Jump to content

Innredning i små båter


Marwin

Recommended Posts

Etter å ha pløyet messer og kataloger opp gjennom årene, forbauses jeg av valg av innredningsløsninger på små båter (17 - 24 fot). :yesnod:. Dagens båter i denne størrelsen har i mange tilfeller ikke engang plass til en "bæsj-and-carry" mens f.eks. Shetland 570 hadde til og med fått plass til eget toalettrom! På min gamle Finnsport 650 AC (ja nettop: akterkabin! i båt på vel 20 fot) var det kokemulighet i cocpitten og dass i akterkabinen. På min Hardy er det 2-bluss kok, oppvaskkum + plass til porta-potti i kabinen. (Begge båtene med hard-top og lukket lugar!)

På nye båter i denne størrelsen i dag, er det valgt "åpne løsninger", og de som HAR hard-top, har få faciliteter... Kommer DET av at vi er blitt "feitere" (krever mere plass rundt oss)? :flag:

Kystskipper 1984. Marintek Tr.heim.

Link to post
Share on other sites

Ta Marex 21 Flexi. En fleksibel båt på 6,5m.

Forkabin med salongbord og sofa som kjapt omgjøres til soveplass for 2 voksne og et barn. Porselenstoalett i eget toalettrom inneholder forkabinen også. Styreposisjon med dobbeltsete. Under dørken ligger septiktanken og mesteparten av motoren.

 

Cockpiten, forøvrig har pentry med 2-bluss kokeapparat og oppvaskkum og trykkvann. Det hele kommer til syne ved å vippe det doble førersetet frem og la seteryggen hvile mot rattet. Pentryet har selvfølgelig også skap og skuffer og passe høyde. Ofrer man det innerste store skapet, sklir et 49 liters kjøleskap på plass. Mer hyller og skap på babord side ved nedgangen til forkabinen.

 

Salongen bak har 2 doble seter langs sidene og bord som kan vippes opp i midten. Trenger man et lite bord, tas cocktailbordet frem og plasseres i egen bordholder i dørken.

 

Under ene dobbeltsetet bak ligger det en stor dieseltank. Over dieseltanken er det fortsatt god plass til campingstoler og annet. Under det andre setet er det kjempesuerom til alt annet. Under dørken? Mer stuerom, noen batterier, pumpe, vannutskiller m.m.

 

Rikelig med stueplass i benkene foran også. Ferskvannstank i baugen. Egen dreggkasse foran. Egen dreggkasse bak på dollbordet. Støpt matchende badeplattform i hvit gelcoat kan man også få.

 

Motor? Alt fra 20 hester til opp mot 100 hester. Like stabil i 5 knop som over 20 knop. Alf Jensens halvplanerskrog går fint i alle fartsområder. Med 27 hester 3GM30 er toppfarten 10 knop. I 6 knop har man deplasmeskrog og bruker 100 liter diesel i sesongen.

 

En 21-foter som har alt. Perfekt innredet. Så de som vil og kan, ja de får laget ypperlige innredninger. Cabinsnekke i 6 knop. Skjærgårdsjeep i 20 knop. Som åpen snekkeløsning heter den Duckie og gjør 5 knop eller 25 knop med motor opp til 120 hk. Så hvis det kommer en brøkjekk bølle der du tøffer av gårde i 5 knop, kan du bare gasse på, kjøre opp på siden hans og fortelle hva du mener ved å strekke ut høyre langfinger fra en ellers lukket hånd.

 

Hva er ulempene?

Den er ikke billig.

Den er akkurat litt for liten for en norsk kjernefamilie hvis far og mor da ikke sover i cocpit'en.

Den har form som en snekke, ser ut som en snekke og liker man ikke snekker, så velger man heller en 21 fot skjærgårdsjeep med plexiglass vindskjerm, 2 bøtteseter og null innredning forøvrig. Man må bare passe på å motorisere skikkelig. Ellers kommer Marex'en rasende forbi.

 

Man får den innredningen man ønsker. Mulighetene finnes. Det gjelder bare å velge riktig.

 

Lotus

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...