Jump to content

Teinefiske. Samletråd for erfaringer og innspill.


NilsPils

Recommended Posts

Litt rant fra en førstegangs teinefisker.. 

 

Jeg hørte drypp fra folk på jobb om at nå er hummersesongen i gang, og at de hadde teinene klare og råtten makrell hadde ligget i ukesvis på salt og godgjort seg. En etter en kom de og rapporterte om fulle teiner med 30+ store hummer og festmåltider, så da tenkte jeg at dette må jeg være med på, har jo båt og greier!

 

Så da ble det tur til biltema, pro teine til 600 spenn.. og tau må man ha, og blåse. Jaja, ble litt over en båtlapp for 1 teine, så det ble med den ene. Men så ser jeg folk på forum klager på at folk kjøper for små blåser, hva er smått? Skal jeg kjøpe en slik diger en man fortøyer til? Er ikke poenget at den skal være så subtil at folk ikke kommer og stjeler teine og hummer da? Apropos, hvor skal jeg sette teina for å kunne overvåke at ingen er innom og tar fangsten? Jeg har heldigvis sjøutsikt fra stuevinduet.. Men så var det det man leste om at man skulle sette teinene i sørvendt bukt på steingrunn da. Det blir jo utenfor synsvidde. Jaja, får stole på at folk er ærlige. Det sagt så leste jeg meg opp og ned på regler for rømningshull og råtnetråd og alt mulig man må passe på. Jeg sendte selvsagt inn søknad om registrering som fritidsfisker i fiskeridirektoratets register for hummerfiskere og fikk min offisielle hummerfiskerlisensid! Stort.

 

Så var det å merke blåsen da. Og teinen (nytt av året?). Hva funker her.. Kjøpte inn lamineringsmaskin og skrev med fineste håndskrift tydelig navn, gateadresse, adresse, telefonnummmer, fiskeridirektoratlisensidentifikasjonsnummer, personnummer, mine 3 sterkeste egenskaper og referanser fra 3 tidligere arbeidsgivere. Laminerte dette og festet til teinen etter beste evne. Men er det bra nok? Hva om ståltråden ruster.. Hva om noen spiser opp plastikklamineringen. Nei, vi tar en runde med teip på inner siden og skriver med nyinnkjøpt vanntett penn (slik de bruker i rommet som kan skrive opp ned) og fyller inn samme info med navn, slektstre, telefonnummer til nærmeste pårørende, etc.

 

Da var vi nesten klar! Men mangler agn. Har jo ikke fisket på en stund, så fisk er det dårlig tilgang på, iallefall ikke fisk som har ligget i 3 uker og råtnet. Leser igjen på forum de mest ville forslag, tunfisk på boks, kattemat, sennepssild, kjøttdeig av kylling. Det enkleste er kanskje det beste. Finner en boks tunfisk i skapet og stikker et par hull i. Alle andre svømmer jo i hummer så dette må da funke!

 

Da kommer dagen, det er endelig tid for å dra ut og sette teina! Etter et par timer på gulesiderpåsjøen og activecaptain så finner jeg en plass der det står "R" og er ca 15m dypt. Starter båten og druser ut. På veien må jeg kjøre slalom mellom hundrevis av små blåser, ja her er det hummer å få! Men min perfekte plass (ifølge kartet) er ledig! Så jeg hiver ut... Men så tenker jeg.. Shit har jeg festet tauet riktig nå.. Jeg kjørte jo bare tre-fire runder gjennom hvert hjørne for å få en knute på toppen som balanserte teinen perfekt. Det er jo store bøter å få hvis man mister teiner. Og hva om råtnetråden ikke funker? Jeg fikk jo ikke tid til å sitte å dyppe den i mitt eget saliva i 30 dager for å sjekke at den faktisk åpnet seg slik den skal. Og var det ikke noe med at biltema teinene var solgt med feil rømningshull. Det sto jo klar advarsel "Les reglene før du bruker teina!". Jeg tok en råsjans og bare senket teina... Med veldig dårlig samvittighet... Den gikk i bunn, men jeg la jo ut bare 8 meter tau! Hva med resten.. Her kommer jo sikkert tauet til å flyte og sette seg i propellen til stakkarer som kjører forbi! Jeg ser at tauet faktisk synker, og trekker et lettelsens pust. 

