Jump to content

Mantauholdere med brune flekker


geko

Recommended Posts

Det er sikkert rustflekker på syrefast stål som ikke er syrevasket. Disse flekkene vil du nok bli kvitt midlertidig med f. eks. Autosol eller Hugos, etc.

 

Men, skal du få dem bort slik at de ikke kommer tilbake, så hjelper det ikke noe annet en syre-behandling (noe disse rekkestøttene skulle ha vært behandlet med fra fabrikken / leverandør). Det finnes et gelé-aktige spesialmiddel som industrien bruker (en blanding av saltsyre + en syre til - mener det var fosforsyre, men husler ikke 100% - oppløst i en gjennomsiktig gelé).

 

Poenget med gelé'en er at syren ikke renner av og samtidig stenger ute oksygen mens prosessen pågår - middelet bør sitte på minst 20 minutter. Har selv gjordt forsøk med vanlig vannløselig tapetklister, tilsatt saltsyre, men det blir gjerne litt mere "rennete".....

 

Har du god tid og tålmodighet kan du bare pensle 15% saltsyre på flekkene, gjentagende ganger, for så å spyle av med mye ferskvann til slutt. Saltsyren SPISER nemlig opp rester etter stål (fra sveising, drei'ing, polering, osv.) , ørsmå partikler som sitter i overflaten på rekkestøttene.

 

OBS! Denne syrebehandlingen med gelé bør foretas under overskyet himmel - sollys tar knekken på prosessen (ikke spør meg hvordan, men har sett resulatet).

 

OBS en gang til! Må ALDRI bruke stålull eller slike poleringsrondeller av stål på syrefast - da har du virkelig lagt egget!

 

Har vanligvis ikke særlig kunnskaper om metaller og slikt, men var med en båtkompis som jobbet med nettop syrefast i mange år. Rekkverket på gode gamle "Morild" ble sveiset av han.

 

Tyrkleifer redigert!

:o)

Redigert av Walter_S (see edit history)

Medlem i Søndre Kråkerøy Båtforening og "Vraktangen Dram- og Lutefisklag"

Påstand: Isskrape er også båtutstyr! :o)

HADDE tresjark og Sabb 10hk G-modell fra 1990 MED HERLIG LYD! - Har nå konvertert til PLAST! Tromøy 23 m Sabb 2H fra 1975

Walter's HJEMMESIDE ><((((º>

Link to post
Share on other sites

Syrevasking av rustfritt er vel og bra, men bruk for all del vernebriller og skikkelige hansker. Saltsyre, fosforsyre og annnet er ikke noe man tar lett på. Søl litt fosforsyre på huden og du må rett på legevakta! Dette er heftige saker!

All I ask is a tall ship and a star to steer her by

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...