Jump to content

Hvem selger båtbord/plank og sender dette?


Auskar

Recommended Posts

Her manglet det mye viktig info, og det er kanskje grunnen til at du ikke har fått hjelp.

 

Hvor i landet bor du?

 

Ofte er det enkelt å få ordnet ting lokalt, man stikker innom og avtaler og kan være med på prosessen og vurderingene underveis om et emne er ok (før man begynner å  sage) og man kan gjøre vurderinger etterhvert basert på hva som dukker opp nå man sager, feks indre defekter på treet og hva som aksepteres der og hva osm må lages nye av. Og så tar med seg plankene hjem.

 

Om det er langt unna må alt avtales på telefon med de misforståelser det kan gi og man må ordne med emballering og forsendelse og ha risiko for transportskader (og krangelen om det er transportskade eller noe ødelagt ble sendt), husk at lange tynne planker lett kan skades hvis det samlastes med mye annet og man ikke er forsiktig. Er det langt unna så blir det lett også dyrt og når man har brukt mye tid på å finne ut av hva som trengs og undersøkt transport blir konklusjonen at det blir for dyrt, så da dropper man hele greia og velger noe nærmere. Det er også mer interessant å hjelpe til med en lokal båt enn en i motsatt ende av landet.

 

Det finnes helt sikkert mange som vet om steder som kan fikse slikt i sitt lokalområåde, men som ikke tipser her da det er stor sannsynlighet for at det kommer et svar om at det er for langt unna, eller går gjennom en lang prosess som viser seg å bli for dyr og masse arbeid bortkastet. Men kanskje er disse tipsene (som du da ikke får) rett i nabolaget ditt uten at du vet om det.

 

Hvilket treslag ønsker du?

 

Noen har god tilgang på enkelte treslag, mens det er myestyr å få tak i gode emner i av andre treslag.

 

Hvilken lengde trenger du og hvor mye og hvilken bredde (20-30 cm bredde står det, men uklart om du bare ikke har giddet å måle eller om noen må være 30 cm bredde og om det er i hele lengden eller bare deler. Hvor mye bue det skal være kan også være relevant om du ikke har tilgang til damping av materialene og plankene skal bøyes noe den vanskelige veien også. Ofte ønsker man en viss bøy på planken i baugpartiet og mange trær har en slik bøy og da gjelder det å utnytte det på rett måte.

 

Angående hvor store trær som trengs så er det også relevant om du synes det er ok med planker skåret over hele breddene av treet eller om det må være uten kjernen og bare "kakestykker" hvor også ytterveden fjernes og man dermed trenger emner med diameter godt over det dobbelte av plankebredden.

 

Tykkelsen er 12mm skriver du, men må det være 12mm eller holder det at det er minst 12mm og så bare høvler du det ned selv? Noen er erfarne båtbyggere som klarer alt slik selv, mens andre har fått en gammel billig trebåt med en ødelagt planke og tenker at det er bare å bestille en ferdig planke for en billig penge og tror de bare kan sette den rett inn uten noen tilpasninger.

 

Nagler og saum lurte du på hvor du får tak i som 32 mm. Mer relevant er kanskje diameteren og om den er for lang så kan du jo bare klippe den av. Og hvilket materiale er jo relevant, selv har jeg bare klinket med jern-nagler, mens noen bruker kobber.

 

Har du forsøkt å søke opp lokale sagbruk der du bor. Tenker da i hovedsak på de små gårdssagene osv med en bandsag som går på skinne eller lignende patenter. Man kan også bruke motorsag med jigg.

 

Jeg er selv med på båtbygging og da går det med endel plank til skipssidene. Så lurer du kanskje på hvor vi bestiller dem? Vi starter med runde trær og gjør alt selv, kløver og sager iblant litt og hugger og høvler og så står man igjen med plank til å bygge båt.

 

Naglene kjøpes inn som rundstål som smis til nagler. Roene er flattstål som blir klippet til rett lengde (eller litt lengre, så kan vi bare klippe dem av når vi klinker) og varmet opp og slått hull i.

 

Når vi sager i planken til skrogsidene buker vi motorsag med jigg, men det  er fordi det er store dimensjoner. Til mindre saging bruker vi bandsag hvor vi legger stokker på bordet med gaffeltruck og så går bandsaga på skinner.

 

Mye av jobben og utfordringen er å finne riktige emner og fine ut hvordan de skal bearbeides så man får en best mulig utnyttelse av emnene.

 

Også bør du oppdatere tråden etterhvert om hvordan det gikk, både med anskaffelsen av plank (kan være nyttig for andre i samme situasjon) og hvordan selve jobben med å bytte plankene gikk.

Link to post
Share on other sites

Glem kryssfiner, det er bare til å ødelegge båten med. Finn et lokalt sagbruk som kan sage det du trenger, og hent det med henger.

 

Litt nyskjerrig: Båten ser jo rimelig strøken ut, hvorfor skal du skifte bord?

 

Søm kan du bestille fra Høvedsmann. 

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...