Jump to content

Hvilke vikepliktsregler gjelder her?


haraldk

Recommended Posts

Fikk en litt "hairy" :eek: opplevelse rett sør for Strømstad i fjor sommer:

 

Bilde

Båten/flyet/fartøyet kom mot oss i stor fart med varierende høyde, anslagsvis 0 - 5 meter, og klarte så vidt å passere over båten vår.

 

Hvilke vikelpiktsregler gjelder mellom lystbåt og luftfartøy?

Link to post
Share on other sites

Så lenge han er waterborne gjelder vel Sjøveisreglenes regel 18 e:

 

(e) Et sjøfly på vannet skal, i alminnelighet, holde godt klar av alle fartøy og unngå å genere deres seilas. Under omstendigheter hvor det er fare for sammenstøt, skal det følge reglene i denne del.

 

Mvh,

Kjell

LA3939 har endret brukernavn

Link to post
Share on other sites

tror det er så att han har vikeplikt i alla situasjoner, både i luften o vid landning !

(i luften för att han flyger under någon minste höjd, o ner han landar på vattnet för att det ikke er en 'riktig' landningsbane)

 

det finns vel noen flygare bland BP-folket, som kan svare på dette.......

S/Y Gunga Din

Link to post
Share on other sites

Nå kan jeg bare de norske reglene - dette skjedde vel i Sverige. Men denne karen må forholde seg til to regelsett - ett når han er på vannet, og et annet i luften (BSL - Bestemmelser om Sivil Luftfart - svensk BCL)

 

Sjøveisreglene pålegger han alle mulige slags vikeplikter og hensyntagen, i dette tilfellet ville jeg tro at han ikke burde påbegynt sin avgang dersom han kom i konflikt med et annet fartøy eller er vil være til hinder for det. Han burde altså ventet eller taxet til et annet område. Minstehøyder er ikke relevant når han er i luften, reglene gjelder ikke ved start og landing.

 

Vi som har levd en stund husker mens Widerøe drev sjøflytrafikk på Bodø havn, de hadde alltid vaktbåt ute - men de både tok av og "landet" inne i selve havna.

 

mvh,

Kjell

LA3939 har endret brukernavn

Link to post
Share on other sites

Sjøveisreglene pålegger han alle mulige slags vikeplikter og hensyntagen, i dette tilfellet ville jeg tro at han ikke burde påbegynt sin avgang dersom han kom i konflikt med et annet fartøy eller er vil være til hinder for det. Han burde altså ventet eller taxet til et annet område.

Når han båbegynte avgangen vet jeg ikke sikkert, men han kom fram bak odden til venstre på bildet, vi kjørte selv i dorgefart og hørte fartøyet lenge før vi så det (dette er i de smale sundene sør for Strømstad hvor det ligger flere campingplasser). Som det kanskje fremgår av bildet, duppet han nedi flere ganger på mot oss. Først på ca. 25 meters avstand begynt han å vinne såpass høyde som den som vises på bildet....

 

 

Vi som har levd en stund husker mens Widerøe drev sjøflytrafikk på Bodø havn, de hadde alltid vaktbåt ute - men de både tok av og "landet" inne i selve havna.

Kanskje mente å være sin egen vaktbåt, det er jo vitterlig en båt/jolle med påmontert (luft-)propell og hangglider :confused:
Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...