Jump to content

Drikkevand i varmen - lange slanger.


MajorAndy

Recommended Posts

Guest Avmønstret#

Hmm...

 

Når jeg leser overstående så blir jeg nesten litt smånervøs på egne vegne.. Eneste prosedyren vi har hatt er å bruke så mye vann vi kan i begynnelsen av sesongen. Første fylling så lar jeg kranene i båten stå å renne lenge, da kommer det en del flak av biofilm fra forrige sesong som har tørket og sprukket opp, for å så bli skylt ut når en fyller på våren.

 

Bioflimen ligger i hovedsak fra pumpe og ut så det skylles kjapt ut, (har filter før pumpa) er som regel helt borte etter første tankrunde.

 

Så drikker vi vann.. . 

---

 

Forrige båten hadde plasttanker, det ga en del smak på vannet. De rustfrie vi har nå gjør ikke det. Om vi skal drikke vann til måltid så kjører jeg et par flasker i sodapoppen og lager boblevann, det blir friskt og fint. 

Link to post

Det er altid slik på dette forumet. Uansett, ting blir dratt til det helt ekstreme, helt utafor ramma. Hvor mange har blitt bekreftet syke av vannet om bord? Ingen? Forbud fra myndigheter? Ikkeno? Slapp av. Personlig Hulda: drikker ikke vann fra alutank. Har ikke problemer med slemmet stål eller rustfritt. Langtidslagring plast, nix.

Link to post
Guest Avmønstret#

Har aldri opplevd magesjau eller noe i den retning ombord, og det uten hverken rensing eller remedier i tankene. Så min konklusjon er at null stress med vannet er godt nok. 

---

Smaker vannet dårlig så er sitrondråper ok syns jeg, og forsåvidt saft. Men aller best syns jeg egentlig det er å gi vannet kullsyre i brusmaskin, da blir det fresht og godt. 

Link to post

Kjøpte ny baugtank, type posetank, og monterte tidlig i våres. I instruksjonene stod det at etter langtids lagring (type mellom sesonger) bør en tilsette eddik i første fyllingen, og skylle gjennom. Det kommer jeg til å gjøre. Liker ikke klor, blir kvalm av lukten og smaken. Med eddik blir det heller ikke giftig, om konsentrasjonen blir litt høy. 

Link to post
Grand Banks jr skrev for 9 timer siden:

@Komodo, tåler systemet å stå med klor i en uke? Vannpumpe, pakninger, varmtvannstank etc. Skal reise bort nå fra båten, og lyst til å benytte muligheten til kloring.

 

Litt sent, ser jo at du allerede har fått svar. Men uansett; det kan godt hende systemet ditt tåler å stå med klor en uke, men jeg ville ikke gjort det. Hensikten med klor er å drepe bakterier, så hvis du må la det stå en uke kan du gjøre som Hulda sier og redusere klormengden. Det er mulig at en veldig liten klorkonsentrasjon trenger litt lenger tid på å desinfisere alle kriker og kroker i stystemet, det vet jeg ikke. Men hvis du har i for lite klor vil det ikke klare å ta knekken på alle bakteriekulturene du har. Det du imidlertid må ta hensyn til er hva tanken din er laget av. Vår er av plast (PE), så den tåler å stå med klor. Men en tank av rustfritt eller aluminium bør ikke stå med klor på. Da ville jeg heller brukt en sterk blanding, og begrenset tiden til et døgn. Ellers er det jo litt smådeler i armaturene osv. som er av forniklet messing. De vil også få seg en kilevink om de blir stående med klor for lenge. For pakninger, slanger osv. er det ikke noe problem. 

 

Ellers er det et punkt jeg glemte å skrive på lista i forrige innlegg. Det er at for hver gang vi drar ut tømmer vi alltid tanken og fyller på nytt vann. Hvis vi er ute på lengre tur og skal fylle vann, tømmer vi tanken rett før vi fyller. Noen ganger fyller jeg på litt og flusher gjennom armaturene i tillegg for å få skiftet ut den siste skvetten i bunn av tanken. 

 

Pinkvin skrev for 6 timer siden:

Smaker vannet dårlig så er sitrondråper ok syns jeg, og forsåvidt saft. Men aller best syns jeg egentlig det er å gi vannet kullsyre i brusmaskin, da blir det fresht og godt. 

Hvis vannet begynner å smake dårlig bør du bytte vann og flushe tanken. Den dårlige smaken er et tegn på bakterievekst. Ikke nødvendigvis farlig, men man har aldri kontroll på hvilke bakterier som er til stede. Og bakterier er det over alt :smiley:

Link to post
Grand Banks jr skrev for 5 timer siden:

Så en flaske 35% eddik da kanskje? 

 

Ønsker bare et "nullpunkt" etter forrige eier. 

Eddik er som @Hulda skriver et undervurdert middel :thumbsup: Hvor effektivt det er til å desinfisere bakterier er jeg derimot usikker på. Hvis du virkelig vil gjøre det rent etter forrige eier som du sier hadde jeg gått for en skikkelig klorkur. Skyller du godt etterpå forsvinner kloreimen helt. 

Link to post

Fant info ved å søke på Google. Var om vanntank i bobil. 

 

Fremgangsmåte:

 

0,5 liter klorin per 100 liter. Pumpe frem til kranene. La stå i 12 timer. Tøm og skyll med rent vann. Ferdig.

