Jump to content

Eksplosjon dobbelbunnet kaffekjel


SY Rulten

Recommended Posts

Jeg hadde en utrivelig opplevelse med en kaffekjel med dobbelt bunn igår. Det var åpenbart kommet inn litt vann mellom bunnene som laget damp med så høyt trykk at kjelen eksploderte. Kjelen er av ukjent opprinnelse og kvalitet. Brannskadene jeg fikk er såpass ubehagelige så jeg kommer til å unngå dobbeltbunnede kjeler i båten heretter.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Link to post

laminert bunn er vel mer vanlig , med alu innlegg for å fordele varmen bedre enn rustfritt stål klarer.  Kan det ha sluppet mellom lagene der slik at det har kommet vann inn?  

Lurøy / Svalbard. Båter: Gromling 15/60 Yamaha / Wesling 490 m/80 Yamaha / Yamarin 5940 m/ F115 Yamaha / Achilles LS4 (RIP) Aquaquick MS265 West Commando 270 m/ 4hk Yamaha

Link to post
Hulda skrev 3 minutter siden:

Jeg regner med at trådstarter naturligvis ikke har hatt en tykk- bobbeltbunnet kjele på gassflamme, men kun brukt den på vanlig kokeplate.

 

Men er en slik dobbelt bunnet mindre farlig på f.eks en induksjon ovn...der går det fort, faktisk raskere en gassen...

Link to post
Hulda skrev for 8 timer siden:

Jeg regner med at trådstarter naturligvis ikke har hatt en tykk- bobbeltbunnet kjele på gassflamme, men kun brukt den på vanlig kokeplate.

Dessverre brukte jeg kjelen på gass. Det er godt mulig at det på butikken/forpakningen har vært informasjon om at den ikke skulle brukes på gass. Men jeg fikk kjelen og har ikke sett noen av delene. Og ærlig talt tenkte jeg ikke at det kunne være ett problem.bHåper at andre skal slippe min opplevelse ved å publisere dette. 

Link to post

Jeg syns faktisk hendelsen er så alvorlig at informasjon til forhandler event produsent bør informeres...

En kjele kan godt komme i hendene på en person som ikke vet noe om bruks området, vist det er begrensinger der..

Et slik skolding av kokende steam kan gi alvorlige skader..

Kan heller ikke forstå at en kjele skal ha et begrenset bruksområde ... ikke åpen flamme.. 

 

Redigert av Ida Marie III (see edit history)
Link to post
Ingar skrev for 8 timer siden:

 

Trodde lagene likevel hadde en så sterk binding at de ikke kan "slippe taket", at det istedet ville føre til en deformering.

Det er riktig. Metoden for å sammenføye ulike metaller til kjelebunner er en helt spesiell patent. Det er faktisk en sveisemetode. Lagene kan bestå av rustfritt-kobber-rustfritt. Og for de som lurer; ja, kobber er sveisbart mot rustfritt. Men for å få binding mot en så stor flate samtidig kreves en helt spesiell prosess, og det er nok ikke alle produsenter som har hatt like stor suksess. 

 

Hulda skrev for 8 timer siden:

 jeg hadde jo trodd at selve kjelen hadde vært 'trukket' i ett stykke, eller at innerbunn hadde vært sveiset til topp/side.

Uten å si det helt sikkert tror jeg stort sett hele kjelen blir dyptrekt ut av en rondell. 

 

Ida Marie III skrev 21 minutter siden:

Jeg syns faktisk hendelsen er så alvorlig at informasjon til forhandler event produsent bør informeres...

En kjele kan godt komme i hendene på en person som ikke vet noe om bruks området, vist det er begrensinger der..

Et slik skolding av kokende steam kan gi alvorlige skader.

Enig i det. Det er jo en grunn til at håndtering av damp er underlagt  forskrift om håndtering av farlig stoff og krav til akkreditert kontrollorgan. Men hvis det er en gammel kjele kan det være dødfødt å gå på produsent. 

 

Ida Marie III skrev 21 minutter siden:

Kan heller ikke forstå at en kjele skal ha et begrenset bruksområde ... ikke åpen flamme.. 

Enig, aldri hørt om det. 

Link to post

Det jeg lærte av muttern da jeg var liten, var tykkbunnede kjeler på kokeplate og tynnbunnede på åpen varme. Det hadde med varmefordeling å gjøre, samt at kjelebunner kunne slå seg. Mormoren min, som bodde på Grünerløkken, hadde kun vedfyrt komfyr for matlaging. Naturligvis skal ikke en kjele, uansett, eksplodere. Trekking og valsing av stål og metaller er ikke teknikker som ble utviklet i forrige uke. Man har kjent til det nokså lenge. Samme gjelder forskjellige materialers utvidelseskoeffisienter. Setter man en dobbeltbunnet kjele på gassflamme vel senteret av ytterbunnen varmes hurtigere enn ytteromkretsen, etc etc. Effekter en hver platesveiser eller biloppretter baler med til daglig. Mye fysikk i disse greiene. Uansett, enda en gang, kjeler skal ikke eksplodere.

Link to post
Ida Marie III skrev 1 time siden:

Det med tynn bunnet kontra tykkbunnet har bare med at tynn bunnet er raskere på åpen flamme, og uegnet på plater pga blir oval i bunnen.. og tykkbunnet motsatt..

 

 

Ja hvis en kjøper RÆL .

Har hatt denne siden fore århundre like flat i bunn enda ...  Bodum c.jørgensen Design

Bilderesultat for bodum c.jørgensen

501DSCN4047.JPG.462b4c1116286cd670cddb1674a3fe6c.JPG

Redigert av Roger jo (see edit history)

Kokekyndig maskinist kjent på kysten.

Link to post

Det fine med en kjele med tykk bunn som har kobber laminert mellom to rustfrie plater er at man får en mye jevnere varmefordeling i bunn. Årsaken er at kobber leder varme vesentlig bedre enn rustfritt. Koker man grøt i en kjele med tynn rustfri bunn vil grøten lett svi seg enkelte steder i kjelen fordi det blir lokale varme punkter. Alle som har stekt bacon i stekepanna til et stormkjøkken har vel merket det samme. 

 

At kjeler med tykk laminert bunn ikke skal brukes på åpen flamme er nytt for meg. Jeg ville heller sagt tvert imot. Det er jo da man absolutt trenger jevn varmefordeling i bunnen. Jeg tipper at det i tilfelle relateter seg til at platene i bunnen kan delaminere på grunn av de termiske spenningene. Og der kommer det jo inn hvor vellykket sammenføyningsteknikken til produsenten er. Som Hulda nevner ble ikke teknikken for dyptrekking av kar utviklet forrige uke. Men uten å ha inngående kjennskap mener jeg det har blitt utviklet nye sveisemetoder for laminering av slike bunner. Kanskje det er en metallurg fra Polaris her inne som kan supplere litt. 

Link to post

Helt riktig Komodo. Det er på åpen flamme tykkbunnede kjeler kommer mest til sin rett. Har aldri eid en elektrisk kokeplate, og alt gjøres på gass. Aldri har det vært noe problem med kjelebunnene, så tror ikke man kan skylde på feil bruk. Tror heller det er dårlig kvalitet som er synderen igjen.........

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...