Jump to content

Biltema gelcoatsparkel - Hvordan blande


Lazyjack

Recommended Posts

Skal innrømme jeg stort sett har blandet Biltemas gelcoatsparkel på øyemål:blush: Ved 20 grader herder den fryktelig fort, så har derfor brukt en rørepinne til å ta ut passe mengde sparkel av boksen oppi f.eks. et pappbeger (gjerne med nedklippet kant for å komme bedre til sparkelen i bunn) og så dryppet herder tilnærmet 2% (som sagt, på øyemål) før god sammenrøring. Blander du opp en hel boks skal du jobbe svært raskt for å bli ferdig før den begynner herde. Så til småskader og slikt har jeg erfart det har vært like greit å gjøre det enkelt.

 

Sparkelen herder både med 1% og 4% herder i, så lenge man får blandet sparkel og herder skikkelig. Forskjellen blir hovedsaklig hvor fort den herder. Derfor har jeg enkelte ganger brukt mindre herder enn vanlig for å få bittelitt lengre arbeidstid. Uten at jeg skal gå god for at dette er korrekt å gjøre, men sparkelen er på polyesterbasis, altså er det herderen som setter i gang en herdeprosess. Mer herder = raskere herdeprosess, men også mer varmeutvikling. For epoksy er blandingsforholdet mer nøpent, der skjer herdingen ved at herder og base kobler seg på molekylbasis, da bør man være nøyere med korrekt blandingsforhold.

Link to post
Hakkannen skrev 40 minutter siden:

 Mer herder = raskere herdeprosess, men også mer varmeutvikling 

og sprøere gelcoat... 

Men som deg så har jeg også bare tatt det der på øyemål. 

 

Sprøyte fra apoteket er imidlertid et godt tips. Den minste jeg har er på 1ml, og det er igjen delt i 10 streker. Små mengder sparkelmasse kan også måles opp på volum. Ta en liten beholder av nærmest hva som helst, og hell opp vann fra et dl mål på kjøkkenet, da ser du ca hvor høyt nivået blir. 

Link to post
Komodo skrev 1 time siden:

og sprøere gelcoat... 

Men som deg så har jeg også bare tatt det der på øyemål. 

 

Godt poeng, glemte det i farten:wink: En bakdel av hurtig herding og varmgang. Gjerne ikke like nøye ved utbedring av mindre hakk, men skal man sparkle større hakk og flater er det greiest å holde seg til anbefalt mengde herder!

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...