Jump to content

E5 eller E10 bensin?


amerelium

Recommended Posts

...så, er E10 bensin egentlig innført enda? Finner forsvinnende lite oppdatert informasjon rundt dette, utover alt som ble skrevet for to år siden. Hva jeg kan sette sammen av spor rundt omkring tyder på at det ikke er innført, og at vi fyller E5 fremdeles. Jeg spurte på marinaen til Stavanger Motorbåtforening - største båtforeningen i Norge - og de 'viste ikke', som jo er i seg selv en smule besynderlig.

Link to post
Share on other sites

Det er det store spørsmålet ja! Der jeg bor er det fortsatt ikke merket med E5 eller E10 så da må man vel anta at det ikke er innført ennå enda det skal innføres i 2019.

Har jo også vært skrevet noe om innføring av E30, noe som vil få store konsekvenser for det meste som er av bensindrevne motorer av en viss alder. På enkelt motorer så kan så lite som 5% etanol ha konsekvenser, fks racing og turbomatede motorer så får håpe de ikke selger etanolholdig bensin som ikke er merket. Jeg for min del bruker kun ESSO sin 98 oktan på min påhenger og på mine 2-taks motorsykler, tar ingen tjangs. På forgassermotorer så er det mulig å endre på dysestørrelsen for å kompensere men på injectionmotorer er det verre da de fleste motorer ikke kan endres uten utvidet kunnskap om emnet.

Er som du skriver lite info fra produsentene også om dette da det ikke finnes datablader lenger hos produsentene etter hva jeg har funnet ut. Noe ligger dog på nettet men for meg så er det kun antagelser, det er jo ikke noen som VET da dette er politikk og ikke fornuft.

https://www.dinside.no/motor/na-kommer-det-ny-merking-pa-bensin--og-dieselpumpene/70273802

https://zero.no/bilen-kjore-pa-e10-bensin/

https://www.e10bensiini.fi/sv/i_vilka_motorer_kan_man_tanka_e10-bensin/e10-kompatibla_motorer_-_bilar

https://www.batliv.no/?article_id=48302

Link to post
Share on other sites

Det ee ikke engang fornuftig politikk hvis målet er miljøvennlighet. Etanolproduksjonen går stort sett med mere CO2 utslipp enn vanlig bensin, desuten tar etanol laget med matkorn beslag på jordbruksland som kunne ha vært nyttet til mat. BIodiesel er enda verre, Den kommer ofte fra palmeolje som utrydder både skog og livet i skogen.

 

p.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...