Jump to content

Hakk i propell.


johnson_90

Recommended Posts

Har en propell med en del småhakk.

motoren er en 9,9 hk.

hvor mye/store hakk kan "tillates" før det er fare for skade på akselen/giret ?

Hadde tenkt å file vekk de verste "utstikkerne" og slipe den forholdsvis jevn.men det vil fortsatt være en del hakk i den.

Nevnte motor er en tohatsu .

Hadde ikke tenkt å spandere ny propell på den.- Det er så mye annet å bruke penga på.

Link to post
Share on other sites

Det er nok slik at i utgangspunktet bør en propeller være feilfri og testet for god balanse. Så er det nå en gang slik at dette vet man kun når propelleren er ny, eller kommer fra rep. hos propellerverksted.

 

Jo flere hakk, jo dårligere virkningsgrad, hvor mye dette slår ut i praksis, er ikke godt å si, det vil være avhengig av flere ting, ikke minst hvor mye motoren skal jobbe med, og i hvilket turtall. Det kan godt tenkes at en kjører med en propeller, full av hakk og sår, og egentlig ikke merker den store forskjellen på båtens presterende.

 

Hakk og sår i seg selv skader ikke motoren. Det som tar knekken på lager, foringer, drev og pakninger, er ubalanse i propelleren. Hakk og sår kan skape slik ubalanse, men det er ikke sikkert. Har propelleren fått harde slag på en eller flere av bladene, gjerne i kjøreretningen, da vet du at den etter all sannsynlighet er i ubalanse.

 

Alt i alt blir dette et vurderingsspørsmål. Går båten dårligere, kaviterer propelleren mer enn før, vibrerer motoren mer enn før, økt bensinforbruk?

 

Ingen kjede er sterkere enn det svakeste ledd, er det noe som heter. Det er sannsynligvis langt rimeligere å sende av gårde propelleren til rep og balansering, enn det er å skulle bytte simmeringer og pakninger i et undervannshus.

 

HVis du er i den minste tvil, send propellren til Winrace i Arendal. Du får en "ny" propeller for godt under tusenlappen. Det er en god investering.

 

mvh

 

M.

Marna

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...