Jump to content

Oss som har båten på sjøen i vinter;Hvordan holde strømutgiftene nede?


casie

Recommended Posts

Som flere her er inne på. Tøm ferskvannstanken, fyll på noen liter med giftfri frostvæske, åpne kranene, fyll spylervæske nedi doet. Det går an å ta med en kanne med vann for å koke kaffe på vinteren. Og motoren tåler godt å stå uten varme på. Husk å stenge bunnventiler. Sjøvann utenfor holder jo en liten lunk okke som. Går så det griner detta. 

Redigert av Martine29 (see edit history)
Link to post
casie skrev On 8.9.2022 at 0.00:

Må si jeg er litt bekymret for strømregningen fra havnen i vinter.Marinaen er jo et firmas ingen strømstøtte heller.

Jeg har jo en relativt stor båt(50 fot).Når det er skikkelig kaldt så går det ganske mye strøm for og holde det frostfritt.Så liker jeg jo å ha kjøleskapet og varmtvannsbereder på.

Luftavvfukteren går automatisk på om det er over 50% RF .Tipper jeg på en kjølig dag bruker noe sånt som 3 kw per time...

 

Med en spådd strømpris på 20 kr per kw, så blir jo dette 60 kr per time,eller 1440 kr per døgn... Det går jo ikke,blir jo fort et par hundretusen for en vintersesong!

 

Så hva gjør folket for og minske kommende strømregninger? Hadde vært kjekt og dele tips og triks!

Hva med å bare fjerne det som er av vann og la resten fryse?

 

Hva gjør du om du ikke skal bruke bilen ei uke på det kaldeste i vinter? Tipper du bare stopper motoren og låser døra og starter opp igjen ei uke senere uten at det bekymret deg i det hele tatt.

 

Selv har jeg båt der det ikek er noe innlagt vann annet enn kjøling av påhengsmotoren, så etter å ha tatt opp båten og ferskvannskjørt motoren sørger jeg for at motoren står nede så vannet renner ut (og larr den stå nede i vinteropplaget). Har også på noe konserverings-greie i bensinen ved siste kjøring så det kommer inn i motoren.

 

Har også byttet olje i girhuset før vinteropplag da det er lettest å gjøre med båt og motor på land. Og bunnstoff er også enklest å ta på om høsten på land.

 

Hadde jeg hatt vann ombord så ville jeg nok heller fått drenert disse systemene (evt frostvæske) fremfor å holde båten varm når det er sånne strømpriser som vi nå ser.

 

Hadde egentlig vært fristende å hatt et drenerbart vannsystem på hytta så man hadde sluppet å holde den varm, det er jo som kjent ingen strømstøtte på hytter, så der blir det enorm strømregning. Og alle vannrør går fra høyt punkt oppe på veggen og ned under gulv ør det igjen dukker opp ved vask, do elelr lignende, så ingen tappemulighet i bunn. Og med et trykksatt system så er det  ikke så enkelt å koble fra og bl¨åse gjennnom trykkluft heller når systemet ikke er laget for det og det frister lite med vannlekkasje pga rør so hopper av hvis man kobler av og på noen ganger på egenhånd.

Link to post
19 fot skrev for 13 timer siden:
19 fot skrev for 13 timer siden:

Hadde egentlig vært fristende å hatt et drenerbart vannsystem på hytta så man hadde sluppet å holde den varm, det er jo som kjent ingen strømstøtte på hytter, så der blir det enorm strømregning. 

Det er jo ikke noe problem å lage til! En dreneringsventil etter hovedstoppekranen, så stenger du stoppekran og drenerer det hele på få minutter. Husk å også drenere varmtvannstanken. 

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post

@casie Når du skal konservere ferskvannssystemet, så husk å sjekke om du har spyleuttak i baugen for ferskvann til å spyle ankeret. Det er levert som standard/tillegg på mange Princesser i denne størrelsen. Hvis du har et slikt uttak, så er det viktig å spyle igjennom dette med frostvæske også, som for resten av ferskvannsystemet.

 

NB: Må også kjøre spylerne på vinduene i samme runde. De drikker fra ferskvannstanken også.

