Jump to content

Beauforts vindskala - repetisjon


Stranna

Recommended Posts

Med den dårlige værmeldingen vi har for påsken her vestpå - minner jeg om beauforts vindskala som jeg har sakset fra Båtmagasinet juli-august 1990: :cryin:

 

0-1 STILLE Sjøen er speilblank. Lyden av naboens cabincruiser høres godt over fjorden. Skrivebordet flyter over av papir. Du har avtale for hele dagen og ingen mulighet for å komme deg ut.

 

1-3 FLAU VIND Små krusninger dannes på havoverflaten. På røyken fra grillen i hagen kan du se vindretningen. Du drømmer om en rolig seilas, men kona har bedt halve slekta på grillparty.

 

4-6 SVAK VIND Du kan se tydelige, små bølger med kammer som ikke brekker. Fra kontovinduet kan du også se et større antall båter ute på fjorden, og tydelig se fisk som spretter. Du bestemmer deg for å tegne nok en pensjonsforsikring.

 

7-10 LETT BRIS Det dannes skum på vannet og småbølger begynner å toppe seg. Det går opp for deg at godværet er på hell. Du avlyser alle avtaler og kjefter irritert på kona for at det er en uke siden sist du var ombord.

 

11-16 LABER BRIS Det begynner å danne seg en del skumskavler på vannet. Huskelappen du hadde i lomma blåser bort. Du laster ombord kona, svigermor og bikkja, og lurer på om du egentlig disponerer fritiden din riktig.

 

17-21 FRISK BRIS Middels store langstrakte bølger danner seg. Det er noe sjøsprøyt, for lite til å la vindusviskerne gå, for mye til å la være. Du begynner å bli litt usikker, men får ikke inn værmeldingen på radioen. Rødvinen og konjakken ligger igjen i bilen.

 

22-27 LITEN KULING Det begynner å danne seg store bølger og skumskavler. Flere båter vender om og drar mot land igjen. Du gjør det samme. Skuffelsen er stor, men konjakken i bilen og Derrick på tv'n er lyspunkter å ta med seg.

 

28-33 STIV KULING Bølgetopper brekker og hvitt skum blåser i vindretningen. Båten kaster seg i alle retninger. Kona er redd, svigermor er sjøsyk og bikkja lorter i forkabinen. Du prøver å se på sjøene og kartet samtidig, mens kaffekoppen går i dørken.

 

34-40 STERK KULING Det dannes lange, middels høye bølger. Sjørokk driver i strimler i vindretningen. Du har kaldsvette i pannen når du glir innenfor moloen. Det er vanskelig å legge til og kona mister båtshaken. Bikkja hopper for tidlig og faller i sjøen.

 

41-47 LITEN STORM Sjøen begynner å rulle, og tette skumstrimler driver i vindretningen. Det er godt å være i bilen med varmeapparatet på fullt. Du finner ut at du er mer knyttet til landjorda enn du trodde. Bikkja rister seg i baksetet og du forsvinner i en sky av sjøvann og løshår.

 

48-55 FULL STORM Bølgene er meget høye med lange overhengende bølgekammer. Du sitter tørr og varm i skinnstolen med pjolter'n og tv'n. Svigermor er dratt og du skryter til kona om fordelene med å ha investert i en trygg båthavn. Begynner å bli usikker på om du lukket kalesjen skikkelig.

 

56-63 STERK STORM Bølgene er så store at middels skip forsvinner i bølgedalene. Du får besked om å møte i havna straks, noe har slitt seg. Kona hånflirer og det er ingen drosje å få. Naboen skuler mistenksomt gjennom vinduet når du hiver deg på sykkelen for første gang på ti år.

 

OVER 63 ORKAN Synsvidden er meget dårlig på grunn av sjørokk og skum som fyller lufta. Du finner ikke regntøyet og er våt til skinnet. Det er kaos i havna. Kvelden går med til å sette tamper og berge båten til sejfen som er på Kanariøyene. Du bestemmer deg for å se på den campingvogna som kona har mast om så lenge.

 

GOD PÅSKE ALLE SAMMEN!!! :flag:

Link to post
Share on other sites

Siden vi er inne på skala...

Her er Beuforts vinskala:

 

Styrke 1

Gulvet er flatt.

 

Styrke 2

Humøret øker. Underkjeven begynner å jobbe. Antydning til bølger i håret.

 

Styrke 3

Antydning til smil i munnvikene. Gulvet fremdeles flatt.

 

Styrke 4

Litt sjøgang på gulvet. Flere og flere pene jenter i lokalet. Driks forekommer, høylydt tale likeså.

 

Styrke 5

Større sjøgang nå også ved bordene. Mindre gjenstander velter eller faller ned. Dristighet og klåing på damer forekommer.

 

Styrke 6

Sikten nedsettes. Navigasjon fungerer utilfredstillende. Større bølger forekommer. Driks florerer. Talemengden øker mens ordforrådet avtar. Større dristighet overfor damer som etterhvert begynner å bli overordentlig pene. Møringer begynner å snakke.

 

Styrke 7

Sikt dårlig. Orienteringsevnen avtar. Større bølger og problemer med å holde kursen. Gamle vitser sies om igjen. Alt blir morsomt. Små ødeleggelser som knuste glass forekommer. Verdensproblemer løses. Potensen avtar. Svake sjeler kaster opp.

 

Styrke 8

Sikten ytterligere nedsatt. Navigasjonen ute av funksjon. Stadige kollisjoner. Flere glass går i dørken. Stoler veltes. Problemer vedrørende verdens kjernefysiske våpenlagring løses.

 

Styrke 9

Sikt nær null. Styring ute av funksjon. Taleevnen sterkt nedsatt. Glass kastes igjennom luften. Bord veltes. Møringer snakker uhemmet. Mange kaster opp i krokene.

 

Styrke 10

Umulig å finne toalettet -- dette etableres lokalt. Mye slossing med knuste flasker. Bergensere begynner å synge. Tenner slås ut. Møringer smiler. Begivenheter noteres ikke i bevisstheten.

 

Styrke 11

Gulvet ruller stygt. Svært vanskelig å holde seg oppreist. Stolene flyr igjennom luften. Faste bord rives ned. Utkasterne kastes ut. Stadige brudd på neseben og menneskerettighetene. Mye oppkast. Potensen så godt som borte.

 

Styrke 12

Umulig å holde seg oppreist. Dårlig festede gjenstander rives løs. Lamper rives ned. Politiet ankommer og forsvinner igjen. Vinduer slås ut og dører slås inn. Møringer ler. Mye blod på veggene og på gulvet.

 

Styrke 13

Større gjenstander driver i luften. Store ødeleggelser. Radiatorer rives ned fra veggen og kastes igjennom allerede knuste vinduer. Bevistløshet forekommer. Ankomst av mere politi bagatelliseres. Benbrudd synes ustyrtelig morsomt. Hysterisk latter mellom oppkastbygene. Gulvplankene rives opp. Alt inventar ødelegges.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...