Jump to content

Høy hvilespenning på blybatteri


Lazyjack

Recommended Posts

Batteriet måler 13,4V et døgn etter at lading er avsluttet. Er det normalt? Trodde det skulle ligge rundt 12,7V. Målt med splitter nytt multimeter, men ikke kontrollert med annet instrument.

Link to post
Share on other sites

Jeg ville kontrollert med et annet instrument, jeg vet ikke engang om hvilespenning på 13.4 er teoretisk mulig på et bly/syre batteri.

Du kan også prøve å belaste batteriet med noen få ampere i noen minutter, koble fra lasten og gjenta målingen. Dersom spenningen fremdeles er over 13V ville jeg levert tilbake insrumentet.

Link to post
Share on other sites

index skrev 15 minutter siden:

Prøv å skifte batteri på multimeteret. De viser ofte feil spenning med dårlig batteri. 

Det kan jeg skrive under på. Hadde ett BBC Goertz multimeter en gang, og det burde jo være et svært kurant merke, som plutselig vist ladespenning på godt over 16v  i båten. Klødde meg mye i hodet den dagen midt i sommerferien men endte opp med å måle spenningen på et 9v batteri og det viste over 12v... Ingen indikasjon om dårlig batteri i multimeteret men det ordnet seg med nytt batteri...

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

If we grew our own food, we wouldn't waste a third of it as we do today. If we made our own tables and chairs, we wouldn't throw them out the moment we changed the interior decor. If we had to clean our own drinking water, we probably wouldn't contaminate it. Mark Boyle.

Link to post
Share on other sites

Blybatterier virker som kondensator. Derfor kan en som regel lese av ladespenningen lenge etter at ladingen er avsluttet. Men et døgn høres mye ut . . .

 

For å lese av riktig spenning rett etter at ladingen er avslutet bør en derfor belaste batteriet et øyeblikk før en måler (og da selvfølgelig uten belasting).

Hilsen Nils Rømcke som har tresnekka Tora og motorbåten Saowanee
Jeg er litt gal, og trives ganske godt med det ................

Link to post
Share on other sites

Helt korrekt, har egen erfaring med at et friskt batteri (BT startbatteri) kan ta 2 - 3 dager før det kommer ned på 12-tallet ubelastet etter lading. Men for all del, sørg for at internbatteriet i måleinstrumentet er bra.

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...