Jump to content

Regler ved sameige?


bjoris

Recommended Posts

Jeg har en kompis som har sameige på en seilbåt og vi har også fundert litt på om dette kunne vært en fornuftig løsning for oss. Med småbarn og hektiske jobber blir det nødvendigvis mye landligge på båten og dermed blir det kostbare turer. Det blir derfor vanskelig å forsvare investering i drømmeobjektet syns vi...

 

Vel, til spørsmålet. Finnes det noen som har gode regler for økonomi, bruk, vedlikehold, og ikke minst salg av andel ?? Det er spesielt det siste vi har diskutert litt hva som blir rett. Kjøpes en ny båt som er dyrere enn at vi eller motpart kan/vil løse ut den andre (vi ser ikke for oss at mer en 2 andeler siden båten tross alt brukes en del)må jo båten selges. Det blir jo surt om motparten trekker seg etter 1 år og vi selv da må ta et større tap samtidig som vi må inn igjen på markedet... Dette bør avtales på forhånd, men synspunkter og "vanlig praksis" hadde vært meget interessant...

Blogg:S/Y FRI -  (2008-2018: Hanse 350 - 2019: NB820 Sport og Bavaria B/One) 2020-: NB 870 Ardea D4-260 2012/2013 model

Link to post
Share on other sites

Jo, jeg har sett andeler for salg, det er selvsagt en mulighet, men hvordan dette ville blitt i praksis er jo litt vanskelig å si. Det måtte jo nesten blitt slik at hvis eier som vil ut kommer med en ny eier som gjenværende eier ikke ønsker å dele båt med så kan han kreve hele båten solgt og da må også gjenværende eier være med på å dele tapet... Det er vel noe slikt som vil være det mest fornuftige. Det blir jo kjedelig om en investerer i en kostbar båt og legge mye tid og energi i båten og så kan motpart når som helst kreve salg... Slik kan det jo ikke være.

 

Varslingstid er jo også bra, da kan jo den som ønsker båten videre også jakte på potensielle nye medeiere...

 

Må si det er mye som taler for et slikt konsept for oss. Mye annet å bruke både tid og penger på er tungtveiende argumenter... Vi ser for oss at et slikt konsept også kunne løst litt av de evindelige diskusjonene om når vi skal bruke båten og når vi skal gjøre ting med hus, besøke svigers, ha dugnad her og dugnad der osv osv...

 

Hører gjerne fra andre som har erfaring med sameie...

Redigert av bjoris (see edit history)

Blogg:S/Y FRI -  (2008-2018: Hanse 350 - 2019: NB820 Sport og Bavaria B/One) 2020-: NB 870 Ardea D4-260 2012/2013 model

Link to post
Share on other sites

Tror det er viktig å ha nedfelt i kontrakten som mye som mulig. Deling av brukstid, vedlikehold, budsjett. Hva som er slitasjeutgifter og hva som er skade den enkelte bør dekke selv, hvordan båten skal fremstå etter partenes bruksperioder med tanke på renhold, fulle tanker etc. Og en relativt lang varslingstid dersom en av partene ønsker seg ut.

 

Leste et sted om at en av partene tar vårpuss, utsetting og rigging, den andre jobben på høsten, for så å bytte om året etter. Og det samme prinsippeet for deling av sommerferien.

Er det strikt nedskrevet, har man regler å gå ut fra, så får man heller jenke på det i praksis om samarbeider fungerer.

Link to post
Share on other sites

Problemet med å eie sammen er at man er avhengig av hverandre både for kjøp og for det fortsatte eierskap. Alle slike vurderinger av "hva hvis", særlig ang. salg/oppløsning. får lett preg av egne antatte interesser og ikke av nøytral analyse av begge parters interesser. Etter min mening er det helt åpenbart at det må være en vei ut hvis den ene ikke vil mer, uansett grunn. Loven bestemmer at hver sameier kan kreve sameiet oppløst med rimelig frist og det er antakelig en god regel for de fleste tilfeller.

I've always been crazy, it has kept me from going insane.
vimpel_entusiast_signatur.gif

www.baatjuss.no  |  www.judiciumblawg.no

Link to post
Share on other sites

Er det et sted på nettet der en kan finne hele teksten/kjøpe den? Søkte litt nå, men fant bare deler av teksten.

 

Enig i at det blir dumt å avtale seg til noe annet enn det som gjelder i en lov som vil regulere formålet. Men antar at det er lov å avtale noe annet og at det da vil være denne avtalen som vil gjelde foran loven? Signert avtale med 2 vitner som ikke er i familie med hverandre?

 

Vel, vi får se. Partner som er interessert og som vi stoler 100% på har vi. Det har bare vært luftet og vi må tenke grundig gjennom alle aspekt ved dette, det hadde derfor vært meget interessant å høre andres erfaringer og synspunkt på delt eierskap...

Blogg:S/Y FRI -  (2008-2018: Hanse 350 - 2019: NB820 Sport og Bavaria B/One) 2020-: NB 870 Ardea D4-260 2012/2013 model

Link to post
Share on other sites

Seilmagasinet eller Seilas hadde i et av de siste numrene en gjennomgang av sameie av båt..

 

Det var seilmagasinet. Vi har nokre venner som eigde båt i lag. Den eine familen fekk overta ein hytteeigedom og gjekk difor ut av sameige. Dette vart ordna med at nokre andre venner av det gjenverande paret gjekk inn i den ledige andelen. Det eg har forstått har sameiget fungert greit.

 

For min del vil eg tru at dei tinga som ikkje kan skrivast er det som kan vera opphav til mest frustrasjon. Kor reint skal det vera når vi går frå båten? Kor forsiktig skal vi vera ved bruk? Dersom ein ikkje har nokolunde same meiningar om dette kan det sikkert gå ut over vennskapet.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...