Jump to content

Vann/vann varmepumpe til båt?


BØstrøm

Recommended Posts

I år har jeg fått ferdigmontert varmeanlegg(Kabola) ombord i båten. Dette er vannbåren varme til radiatorer. Imidlertid ser jeg at dieselforbruket blir betydelig, spesielt når jeg bor i båten. Derfor har jeg spurt litt rundt om varmepumpe som bruker sjøvannet til å kvitte seg med kulden. Dvs ha en varmeveksler hvor ferskvann og glykol kvitter seg med kulde via en varmeveksler(kanskje fra en gammel motor) sirkulerer sjøvann inn og ut av båten. Siden virkningsgraden på en dieselmotor ligger på rundt 30%, og resten er overskuddsvarme som den slipper ut i båten, og via kjølevann, tenker jeg størrelsesmessig at denne ikke trenger å være så stor. Kanskje noen kan antyde noe, som har greie på dette med størrelse og effekt?

 

Ellers så blir vel utfordringen å finne en varmepumpe vann/vann som er liten nok. Jeg har hørt at virkningsgraden på de beste varmepumpene nærmer seg 1:6. Regner vi realistisk med 1:5; vil de fleste klare seg med en som trekker 500watt, noe som også er begrensningen på hva jeg har lov til å trekke i hjemmehavna mi. 2500 watt varme kontenuerlig skulle vel klare å holde båten varm, selv på de kaldeste dagene. Dette blir en utgift på 6 kroner døgnet ved en kilowattpris på 1 krone. 

 

Noen som har erfaringer, eller synspunkter?

Link to post

Det finnes jo en del små varmepumper Vann/vann som benyttes de hvor det borres ned i grunnen etter varme. Hvilken virkningsgrad du vil klare å oppnå kommer jo helt an på hvilken temperatur du trenger i varmesløyfen din. Greier du deg med 35°C oppnår du nokk 1:5 med en sjøvannstemp på 4°C. Men må du ha 60°C i varmekretsen begynner en vanlig varmepumpe å slite og virkningsgraden går ned. Har selv hus med vannbåren varme i alle gulv og fyrer kun med det. Der klarer jeg meg med fra 32-36°C i varmekretsen og får meget bra virkningsgrad selv med en luft/vann varmepumpe. 

Skulle jeg ha bodd i båt nå ville jeg helt klart gått for en slik løsning med vannbåren varme og varmepumpe.

Link to post

Eg har fundert ein del på det samme. Så eg får følge med kva dåke kjem fram til her :)

Satt i går og funderte på noko slikt som: Dometic Freshwell 3000 Under Bench Air Conditioner.

Mon tru om den hadde vert bra å hatt ombord. Kan vel kobles inn på det eksisterendes varmesystemet ombord.

https://www.jacksonsleisure.com/caravan-motorhome/air-conditioners/dometic-freshwell-3000-under-bench-air-conditioner/

Kan jo ver at eg skal ta båten til varmare strøk etterkvart, så det måtte jo vert fint med både varme og aircon.

Link to post

Utifra det du sier, tenker jeg at mengden vann i systemet er viktig for virkningsgrad. Man kan jo utmerket godt klare seg med 35geader, om overflaten som slipper ut varme er stor nok. I mitt tilfelle, er kanskje 35 grader ikke så langt unna hva jeg trenger, da radiatorene kjøles vesentlig ned mellom hver gang oljefyren starter. Men 45. - 50 grader ville nok vært bedre. Ellers må jeg lage akkumulatortanker ett par steder i køyene, som kan avgi varme. Kombinert med at disse kan brukes som ekstra vann eller dieseltank for langtur, kan vel det være OK.

Link to post

Virkningsgraden jeg oppnår med Luft/vann varmepumpa varierer jo sterkt med utetemperatur og luftfuktight. Men i snitt ligger den vel på ca 1:3. Med en vann/vann løsning vil en kunne oppnå høyere virkningsgrad da en slipper unna all avrimingen en får på en luft fordamper når det er fuktig og kalt ute. Men en varmepumpe vil neppe kunne jobbe rett mot et vannvarmeoplegg i en båt en må nokk inn med en buffertank mot varmepumpen for og få fornuftig regulering i systemet.

Link to post

Står en vann til luft tilsalgs på finn nå:

https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=110273276

Sjekker specs på denne en gang, og det sto at den ikke fungerer på varme hvis vannet er kaldere enn 6 grader C.

Jeg driver og monterer luft/luft i min båt nå, men har ikkke kommet langt nok til å si noe om effekt ennå.

Redigert av Bertramsen (see edit history)
Link to post

Vannet er ca 3 grader i Oslo for tiden. Jeg har en venn som er kjølemontør som sier 3 grader er nok i massevis til vann/vann. I bergvarme så er vannet på slutten av sessongen sjelden varmere er det, siden det da har vært tatt ut varme av bakken hele vinteren. Han liker ikke ideen om saltvann gjennom varmeveksler siden saltvann tærer på kobber, så han foreslo for meg å lage en coil av pex/avstandsstykker og senke ned i vannet. Han sier det er en slags sprit som da skal brukes som kuldebærer.

Link to post

Har tenkt på den muligheten, da man jo bare kan kaste f.eks en kveil med varmerør i vannet i vinterhavn, og slippe å kjøre saltvann gjennom systemet. Hvor mange meter Pex, eventuelt syrefast rør man trenger, blir litt mye spekulasjon fra min side. 

 

Jeg har bergvarme i utleieboligen min, og jeg har sett, i kuldeperiode, at vannet jeg har sendt ned i bakken har vært minus 2grader, og vannet inn minus 0;5.

Link to post

Webasto sin US side skriver dette om å bruke Webasto marine-ac til oppvarming:

 

It is indeed possible to use an air conditioning system for heat. A reverse flow valve is required. However, this method only works well if the seawater temperature is at least 10°C. And at temperatures below 4°C, it is no longer possible.


Webasto is the first supplier in the world offering an integrated comfort system – our BlueComfort system. In order to accomplish this, we have integrated an especially developed and adapted diesel heater into our air conditioning system. This allows us to achieve any desired interior temperature regardless of the seawater temperature. The heater is fully integrated and is regulated using the air conditioning system controller.

Link to post
9 hours ago, Froggy said:

Bergvarme henter så vidt jeg vet varmen fra 100 til flere hundre meter nede i bakken, og der er temperaturen ihvertfall minst +8 grader. 

 

Energibrønnen min er 150 m dyp. Temperaturen på væsken inn er ofte ned mot 0°C på vinterstid. Det kan hende det er 8 grader på 150 m, men det kjøles godt ned på vei mot overflaten. Væsken som pumpes ned i sløyfa er jo 4-5 grader kaldere enn det som kommer opp.

Link to post

I dag hvor det var litt kjølig var det -1 grad på innsløyfa og -3 på utsløyfa på bergvarmepumpen min. Luftvarmepumper henter ut energi ned til -25 grader. Det jeg lurer på er hvor mye diesel trådstarter egentlig bruker på en vintersesong i fyring. Væskebaserte varmepumpeløsinger blir fort kostbare. Lønnsomheten i mitt bergvarmesystem er nok langt fram i tid. 

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...