Jump to content

Bergtatt på tokt - 2024


Pequod

Recommended Posts

Da har jeg fått tatt meg en ny tur ned i båten. Kan nå bekrefte at det er saltvann som drypper.

 

Det er også olje i beholderen til pakkboksen.

 

Jeg kaster loss litt senere i dag med kurs for Fredrikstad. Båten skal tas på land på Ragnar Ringstad. Men de var usikre på når de ville rekke å gjøre noe, men det er bedre enn ingenting!

 

 

Link to post
Share on other sites

Simmeringene i denne pakkboksen holder betydelig lengre enn 5 år hvis de vedlikeholdes riktig. Det som tar knekken på disse er ikke alder, men tørrkjøring (tomt for olje) og manglende kjøling (ikke luftet tilstrekkelig, - det står luftlomme mot pakkboksen i bakkant mot cutlesslageret). Videre vil spor og ujevnheter i overflaten på akselen drepe simmeringene på kort tid.

 

På bildet ditt over synes det som at oljen er melkehvit i begge slanger. Det tyder på at det er kommet saltvann inn i oljekammeret mellom simmeringene.

Hvis du ser på bildet som @tacan har lagt ut av installasjonen din høyere opp på denne siden, ser du at slangen er grønn/gjennomsiktig og tilsynelatende oljefylt. Jeg antar det bildet er tatt tidligere. Så noe har skjedd, og for meg ser det ut til at du har fått vanninntrengning i pakkboksen bakfra.

Du opplyser at de fylte på olje da båten var til service på Engelsviken. Normalt skal det ikke være nødvendig å etterfylle noen ting, dette skal være tett. Forsvinner det olje, så er det allerede tegn på slitte simmeringer.

Sjekk derfor om jeg tolker fotoet ditt riktig; Er det melkehvitt i oljeslangene, er simmeringene ødelagt.

 

For de fleste av oss betyr båt vedlikehold og "skruing" i hele vinterhalvåret,hvor alt skal ettersees, smøres, byttes, rengjøres, utføre service, fornyes, osv. Så kommer alt det som skjer i sesongen likevel. Min båt er relativt ny, men det fritar ikke for samme vedlikeholdsregime og overraskelsene som likevel kommer i løpet av en sommer. Så at noe skjer vet vi alt om, og gjerne dagen før ferien.

Men det er jo også dette Båtplassen handler om. Ting skjer, tekniske utfordringer dukker opp, og man får råd og tips til hjelp, hver gang, og uansett hva man spør om. Det er dette som er Båtplassens DNA og grunnen til at Båtplassen er unik.

 

Få opp båten og skru opp. Dette krever ikke mye mekanisk kunnskap. Skifte av pakkboks er heller ikke finmekanikk, men noe enhver grovsmed kan utføre. Tips og råd vil du få her hvis du spør. Jobben krever to armer, men ikke to bein 😉. Må du bytte, så er "Volvo-kondomet" som @Hulda anbefaler over en god og rimelig erstatning. Den krever kun lufting og litt fett før sjøsetting, og varer lenge. Når du er ferdig med jobben vil du oppleve en fantastisk selvfølelse over å ha lært noe nytt og ha gjort jobben selv. Da er det igjen lettere neste gang noe dukker opp. Det er ikke mulig å ha båt over tid uten at "noe skjer", og det er dyrt å sette alt til verksted. Med litt planlegging og initiativ fikser du dette selv 👍.

 

EDIT: Du var akkurat før meg, @Pequod . Lykke til!

 

Link to post
Share on other sites

TideRace skrev 27 minutter siden:

Sjekk derfor om jeg tolker fotoet ditt riktig; Er det melkehvitt i oljeslangene, er simmeringene ødelagt.

 

Ja, når du sier det, så stusset jeg litt på det selv når jeg tok bildet. Øverst i den ene slangen, den som kommer fra oljebeholderen, så ser det ut som om det er "ren" olje, men helt inne ved pakkboksen er det som du sier melkehvitt.

 

RR skal bestille nye simmeringer, så får vi se hvordan vi får dette til. Jeg får jo mer og mer lyst til å prøve meg på ting selv også. Og når båten først er oppe på land, så skal jeg få spylt den ,e vt klattet på litt bunnstoff og byttet sinkanoder over hele fjøla. Får vel prøve å få vasket den skikkelig også. Er jeg griseheldig rekker jeg kanskje en svingom innom Koster før jeg drar hjemover, men jeg tar uansett det jeg får. Hovedsaken er å få båten klar til langferien fra ca. 5 august og ut september.

 

Kjenner meg litt mer optimistisk nå, ikke minst med tanke på at jeg straks skal utpå igjen, og det i nydelig sommervær!

Link to post
Share on other sites

Sjøbliss skrev 7 minutter siden:

Godt du endelig kommer opp til RR med båten :) Håper du kommer ut i tide for ferie!

Takk for det! Jeg har en friuke nå ifølge turnus, og så har jeg en friuke med avspasering andre uke i juli. Disse ukene bruker jeg gjerne til båtturer!