 

Det er gjort! Jeg er hummerfisker! Jeg drar tilbake og setter meg i godstolen. Nå fylles teinen, jeg er sikker på det!

 

Men hva om det kommer krabber inn? Da vil jo ikke hummeren gå inn sier folk på forum. Bør jo sjekke snart da, har jo nesten gått en dag! Men på sjøen blåser det opp. Det er stiv kuling nå. Vi lar den stå en dag til.

 

Våkner og drar på jobb. Kontoret mitt har utsikt rett ut mot sjøen og ca en nautiske mil sør ligger teina mi og fylles. Men siden den skulle settes i en sørvendt bukt ser jeg ikke rett mot blåsa. Den er bak ei lita øy. Og rundt der er det masse båter. Sikkert folk som driver å sjekker andre sine teiner og stjeler hummer tenker jeg. Greier ikke konsentrere meg og en halvtime før utklokking pakker jeg sammen og drar rett på båthavna. Det blåser i alle retninger og har begynt å regne, men man har da kalesje. Jeg setter kursen sørover, satan hvor det skulle blåse da. Ikke snakk om å ligge i plan her. Kommer til slutt frem og .. nei! Blåsa er borte! De har vært her og tatt den ja, jeg visste det! Nei, der var den jammen.. Litt lengre vest enn jeg hadde markert på kartet (satte 5 markers da jeg senket den), men den hadde visst flyttet seg litt pga vinden). Ok. Haler opp. Hahah alt for lett, den ha slitt seg selvfølgelig! Knuten var for dårlig. Da ligger teinen på bunnen med mitt navn, til skam og eder. Men så drar jeg litt til så er det litt motstand! Kanskje ikke? Hoho, teinen sitter der! Jeg ser den komme opp mot overflaten.. Full av hummer! Kanskje. Nei.. Det er noe. Ei krabbe... Eh ja. Ok. Ikke helt det jeg hadde håpet på. Drar opp teina og ser på det ekle krypet som sitter og kliper seg fast i teina. Hvordan får jeg denne ut da? Tar tak med to fingre bak på krabbekroppen. Eeww, den rører på seg. Sliter den etterhvert løs og putter i ei bøtte. Vi prøver igjen. Har i en boks kattemat og en filet sursild jeg kjøpte på Coop'en. 

 

Jeg kommer stolt hjem til kone og barn og presenterer fangsten, en krabbe!

Ååå så søt. Æsj, hvorfor hev du den ikke ut igjen? Mange kommentarer, men krabben skal kokes for faen! Legger den i avispapir og hiver i kjøleskapet. Det sies at det er den beste måten å bedøven den før koking.

 

Koker opp en stor kasserolle med salt SALT vann. Tar frem krabben, som er helt stille nå.. men når jeg tar den ut av papiret rører den seg såvidt. Jaja, frem med kakke-instrumentet (en spiseskje). Et par kraftige slag mot hodet... Og den rører seg fremdeles. Faens oldemor. Slår igjen til skallet sprekker. Hiver den så i kokende vann og det tar 2 sekunder til den er stille og begynner å bli rød. 20 minutter etterpå, og en lukt av død og fordervelse på kjøkkenet (du koker vel krabbene ute? lukter jo sånn! sa kollegaen på jobb dagen etter). 

 

Så var det å renske krabben da. Man har jo tatt livet av et individ, så samvittigheter sier at her skal alt spises. Sitter på youtube de 20 minuttene mens krabben kokes og ser på forskjellige renskemåter, og føler meg ganske Gordon Ramsey da det skal skje. Tar kjapt å river av beina, knekker opp huset, tommel på paven, ut med den, så er det å grave gjennom lever og brunt kjøtt i huset. Lukter forjævlig men ut skal det. Klør og slik er enkelt, men får med litt småskall. 

Frem med brødskive, majones og sitron. Her skal vi kose oss med nykokt krabbe, familie!

