Jump to content

Sirkelformet falsk ekko på radarbilde


Alf-Gunnar

Recommended Posts

Hei, alle kloke hoder. 

 

Jeg har en Raymarine e120 med en analog radar. I det siste har det begynt å dukke opp mye støy, eller falske ekko som sirkler i bildet. 

 

Det virker som om de ekte ekkoene blir dratt med rundt.. Det skaper så mye rot på bildet, spesielt i trange sund og innseilinger at det blir vanskelig å tolke bildet. 

 

Har dere noen ideer om årsak? 

IMG_20231105_175028.jpg

IMG_20231105_173446.jpg

Link to post
Share on other sites

Jeg går ut fra at du har prøvd gain justering. Så da er det vel ekko som blir mottatt eller vist fra feil retning.

 

Dette er det jeg kommer på:

- Objekter ombord på egen båt, som blir truffet av radarbeamen, og reflekterer ut og tilbake  i feil retning. Jeg ser noen av de båtene har lys i omtrent samme høyde som radaren.

- Feil på antennen som gjør at den har for store sidelober

- Feil på elektronikk ?

 

https://photos.inautia.com/barcosNuevos/6/6/9/5/minor-27-range-43225060072767546968486752514565x.jpg

Link to post
Share on other sites

Problemet er for liten demping av sidelobene. Det er vel 13-14 år siden jeg hadde analog radar, husker ikke om dette er justerbart. Det blir seende slik ut på digital radar hvis dempingen av sidelobene er satt alt for lavt. 

Link to post
Share on other sites

Vanlig falskekko en får når gain er for høyt stillet og en får inn kraftig ekko fra et objekt. Jo mindre/dårligere antenne en har jo større vil dette problemet være. Ting som mastre, stag og annet montert i samme høyde som radarantennen vil også øke dette problemet.

Link to post
Share on other sites

Er AIS målene som vises fritidsbåter eller større farkoster?

 

Slike støyfenomener pleier typisk å oppstå ved odder eller annet som stikker ut i vannet, større båter kan også forårsake dette. 

Link to post
Share on other sites

På min digitale Garmin får jeg også til tider radarreflekser smørt utover skjermen. Særlig fra sjømerker med aktiv radarreflektor. Uansett ikke så ekstremt som radaren til TS. Egen rigg gir ikke ekko hos meg. 

Link to post
Share on other sites

Fantino skrev for 8 timer siden:

Ser jeg av og til får tilsvarende på min analoge Raymarine RD418. Da skyldes det ofte at jeg har glemt å endre auto-gain setting (offshore, kyst, havn er valgene).

Jeg stiller alltid gain manuelt

Link to post
Share on other sites

Takk for mange gode svar!  Har testet litt mer og ser at problemet er størst når jeg er nær kaiene med mange store industribygg. Gir nok veldig kraftig ekko. Prøvde meg litt lenger ute til sjøs, og der fikk jeg fint bilde også tett ved store møtende og passerende skip. 

 

Det er vinter og en del snø og is på antennen, mulig dette også kan spille inn.. 

 

Tror jeg kan leve med problemet.. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...