Hovedbåtferien starter ikke før ca. 5. august så tror jeg skal ha fått gjort det unna innen da! :lol:

Link to post
Share on other sites

Det ligger en Storebro lenger opp i elva! Du kan skru på den!😁😁😁

Når det gjelder RR er du til de grader i trygge hender!😃😃😃

Nyt turen nedover!😉

Mvh

Solbris II

Båtlivet gir meg de største gleder!  :smiley:
Trenger du noe? www.solbrismaritime.no

Link to post
Share on other sites

Kom meg litt sent av gårde i dag, dro ikke før klokka var blitt 18.30. Var jo nydelig vær hele etappen til Moss. Littegrann sjø i Drøbaksundet, så jeg valgte å gå opp et par knop i fart slik at jeg ikke fikk sjøsprøyten over vinduene hele tiden...   

 

449054921_10159695748072032_563151421600455927_n.jpg.fa61d198b75923ccf991257e032bf032.jpg

 

Endte uansett opp med å bruke ganske så nøyaktig fire timer på etappen. Følte at det var nok. Så blir det vel omtrent det samme i morgen.

 

Føler at det dårlige humøret mitt de siste dagene er borte nå! Er litt mer optimistisk nå, og nå er jeg jo til og med på tur med båten i nydelig vær, så jeg får nyte det mens jeg kan!

 

449058153_10159696014007032_2634941401686841086_n.jpg.87fbc536bc1d2fa55a30da97caee0c4f.jpg

 

Satser på at det ikke blir landligge hele uka, men at vi får fikset det på en eller annen måte ganske fort, slik at jeg kan bruke noen dager på returen...

 

Snakket med @Chilli Solbris før jeg dro, og han kom jo med et godt poeng: Bedre at dette oppstod nå enn under hovedbåtferien min hvor jeg skal være borte i nesten to måneder!

 

Ville fort kunne ha blitt både dyrt og kronglete hvis dette hadde skjedd i Sverige eller Danmark...

 

God natt fra Moss!

 

449156537_10159696014132032_4341699579251210903_n.jpg.b60daa0971f3f808d3346db0c6f1a243.jpg

Link to post
Share on other sites

Chilli Solbris skrev 8 minutter siden:

Tidlig oppe @Pequod?😁😁

Jeg har da alltid vært en morgenfugl? :lol::lol::lol:

 

Det var meldt vindkast opp mot 12 m/s på ettermiddagen i dag i går, men nå ser jeg at det er moderert noe. Tenker likevel det er greit å runde Strømtangen før det eventuelt blir ubehagelig.

Link to post
Share on other sites

Martine29f skrev 26 minutter siden:

Bra du får stelt litt med jåten før langtur. Spm. Kom det mye sjøvann på gårsdagens etappe? Regner med du sjekket jevnlig. Uansett ha en fin dag, hilsen Trøndelag🙂

Mye og mye. Det kommer vel to-tre cm i kjølen, men jeg pumper gjerne ut underveis. Pumpet også ut nå før jeg startet. Må nok pumpe etter en fire-fem dager når båten ligger stille.

 

Har ikke inntrykk av at det kommer mer og mer, det ligger på samme nivå som i forrige uke, så det blir ikke verre.

Link to post
Share on other sites

Chilli Solbris skrev for 2 timer siden:

Hvis du kommer ned til RR er det bare å legge seg på i innsiden av brygga og ligge klar til å bli løftet opp. 

Er ikke helt sikker på hvor den brygga er, men det finner jeg ut. Nå har jeg rundet Strømtangen og er på vei innover, så skal ta en telefon og høre.

Link to post
Share on other sites

Chilli Solbris skrev 47 minutter siden:

Her er det! Du ser en stor plasthall på kaia. Grå. 
IMG_6166.jpeg.75e7b0eea8a0c19c8e85b6e202887356.jpeg

 

 

Den er grei. La meg inntil videre på den «faste plassen» på Værste. Så ganske fullt ut på den brygga og fikk ikke svar på tlf, så jeg bruker dette som ventebrygge inntil jeg får tak i dem og avtalt konkret opptaket!

Link to post
Share on other sites

Pequod skrev 59 minutter siden:

Den er grei. La meg inntil videre på den «faste plassen» på Værste. Så ganske fullt ut på den brygga og fikk ikke svar på tlf, så jeg bruker dette som ventebrygge inntil jeg får tak i dem og avtalt konkret opptaket!

Det er veldig greit å ta båten og stikke nesa på innsiden av brygga der for å se om det er plass til deg. Du må nok ringe jevnt og trutt for å få svar. Det er travelt der.

Mvh

Solbris II

Båtlivet gir meg de største gleder!  :smiley:
Trenger du noe? www.solbrismaritime.no

Link to post
Share on other sites

Da er båten på land. Synes det var veldig lite groe til å være nesten to år siden den var på land!

 

Så spørs det om RR får tid til å se på pakkboksen, eller om jeg må gå på YouTube og se på videoer…

 

Får nok tid til litt bunnstoffing og vask, og kanskje polering, vi får se hva jeg får tid til.

 

IMG_8525.jpeg.a988cbb752d8bb2de928b6dec3a482fc.jpeg

 

IMG_8520.jpeg.d0f9d0c1c842a3215d201042625fec16.jpeg

 

IMG_8522.jpeg.bc02f1fa8528c50a63c69cd6baf5ff3f.jpeg

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...