Jump to content

Veiledning for valg av plass i gjestehavn


Code0

Recommended Posts

Da @Lars H. har kommet uskadd gjennom en tråd med basic tips, tenkte jeg å komme med en regel jeg lærte og synes fungerer: ‘når du skal legge til i gjestehavn så ta den minste plassen du får plass i’.  Ser ofte at en 14 fots GH eller liten RIB / day cruiser legger seg i en bås som en 40- foter hadde hatt god bruk for, og det er ledige plasser lengre inn ‘på grunna’ eller lengst inn i flytebryggeanlegget...  småbåten er trolig på dagstur / handletur, og reduserer plassene for større båter som skal overnatte. Eneste fordel er at når RIB’en drar om tre timer, har 40-foteren som kommer om tre timer og to minutter en plass... Og hvorfor legge seg MIDT på long-side brygga.., evt midt på den bredeste plassen..?

noen gjestehavner merker med ‘skal bare-‘ brygger osv, men vanligvis er det anarki.

Edited by Code0 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Code0 skrev 46 minutter siden:

en regel jeg lærte og synes fungerer: ‘når du skal legge til i gjestehavn så ta den minste plassen du får plass i’.

 

Tanken er god, men det er gjerne et "men" med det. Disse plassene er gjerne vanskelig å komme inn og ut av. Det kan feks. være helt innerst på en flytebrygge ved landgangen med mye trafikk og lyd. Kanskje er det også dårlig med sol. Andre steder kan være helt ytterst i havnen med bølger inn, gjerne fra båter som skal inn og ut.

 

Code0 skrev 50 minutter siden:

Og hvorfor legge seg MIDT på long-side brygga.

 

Ja det er en uting! Men også her er det et "men". Når en ankommer var det gjerne akkurat den plassen som passet for egen båt, med perfekt avstand foran og bakenfor. Vi ligger vanligvis noen dager i hver havn, og da blir det fort utskifting av andre båter. Og plutselig ligger en der med en halv båtlengde foran og bak og innkommende båter ser stygt på han som har fortøyd så "tullete".

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post
Share on other sites

I litt større havner synes jeg også havnevakter børe oppdra dem som tar opp for mye plass. Er nok mindre egoisme enn det er mangel på kunnskap. Har selv hyttebåt på kun 18 fot og er oppmerksom, men det skyldes nok at jeg hadde større båt før det ble hytte.

Link to post
Share on other sites

Vi kom til Runde i dag, og der lå det en båt som hadde tre meter mellom seg og neste båt. En lokal mann flyttet den så vi kunne legge oss til. Alternativet for oss, hadde vært å dra videre. Vi ble glad da han tok tak. 
Vi vet jo ikke om det hadde ligget en større båt foran ham tidligere, så det er jo ikke sikkert han hadde gjort noe galt.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...