Jump to content

Oljesøl fra flensen rundt aksel mot girkasse


mercruiser2

Recommended Posts

Posted (edited)

Hei. 

Er det noen som vet hva dette kan komme av, kastes olje rundt aksel, kommer tydelig fra flensen, men hvor kommer det fra? Se bilde. 

Akselen går vel ikke inn i girkassen? Så kan vel ikke være girolje og motorolje kan det jo absolutt ikke være. 

20210529_144848.jpg

Edited by mercruiser2
Link to post

Okei? Men går akselen inn i girkassen? For meg ser det ut som det er en ren mekanisk overgang her, flens mot flens. Så skjønner ikke helt at det kan være girolje. Kan det være fett fra pakning i andre enden som skyves opp dit, eller? 

Link to post

Nei bunn vannet har ikke vært så høyt. 

Nei ikke olje, det er fett som presses ned. 

 

Link to post

Har du et hurth gear? Det har jeg, å der er luftinga på kassen i peilepinnerøret, altså:peilepinnen er et rør å i toppen av pluggen er det borret et hull så kassen kan puste, det som da skjer er at olja blir pisket opp i røret å ut i luftingen, trekker bakover treffer klemflensen å spruter rundt. Jeg borret 2 stk 5 mm hull midt på pinnen ca så olja som blir pisket opp i røret renner ned igjenn, problem løst👍

Link to post

Ok, takk for tips. Men hvis det var problemet burde jeg ikke sett olje andre plasser også, fra peilepinne og ned til flens? Men skal uansett sjekke. 

Usikker på hvilket fabrikat giret er. Må sjekke det også. 

Link to post

Det kan faktisk også lekke ut fra girkassen via akselen som flensen sitter på, men innvendig. Litt vanskelig å forklare, men medbringeren på girkassen sitter mest sannsynlig på splines. Olje kan lekke ut mellom splinesen og medbringeren, og deretter videre ut til klemflensen.

Link to post

Jo du burde kunne se om det kom fra toppen av kassa, ser nå på bildet at olja kommer ut i flensen, da har jeg mest tro på lekk i simmerring på utgående aksel fra giret. Hva slags motor har du? BMW? 

Link to post

Ja okei, men den simmerringen sitter jo lenger inn på kassa som man ser på bildet, men er det en simmerring som kommer til synet hvis man tar av klemflensen, eller?  Det er en BMW motor ja. 

Link to post
Posted (edited)

Se her:

Girkasse i biter. Til høyre en svart klump. Det er navet som er koblet til klemkoblingen som sitter på propellakslingen.

1411082241_Bilde260206005.jpg.0b2937900bf8f602c01f581c1b372317.jpg

 

 

Girkasse enda mer i biter:

Nærmest i bildet utgående aksling med gjenger og spline. På denne sitter navet omtalt over. På akslingen mellom rusten spline og konisk lager sitter det en zimmerring. Den er lekk hos deg. Om det lekker olje fra giret i bakkant. 

 

1322151159_Bilde260206011.jpg.3ee801841f2ff2cd304ca51238cd496b.jpg

 

Zimmerringen som er plukket ut ligger mellom pipesett og kulehammer. 

Edited by Hulda
Link to post

Trådstarter har ikke opplyst hvilket gir det er snakk om. Men jeg har en mistanke om at det kan være samme konstruksjon på akselflensen som på mitt ZF80 gir. 

 

8A90FBF2-94DD-43CD-A36E-789D23065783.jpeg.e23cb9bdb9dd537cfe60b040ee73fcc9.jpeg

 

Bilde fra da jeg overhalte giret for fire år siden. Flensen står på splines på utgående aksling, så vidt synlig i senter av flensen. Det er simmering mellom ytre del av flensen og girkassehuset, så vidt synlig på bildet. På splines mellom aksling og flens er det benyttet en Locktite-tetning, jeg husker ikke hvilken. Om @mercruiser2 sitt gir har en lignende konstruksjon tror jeg lekkasjen er i splines mellom aksling og flens, ikke i simmeringen mellom flens og girhus. 

Link to post

ZF har vel samme konstruksjonen som PRM Newage. Det glapp litt for meg i siste sving. Zimerringen tetter mot navet. Derfor er det mulig å få oljelekjasje ut langs splinen. Så vidt jeg husker måtte jeg ha utgående aksling ut av giret for å få av navet. Var vel oppe i 20 tonn før det begynte å bevege på seg. 

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...