Jump to content

Erfaring med plasering av styrekonsoll i With jolle.


Pappa

Recommended Posts

Jeg la for en tid tilbake, (høstferietider?), ut et innlegg der jeg spurte om tips og råd i forbindelse med "motorisering" av juniors With jolle. Jeg/vi kjøpte den ved høstferietider, og fikk med en 15 hk, med lang stamme og en 8 hk med kort...(Jada, jeg har forstått at det burde ringt en liten bjelle allerede da ).

I ettertid har det blitt mange timer med malingsfjerner, skrape, glassfiber, epoxy og maling/lakk . Det "lille hullet" i bunnen som jeg la merke til da vi kikket på skuta med lommelykt en mørk høstkveld, viste seg å være en gammel skade. Denne var "VELDIG amatørmessig" lappet, og strakk seg langs nesten hele kjølen. Denne måtte bygges opp på nytt, og båten ble deretter lakkert mørkeblå etter avkommets ønske, selv om faderen hadde kjøpt "GH-gul" først...

Jeg laget en styrekonsoll til båten i x-finer med mahogny overflate, og innvendig skjelett av gran/furu. Det ble også laget nye tofter av mahogny heltre.

Da jeg kjørte båten ned til hytta på nyåret, kunne jeg ikke dy meg for en liten prøvetur, men ble ganske skuffet over at båten ikke gikk i plan, hverken med 8hk eller 15hk.

Skyldte på fars drøye 90++, og lang stamme på 15hk....

Deretter saumfarte jeg Finn etter et godt kjøp på en 9,9 eller 15 hk med kort stamme, samtidig som 15 hk med lang stamme ble lagt ut for salg.

Da begge transaksjoner var gjennomført, (med 500 kr i netto GEVINST !!) var tiden inne for å teste skuta på nytt. Resultstet var det samme, hekken dro seg ned, stavnen pekte til himmels og far hev seg på toften foran for å bedre vektfordelingen. :nonod:

Deretter var tiden inne for en gjennomgang av fakta: Jeg hadde bygd konsollet slik at jeg satt på bakre tofte. Under midtre tofte hadde jeg bensintanken på 25 liter. Jeg fant ut at jeg kunne flytte innredningen frem ca 40 cm, uten å kjøpe nye betjeningskabler. Dette ble gjort, og resultatet var overbevisende. Withen dro nå i plan 8hk motor og med en lett overvektig, middelaldrende skipper..

Løsningen med å flytte konsollet fremover hadde en annen positiv effekt også, nå går det an å sitte normalt å ro også.(Selv om jeg tviler på at det skjer før tanken er tom... ) :wink:

Tenkte å legge ut noen bilder av båten når den blir ferdig. Dersom det er noen som har lyst til å begi seg ut på tilsvarende prosjekter, kan de gjerne ta kontakt for å få mål,råd eller tips. Denne løsningen på styrekonsoll/innredning er enklere å bygge for en legmann, og resultatet blir etter mitt syn ganske bra... :smiley:

Link to post
Share on other sites

Har sett bildene fra markedet flere ganger og jeg synes resultatet ditt er blitt kjempeflott!

 

Synes det var litt merkelig dette med at den var treg på plan.. :crazy:

Er det en dromedille eller vanlig with og hvor mange fot er den? 10?

God samvittighet skyldes ofte dårlig hukommelse.

Fritjof Brandt

Link to post
Share on other sites

Beklager manglende grunndata: Båten er en ca 85 mod With 10 fot, med dobbel bunn. Må legge til at da jeg startet forsøkene, lakk det (masse ) vann inn mellom skrogene fordi jeg hadde vært litt kjapp med å montere bakplata/underlagsplata til motoren. Det var to 8mm hull under den, uten bolter eller tettemasse. Dessuten rant det ved dreneringshullet til "motorbrønnen", og i bunnpluggen. Nå har jeg vært flink og tettet med tettemasse, rørgjennomføring og samtlige bolter på plass,samt gummiplugg med ekspansjonsfunksjon i hekken . ( På BÅTEN !) :wink:

Da slipper 8 hestern å flytte på 30-40 liter innvendig vann, som selvsagt renner lengst bak i balja...

Link to post
Share on other sites

Da slipper 8 hestern å flytte på 30-40 liter innvendig vann, som selvsagt renner lengst bak i balja...

 

Det forklarer mye :wink:

God samvittighet skyldes ofte dårlig hukommelse.

Fritjof Brandt

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...