 

Send gjerne en IM med tlf-nr så kan vi ta en prat. Jeg har samme type utfordring på min P50. Har vanligvis brukt nokså mye (billig) strøm, men må tenke litt annerledes i år og har lagt en plan for det. Kan i alle fall gi de praktiske tipsene jeg har. Mye er jo allerde nevnt her på forumet.

Link to post
On 9/8/2022 at 2:43 AM, AMelbye said:

om det er noen trøst: all strøm du bruker på kjøleskap og avfukter blir til varme til slutt. Hvis det er så kaldt at du trenger å ha på varmeovn sparer du ingen ting på å skru av kjøleskap og avfukter.

 

En ting med avfukteren, den kan faktisk levere mer varme enn strømmen den konsumerer - dette fordi fuktig luft inneholder mer energi enn tørr luft.  (Men bidraget er neppe særlig signifikant.  Man kan jo regne på det ... hvis jeg ikke tar feil, vinner man ca 0.67 kW for hver liter med vann avfukteren fanger opp. :-)

Wherever I lay my anchor, that's my home - https://solveig.oslo.no/

Link to post

Mye her er allerede nevnt ...

 

Oppvarming er det som krever desidert mest strøm, det er der man har mest potensial for å spare (og som nevnt av andre, alt av elektrisk utstyr vil som hovedregel levere fra seg like mye varme som det konsumerer energi).  Det er varmetapet man må bekymre seg over - jo bedre isolert båten er, jo mindre energi mister man.  Jeg ser at en del folk slenger isoleringsmatter over dekk vinterstid.

 

Det er ellers et prinsipp jeg kjører ganske hardt på både hjemme og i båten - det er ikke vits i å varme opp mer enn nødvendig.  Hjemme pleier jeg normalt bare å varme opp kjøkken og bad natterstid (og nå har jeg satt opp HomeAssistant og skrur på varmen et stykke før frokost og skrur den av igjen når det ikke er folk på kjøkkenet mer).  Det er selvfølgelig viktig å ha dørene lukket ...

 

Når båten ikke er i bruk, men heller ikke er vinterkonservert, har jeg ikke basert meg på bare én varmeovn, men har hatt 5-6 små frostvakter som jeg har lagt ut på minimum termostat, i tilknytning til ting jeg ikke vil at skal fryse - inne i motorrom, i skap under vaskeservanter, i rom hvor jeg har vannpumpe, etc.  Jeg legger håndklær over vannkranene for å isolere de.  Dette har fungert helt fint i Oslofjorden - det kan tidvis bli noen få minusgrader i salongen natterstid og er ofte flere minusgrader i lugarene, men de tingene som skal holdes frostfrie de overlever.  Jeg har vurdert å begrense varmetapet ytterligere med "internisolasjon" i båten.

 

Det kan være en viss brannrisiko i disse frostvaktene når de plasseres på innsiden av skap og små rom, men jeg anser den som ganske ubetydelig.  Det er ganske lite effekt i dem, særlig når termostaten er skrudd helt ned.

 

Samme prinsippet (ikke varme opp mer enn nødvendig) kan anvendes når man er ombord i båten.  Med tunge dyner og nattlue gjør det ikke noe at det er minusgrader i lugarene.  Jeg kjører normalt (dvs ... fruen er litt uenig, og hun får ofte siste ord) ikke dieselvarmeren natterstid, om det er minusgrader i båten når man våkner så er det bare å ha alarmen på en time før man trenger å stå opp, trykke på bryteren, og komme seg under dyna igjen :-)  En gang dieselvarmeren ikke virket og jeg hadde begrenset tilgang til strøm dekket jeg til både føtter og bord med noen tepper og prøvde jeg ut prinsippet med varme under bordet, det fungerte relativt bra.

 

I høst skrev jeg bloggpost med noen strømsparetips (og engelsk versjon på https://hive.blog/electricity/@tobixen/electricity-saving-tips-for-norwegian-winters) - det er da ment for hus, ikke båt, men enkelte ting er overførbart :-)

Redigert av tobixen (see edit history)

Wherever I lay my anchor, that's my home - https://solveig.oslo.no/

Link to post

Du må være innlogget for å kunne svare.

Logg inn med eksisterende, eller opprett ny, konto.

Opprett ny konto

Gratis og helt uforpliktende

Klikk her for å opprette konto.

Logg inn

Logg inn dersom du har konto

Logg inn


×
×
  • Create New...