Knasprer brun krabbeinnmat + skall og smiler. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Tunfisk på boks er kanskje ikke helt optimalt . . ?  For samme prisen (rundt 20 kroner . . ?) kunne du kanskje fått kjøpt et laksehode. Det fanger hummer ifølge min erfaring . . .

 

Men det viktigste er jo ikke å vinne, men å delta . . . :lol:

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Kjenner meg godt igjen @baatn! Men satset stort i år med hele fire teiner! Var nede i tre en stund, men det løste seg. 
 

Har fått MASSE krabbe, men ingen hummer.. Frem til i dag! Etter enda en runde med krabbe i både teiner og undikk på søndag så flyttet jeg to av teinene. Dro ut med jentungen i dag for å dra og flytte de som evt fortsatt var full av krabbe. De to som stod på samme plassen var det krabbebonanza i, den første teinen på ny plass var det om mulig enda mer krabbe i, men den siste!! Der åpenbarte det seg bare to krabber og en flott hann-hummer! Vill jubel og gledestårer ombord på båten!! Jentungen så rart på meg..

 

Så den teinen ble satt tilbake på samme plass og de tre andre står nå (forhåpentligvis) plassert super-smart på små «hyller» ved ett skjær en kollega foreslo etter at vi hadde rådslagning på jobb i dag. Så da er det bare å krysse fingre og tær, nok en gang! 

(Er jo uansett fint med en tur på sjøen, hummer eller ei..)

 

IMG_9581.jpeg

IMG_9575.jpeg

Link to post
Share on other sites

 

baatn skrev for 10 timer siden:

Så var det å merke blåsen da. Og teinen (nytt av året?). Hva funker her.. Kjøpte inn lamineringsmaskin og skrev med fineste håndskrift tydelig navn, gateadresse, adresse, telefonnummmer, fiskeridirektoratlisensidentifikasjonsnummer, personnummer, mine 3 sterkeste egenskaper og referanser fra 3 tidligere arbeidsgivere.

 

Takk for en suveren skildring av hummerfiskets mange strabaser! Fikk meg en suveren start på dagen med dette innlegget til morrakaffen her nå 😄

 

Link to post
Share on other sites

Endred skrev for 10 timer siden:

Har fått MASSE krabbe, men ingen hummer.

Gratulerer med første hummer. Jeg syes bifangst med krabbe er noe av stasen under hummerfisket. Men NOE hummer bør det jo være også . . .

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

20231107_114525.jpg.87933ddde5286de2e771756855b021ad.jpg

 

Da var siste trekket i år unnagjort, de 8 siste teinene på land. Godt fornøyd.

Sesongen har vært litt oppstykket med ferie og litt uggent vær i perioder.

Med GH11 som farkost er det fort mange begrensninger, men artig uansett. :thumbsup:

 

Leser i tråden her og ellers rundt at det er mange forskjellige meninger om det meste fra bøyer, tau og agn osv.

Jeg må  lære alt, det er nå 4 eller 5 sesongen min. Jeg startet fra 0 da det ikke finnes kultur eller kjennskap til hummerfiske her i nord.  Skulle kanskje vært en tur i sør/vest på kurs.. 

 

Uansett som jeg pleier å si, den som fisker den får. 

Vær forsiktig der ute. 

 

20231006_175309.jpg.f17f8f5418caa300d07a792932814eee.jpg

 

 

 

Link to post
Share on other sites

  • 3 måneder senere...

Hei alle dere teinefiskere:) Jeg driver å ser på måter å unngå at en mister teiner, for å slippe det økonomiske tapet og unngå spøkelsefiske. Har selv mistet teiner og endt opp med å tape tilsammen ca 3000 kroner hver teine som mistes (regnet med annet utstyr som blåse tau osv) Hadde vært stor hjelp med tanke på om dere synes dette er et problem, sammens med litt tall og statistikk på hvor mange som har mistet teine før om dere kunne svart på denne korte undersøkelsen. Den tar under ett minutt og er anonym. 

      Link: 

https://forms.gle/nkH1YJgNAnBTmm429 

Hadde satt veldig stor pris på svar og hadde hjulpet veldig mye!

 

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...