Jump to content

Når er det ekstremt lavt lavvann..?


Hydrox

Recommended Posts

Ene skinnen på slippen min har delt seg i en skjøt. Skjøten består av et flattjern på hver side av skinnen og noen bolter som står på tvers. Boltene har nå takket for seg og må skiftes. Hydrov trenger veldig lavt vann, stikk motsatt av når bryggen står under vann i Bergen. Når pleier man å ha veldig lavt tidevann? Regner med det må bli en årstid og en spsiell tid i forhold til økende og minkende måne. Noen som vet?

Link to post
Share on other sites

Morsomt spørsmål...

 

Her er noen fakta:

 

Flo og fjære er påvirket av sola og månens drakraft på havet. Solas kraft er bare halvparten av den som månen presterer- ergo månen er den største drakraften- men sola er fortsatt viktig.

 

Hvis du ser for deg at når vi har fullmåne/nymåne- så står sola og månen på en rett linje av hverandre og vil da dra i samme- eller motsatt rettning og vil gi opphav til større forskjeller mellom flo og fjære. Motsatt situasjon har vi når månen er i første eller tredje kvart av fasen- da står månen 90 grader i forhold til sola og dermed vil kreftene som sola og månen gir på havet ikke jobbe sammen- derav lav forskjell mellom flo og fjære... Ergo- du har størst fjære hver fullmåne og nymåne...

 

Men- månens bane rundt jorda er ikke helt sirkulær og når nymåne/fullmåne faller sammen med at avstanden mellom jord og måne er på sitt minste(vår og høstjevndøgn)- får vi ekstremt tidevann og skjer høyst hver 1.5 år... Det er dette som ofte blant annet kalles "langfredagsfjæra"- og er egentlig ikke ett fenomen som er hugget i stein... Forholdene må fortsatt ligge til rette for springflo/fjære i kombinasjonen vårjevndøgn / månefase.

 

Tommelfingerregel:

 

* Høy flo og fjære ved fullmåne og nymåne.

* Ekstra høy flo og fjære i kombinasjon med vår og høstjevndøgn. (~20 mars og ~22 september)

 

- MartinL

Link to post
Share on other sites

I følge met.no:

 

Ved høyt lufttrykk og fralandsvind vil en kunne få vannstand som er lavere enn det beregnete tidevannet. I Oslofjorden kan en til tider oppleve at vannstanden er minst 1 meter lavere enn beregnet tidevann

 

Største problemet er vel kombinasjonen høytrykk/ vestland, det går vel ganske laaang tid før den kombinasjonen slår til.... :lol:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...