 

Det rakk/ rekker jeg før vi skal reise. Skal ned å tømme tanken og skylle nå snart. Så da ble tanken stående med klorin i bare 12 timer. :smiley:

Redigert av Grand Banks jr (see edit history)

Fiskebåten: Shetland 498 - min 16" "speed sjark" - 60 HK Evinrude VRO (deaktivert VRO)
Turbåten: Neptim 8000, VP TMD40A TAMD41B

Link to post
Guest Avmønstret#
Komodo skrev for 7 timer siden:

 

Hvis vannet begynner å smake dårlig bør du bytte vann og flushe tanken. Den dårlige smaken er et tegn på bakterievekst. Ikke nødvendigvis farlig, men man har aldri kontroll på hvilke bakterier som er til stede. Og bakterier er det over alt :smiley:

 

Det var i forrige båten, med plasttank, der smakte vannet dårlig pga plastsmak. Med rustfrie tanker så syns jeg vannet smaker helt fint. Men for å piffe det opp ett hakk til måltider eller i varmen så er brusmaskinen og flasker med "boblevann" i kjøla tingen. 

 

Så pleier vi å ha 5-10 liter på dunker, gjerne Imsdal sine, som backup hvis/når vi går tomme for vann i uthavn sånn at det ikke blir stress og mas med å måtte fylle med en gang en går tom. Vi har 300 ltr så det skjer ikke med en gang, men kjedelig om en må gå fra en fin plass pga manglende vann. 

--

Om jeg skulle trenge å rense tankene en gang vil jeg ikke bruke klor. Hater både smaken og lukta, selv i mikroskopiske mengder. Da må det i tilfelle bli eddikksyre. Men sålangt har ikke behovet vært der. 

Redigert av Avmønstret# (see edit history)
Link to post
Komodo skrev for 7 timer siden:

 

Hvis vannet begynner å smake dårlig bør du bytte vann og flushe tanken. Den dårlige smaken er et tegn på bakterievekst. Ikke nødvendigvis farlig, men man har aldri kontroll på hvilke bakterier som er til stede. Og bakterier er det over alt :smiley:

 

Hvorfor blir det bakterieoppblonstring, hva finner de av mat i tanken din?

jeg har brønn på hytta, en sementring i bakken med lokk på. Nydelig vann, bortsett fra når en mus hadde falt nedi og lå og råtnet. Da lukta det feil når jeg tok av lokket. Kasta ut musa, tømte brønnen. Sendte inn prøve en uke senere, ingen bskterier av de som laboratoriet er interessert i (ecoli og andre, gjerne forurenset fra avføring)

 

Mennesker og vann har sam-eksistert lenge. Vi får i oss bakterier kontinuerlig. Den dårige smaken skyldes nok andre ting, lite oksygen f.eks.  Legionella bakterier er ufarlige å drikke, men puster du forstøvet vann og får det i lungene kan du få en lungebetennelse.  Enig med de som fyller vann på tanken når den snart er tom, og fyller vannflasker fra tanken og setter i kjøleboksen. Vi er jo på TUR!

Link to post

Du kan ikke sammenligne en vanlig vanntank i lystbåt med brønn av sement. Det er en vesentlig forskjell. Kalken i betongen forrykker pH (basisk), hvilket desinfiserer vannet. Dette var noe man etter noen hundre år oppdaget til sjøs. Etter hvert begynte man å slemme vanntanker i karbonstål. To fordeler, korrosjon ble redusert og vannet holdt seg friskt og lukt/smak var ok. Dette var en av vurderingene jeg gjorde før jeg bygget Hulda: Om jeg skulle lage vanntank i slemmet karbonstål. Det ble AISI 316L i stedet. 

Link to post
Guest Avmønstret#

Jeg syns klor kverker "ferskvannsmaken" mer eller mindre på flekken uansett mengde. Husker at vannstasjonen her måtte innføre kloring en sommer da de vanlige rensemetodene ikke lengre gjorde jobben. Mengdene skulle visstnok være helt minimale og "ingen kom til å merke noe". Men halve bygda syns jo vannet ble "flatt" og smakte klor. Og når en dusja så kunne en kjenne på lukta at det var klor. 

--

 

Og som nevnt, dårlig smak hadde vi i forrige båten, men det var rett og slett plastsmak. Rustfrie tanker og sløsing av vann har fungert helt brillefint i nåværende båt. 

Link to post

Klor smaker vondt. Men poenget her er vel å skylle ut kloren så kjapt som mulig etter ca 12 timer? 

 

Hvor lenge kan en standard vannpumpe gå kontinuerlig før den må kjøle seg? (Får den kjøling mens den går?)

Fiskebåten: Shetland 498 - min 16" "speed sjark" - 60 HK Evinrude VRO (deaktivert VRO)
Turbåten: Neptim 8000, VP TMD40A TAMD41B

Link to post
Guest Avmønstret#
Grand Banks jr skrev for 1 time siden:

Klor smaker vondt. Men poenget her er vel å skylle ut kloren så kjapt som mulig etter ca 12 timer? 

 

Hvor lenge kan en standard vannpumpe gå kontinuerlig før den må kjøle seg? (Får den kjøling mens den går?)

 

Utrolig lenge, i hvertfall vår, har opplevd at noen har glemt å lukke krana når vi har gått for motor og da har den gått i timer.. men mener at det pleier å stå i spekken til pumpa, og også om den tåler å "gå tørr" osv. 

Link to post

Jeg søkte en god del. Fant ingenting om dette i spesifikasjonene. Men jeg fant ut at den har beskyttelse mot overoppheting. Så da er det vel bare å la den pumpe. Faller til ro med det. 

 

Nå er tanken ferdig kloret og gjennomskyllet én full gang og litt til.

Fiskebåten: Shetland 498 - min 16" "speed sjark" - 60 HK Evinrude VRO (deaktivert VRO)
Turbåten: Neptim 8000, VP TMD40A TAMD41B

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...