Jump to content

Balansering av propeller


Swingswong

Recommended Posts

Har laget en anretning som lar meg sjekke statisk balanse i propeller. I propellen som er verst kommer propellen i balanse ved å legge på ca 5 gram på det ene bladet. Hvor nøye blir propeller balansert og hvor mye har 5g å si under vann, samt med belastning på propellen?

Ved å rotere propellen i ca 600rpm er det merkbar forskjell med og uten loddet på 5 gram. 
 

Link to post
Share on other sites

Dette blir litt som det problemet som Abel slet med:

Å løse en likning med 5 ukjente er krevende og gir ikke nødvendigvis et entydig svar...

Er det en alupropp til en 6hk eller er det en propell fra ett DPH duopropp sett? 2 blader? 7 blader Rolla? massivt boss? cutless lager? 

Statisk balanse er viktigst om du har en båt som forlater vannet.
Du spør om 5gram ubalanse er mye. Det er merkbart på en liten lett propell med få blader, på en stor propell med mange blader og et stort samlet bladareal kan det være ubetydelig.

Ta en 3D scanner og sjekk om propellen din har like stort areal OG lik fasong...
Om du ikke har en slik 3D scanner til 1mill eller deromkring så kan du lage en bladmal av en av bladene og sammenlikne de andre bladene med det første. Innta gjerne noe beroligende i denne prosessen fordi en lett kan oppdage dels store avvik, selv fra velrenomerte produsenter. Om ikke det er nok negg så kan du spenne propellen opp i en dreiebenk mellom spisser. La propeller spinne med 3-400 omdr og studer omrisset av propellen på ca 1m avstand, vinkelrett på propellen. Gjør du dette vil du sørgelig ofte se tildels grusomme avvik. Om en propell skal overføre 300hk til vannet så er kanskje de fleste med på at om ikke bladene er like så blir det fort store usymetriske krefter i sving. (sammenliknet med 5g statisk avvik så tenker jeg det går greit...)

Konsekvensen kan bli bladbrudd, lagerhavari, vibrasjoner/støy i skrog +++
For en propellmaker så er det selvfølgelig meget krevende/nesten klin umulig å kunne lage en propell som har 6 blader med helt likt bladareal, lik cup, lik rake, lik bladvekt, lik bladtykkelse, angrepsvinkel og lik slippvinkel...

 

Det blir produsert nok plasebo propeller i Norge, gjør for en gangs skyld som jeg anbefalte og spenn opp det dyreste DP paret du finner i dreiebenken og se sjæl.... 

Link to post
Share on other sites

Takk for svar. Det er Bravo3 propeller. 
Neste på lista er et papir for å se om bladene er like store. Bare sånn for å ha sett. 
Viktigst er kanskje ikke arealet av bladet eller balanse i propellen, men heller pitch per propellblad?
Uten å ha et program som simulerer dette vil jeg tro at det kan stå for mer ugang, kontinuerlig ubalanse og vridning enn 5g statisk forskjell. 

Link to post
Share on other sites

Propellen ligger på lettrullende kulelager. Klemmene er kun for å holde den på plass om det skulle oppstå store vibrasjoner. Statisk vil den tyngste delen rotere ned.  Så setter jeg en drill med en o-ring opp til akselen for å rotere med et  tacho meter mot akselen. 
 

IMG_0917.jpeg

Link to post
Share on other sites

Swingswong skrev for 4 timer siden:

Viktigst er kanskje ikke arealet av bladet eller balanse i propellen, men heller pitch per propellblad?

Viktigst vil nok være den faktoren som har størst variasjon.
 

Skjønner godt at du synes det er interessant å sjekke propeller men samtidig er det er så avansert å sjekke at alle parametre/variabler er symmetriske/like at for folk uten fritt budsjett så er det utopisk.
 

Om en kjenner en/ei som disponerer en CNC benk med måleprobe så er det trolig den rimeligste måten å utføre en brukbar sjekk.

En 3D scanner kan gjøre mye bra men kan ha ulemper ift å avsløre unøyaktigheter i sentrering på akslingen. Viktig med inngående propell- og mekanisk forståelse for tolkning av ledende data ifm oppspenning av propellen.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...