Jump to content

Verdens eldste hellerissning av båt - ble Norge befolket nordfra?


Mizar

Recommended Posts

https://www.nrk.no/nordland/sensasjonelt-funn_-_-dette-er-trolig-verdens-eldste-avbildning-av-bat-1.13706728

 

I linken til NRKovenfor,  kan man lese om funnet av en hellerissning  som er verdens eldste båtbilde: 11000 år gammelt.

Dateringen er basert på landhevingen, og er funnet ca 70 m.o.h. (!)

 

I boka "Jakten på Odin" av Thor Heyerdahl, åpner han for at Norge kanskje ble befolket først i nord, av et rytterfolk med hest, og at Odin egentlig var en gammel høvding, "den første" -og kom fra Svartehavet.  Dette i følge historikeren Snorre. Et ord som "Adjin" som ligner "Odin",  betyr nr. 1 på russisk den dag i dag.

 

Det finnes også språkspor i sør-Norge (navnespor) som er eldre språkformer enn tilsvarende navn funnet enda lenger sør - i nord-Europa.

 

Det er altså flere ting som kan tyde på at det tidligere i en periode, beveget en kultur seg fra nord til syd, og påvirket Europeisk språk den veien.. Stikk motsatt av den vanlige tanken at Norge først ble befolket sørfra....

Redigert av Propell1 (see edit history)

Makthavere som velger propaganda som metode tar skjebnesvangre valg. De hisser opp mennesker. De appellerer til deres instinkter, ikke fornuften. (-Hans Rustad-)

Link to post
Share on other sites

Helleristningen viser at det fantes båtfolk i landet nesten helt siden isen trakk seg tilbake, og det er jo interessant i seg selv. Man kan jo spekulere på hva slags farkoster og utstyr de hadde. Jeg tror ikke jeg hadde giddet å befolke landet uten Webasto. Synd ikke Båtplassens arkiv går så langt tilbake, hadde vært interessant å fått et innblikk datidens båtdiskusjoner. Fantes trefotssyken på den tiden?

 

Jeg må imidlertid være såpass til gledesdreper at jeg må advare mot å forlese seg på Heyerdahls historie, hvor underholdende den enn kan være. Selv om jeg har stor respekt for Heyerdahl på mange vis, har han her gått seg vill i gamle myter og forestillinger fra middelalderen. Den odinfiguren som Snorre skriver om (Heyerdahl tar Snorre for god fisk som historisk kilde), var et redskap som herskerne brukte i rikssamlingen for å legetimere sitt krav på tronen, og Snorres beretninger må derfor tolkes meget kritisk. Dette var ikke enestående, både romerske og egyptiske herskere var guddommer, og når kristendommen fattet grepet om Europa, var man gjerne konge av guds nåde, eller som paven, guds stattholder på jorden. Selv var Snorre etterkommer av Halvdan Svarte, og hadde kanskje personlig interesse i sitt politiske virke av å besfeste myten. Odin kunne imidlertid ikke lenger omtales som en gud, og måtte da omdefineres til å være en stor og mektig høvding, gjerne en erobrer, og kongenes stamfar. Dette passet jo for så vidt godt med kirkens behov for å historisere mytene fra de hedenske religionene, og dermed forklare dem som menneskeskapte. 

 

Om man likevel skal ta Heyerdahls versjon på alvor, kom Odin først til Sverige via Fyn, og hans ætt, Ynglingeætten, har i følge Snorres Kongesagaer kommet til makten i Norge ved at en gren av ætten utvandret til dagens Hedmark og Oppland. Snorre plasserer altså ikke Odin nord for Bottenviken, og om Odin hadde vært der, ville han ha vært noen tusen år for sent ute til både å lage helleristningen og å befolke landet nordfra.

 

I løpet av årtusnene som har gått siden de første menneskene fulgte iskanten oppover, enten de kom herfra eller derfra, har det antakelig vært flere migrasjonsbølger. Det blir hevdet at de første jeger- og samlerfolkene ble fortrengt av jordbrukskulturer for omtrent 6000 år siden. 

 

 

 

 

Redigert av oyster (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...