Jump to content

Kan dette være noe å ha??


Platt

Recommended Posts

:confused:

Kryssfiner og vann er vel erfaringsmessig en noe tvilsom kombinasjon? Understreker at jeg ikke snakker av erfaring med finerbåter. Vil tro at impregnering, overflatebehandling og vedlikehold generelt vil være av vesentlig betydning for holdbarheten her. Altså at materialet " forsegles" mot vann. Styrke og vekt vil jeg mene er på den positive siden. Men legg merke til prisnivået på finerbåter! Båten på bildet var forøvrig pen å se til. Lykke til hvis du slår til?

mvh

Jan S

Old fishermen never die - they only smell that way!

Link to post
Share on other sites

Kryssfinér er et meget solid materiale, og finnes også i vannfast utgave (limt med vannfast lim).

 

Så en hjemmelaget båt i kryssfinér en gang. Båten var ikke fin å se på (laget av hele plater, med rette vinkler... ), men fungerte meget bra. Båten var ca 20 fot og åpen. Den hadde vært brukt i 3-4 år, og kryssfinéren var like fin som ny. Båten var smurt med blank polyester på utsiden, men ubehandlet på innsiden.

Link to post
Share on other sites

Det finnes mange produsenter av båtplaner som lager planer for båter bygget i kryssfiner. Kryssfiner skal faktisk være sterkere en stål, når man bruker vekt som sammenligningskriterium. Problemet er fuktintrengning i fineren, her anbefalles det å benytte epoxy og ikke polyester da epoxyen er langt mer vanntett en polyesteren. Samtidig er det også en fordel å benytte glassfiberduk mettet med epoxy da epoxyen alene kan sprekke opp, spesielt om det er benyttet kryssfiner av furu, de mer edlere tresortene som meranti finer har ikke de samme problemene med oppsprekking.

 

Har selv planer om å bygge meg båt i kryssfiner, men har da tenkt å forsegle hele skroget, utvendig som innvendig med et tynt glassfiberlag mettet med epoxy. Forseglinga er alfa og omega for å få en holdbar båt, tar du et hull et sted for å feste ett eller annet så må det mettes med epoxy for å unngå problemer etc. Men med skikkelig utført arbeide blir det en lett og solid konstruksjon.

 

Følgende nettsteder gir også mye nyttig info:

http://www.bateau.com/

http://www.bateau2.com/index.php

http://www.amateurboatbuilding.com/index.php

 

og så har du Glen-L som tidligere nevnt, samt en mengde andre.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...