Jump to content

Varme fra 150 HK Mercury?


Anders-Jan

Recommended Posts

Begrenset temperatur på kjølevannet til saltvannskjølte motorer så det er ikke så veldig brukbart til oppvarming. Rundt 55 grader og høyere vil sjøvann felle ut salt som over noe tid vil tette rørene...

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

If we grew our own food, we wouldn't waste a third of it as we do today. If we made our own tables and chairs, we wouldn't throw them out the moment we changed the interior decor. If we had to clean our own drinking water, we probably wouldn't contaminate it. Mark Boyle.

Link to post
Share on other sites

Anders-Jan skrev for 16 timer siden:

Har en 150 HK Mercury outboard motor. Syns det er rart at varmen i kjølevannet ikke blir tatt vare på.

Noen som vet noe om dette?

Som andre har nevnt så er det nok et lite marked for dette. Selv her i Norge så er det liten andel som bruker båten i den årstida hvor det kunne være kjekt med varmeapparat, og mange av disse har ikke lukket båt heller.

 

Og når man kjenner på temperaturen på kjølevannet så er det ganske kaldt, særlig når det er kaldt ute, så det ville blitt liten effekt.

 

Motoren ville også blitt mer komplisert og dyrere og mer som kan gå istykker hvis man skal ha valget  mellom om kjølevannet skal gå rett ut eller gå videre i slange. Man måtte også hatt et bypassopplegg så motoren fortsatt får kjøling om den er koblet til radiator som er for tett, så da har man enda en del som må fungere for at motor ikke skal gå varm. Man kan jo også tenke seg at mange vil synes det blir for lav temperatur pga stor sirkulasjon og dermed begrenser sirkulasjonen for å få ut mer varme med det resultatet at motoren blir for varm så den skjærer seg eller det blir saltutfelling slik en nevnte. Hvis da bypass etter mange år lukket ikke klarer å åpne seg så vil det ikke være noen alternativ vei for kjølevannet. Økt vekt vil det også bli og motoren tar mer plass.

 

Jeg tror nok det er billigere at de som har lukket kupe og trenger varme skaffer seg alternativ varme fra feks dieselvarmer eller lignende enn at man skal ha massevis av motorer som blir litt dyrere i innkjøp og bruk.

 

Husk også på at fra en utenbordsmotor så får man en lang slange som ligger ute og gir mye varmetap før vannet kommer dit den skal brukes. Det er ikke så greit å isolere ordentlig når slangen skal bøyes mye og det ofte er begrenset plass der den skal gå.

 

Og når kjøreturen er over så renner vannet ut av påhengsmotoren så man slipper frostsprengning. Men hvis vannet skal stå i et system av rør og slanger som går opp og ned så blir det lett liggende igjen noe så da blir frostsprengning. Husk at båter blir også brukt i ferskvann selv om den opprinnelig er solgt til noen som brukte den i saltvann. Begge mine båter er brukt i både ferskvann og saltvann. Feks en tur i påsken ifjor startet i saltvann og deretter gikk den inn i ferskvann ved Tvedestrand hvor det ble litt lett isbryting før turen gikk tilbake i saltvann igjen.

Link to post
Share on other sites

Skal du ha varme så er det innenbordsmotor som er tingen :-)

Windy 27 CC/HT -84. 4,2 D-tronic 250 HK -98. Bravo 3X 1,81 20P. 30 knop (under reparasjon)
Navette S540 -10 med Mercury F115 2,1 liter -15, 8 HK Tohatsu 2-takt -03
BSA A65L Lightning -69, Triumph Street Twin 900 -16, Honda MSX 125 -15
BMW X5 30d -13, Jeep Grand Cherokee 3,1TD -00, Audi 100 GL5E -78

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...