Jump to content

Kajakk for nybegynnere?


Concorde

Recommended Posts

Hasle Explorer er en helt topp begynner kajakk. Eg startet med denne på grunn av at den var egnet som begynner kajakk, bred og stødig havkajakk. Eg har den fortsatt eg ser ingen grunn til å skifte den ut selv om eg ikkje er nybegynner lenger. :yesnod:

Link to post

Hasle er gode kajakker, men de er av plast. Personlig foretrekker jeg glassfiber kajakk. De er lettere og stivere, samt at de har en helt annen gange i vannet. Har kjøpt meg en glassfiber kajakk i samme pris sjiktet som Hasle kajakkene og må si meg veldig gdt fornøyd med den.

Jeg har en SeaBird Designs Northsea. Kanskje ikke en utpreget nybegynner kajakk, men du vokser fort med oppgaven og setter da pris på at du har en kajakk med litt andre egenskaper en en stødig nybegynner kajakk.

Link to post

Det er mange typer kajakker og det er greit å tenke gjennom hva du skal bruke den til.

Skal du ha en rimelig havkajakk, er sikkert Hasle, m. fl. et greit alternativ,

men disse er tunge og "trege" i vannet i forhold til litt mer "rankere" kajakktyper.

Til turbruk med mye bagasje er havkajakkene greie, men de er ikke de mest spennende å padle.

 

Skal du først og fremst padle for treningens skyld, ha litt fart og synes det er moro,

ville jeg satset på en lettere type, f.eks. en båt med bredde rundt ca. 52-55 cm.

Eksempel på dette kan være en Coastrunner (bredde 56 cm og vekt ca. 15-16 kg)

Dette er stødige og gode båter som gir stabilitet, fart og treningsglede.

 

Litt spissformulert er forskjellene i sjøen på de overnevnte båtene som "snekke og skjærgårdjeep".

Se derfor an behovet ditt før du hiver deg inn i kajakkmarkedet.

Edited by Phoebe
Link to post

Uansett hvilken kajakk du går for så ta deg en tur innom noen butikker å prøvesitte forskjellige modeller. Kan være du forandrer mening etter litt testing. Viktig at man finner en med en cocpit man liker og passer.

Link to post

Et råd;

Dersom du ikke er "dreven" padler så ikke la deg imponere av Hasle Excursion fordi du tilfeldigvis holder balansen med denne.

De fleste kajakker er langt mer spennende i bruk enn Hasle, uten å si at disse er dårlige til sitt bruk :smiley:

Link to post

Støtter Phoebe der. Trodde jeg hadde taket på dette i sommer, helt til jeg fikk prøve en betydelig smalere variant. :diving:

Men fy så moro det var, de gangene veg fikk den til å gå rett.

 

En annen viktig forskjell mellom plast og glassfiber er måten du behandler dem. Ellers registrerer jeg at det stadig er gode kjøp på brukt. Både på Finn.no og svenske Blocket

Link to post

Vi har hatt en Hasle Explorer havkajak i flere år, og vi koser oss med den.

1.jpg

Veldig stabil og fin.

 

I sommer kjøpte vi oss en oppblåsbar kajak.

airframegifa.gif

Fra luftkajakk.no

 

Den er også bra. Den er ikke så bra som Hasle sin, men veldig stabil, men liten fart.

Jeg kan faktisk stå oppreist i den uten å falle.

Fordelen med denne var jo at den var helt genial å ha med seg i båten i sommer.

Enten oppblåst foran på dekk, eller pakket sammen nedi motorrom.

Link to post

Sliter min Hasle expedition på 4'de året. Begynte med den, og bruker den fortsatt daglig til og fra jobb. Har ikke testet de slankere modellene, men når nordvesten står rett inn Byfjorden når jeg skal hjem om kvelden av og til så er jeg glad i både bredden og tyngden i den enda, og det er da spennende nok til tider :tongue:

 

Dessuten gir en stødig kajakk mer muligheter for fiske osv.

 

Erik.

Link to post

Forstår at Hasle sine modeller er både stødige og trygge, bruke den til og fra jobb over byfjorden hele året er tøft, jeg er ikke opptatt av fart, men at jeg slipper å konsentere meg om å ikke tippe rundt og heller nyte naturen.

Link to post

Det råeste du kan få er en karbonfiber-åre med skjeformet blad. Det griper enormt godt i vannet og skaper svært få tubulenser langs bladkanten, der hvor mye energi går tapt. Det krever litt tilvenning at åren er lite "tilgivende" overfor hvordan du lar den angripe og forlate vannet, men den har et herlig "bitt" og fremdrift. Du kan kjøpe deg fattig på årer..

Link to post

Det er enormt stor forskjell på årer, tenk på disse som en propell og padleren som motor.

Ingen propell passer alle motorer på enhver båt.

 

En vingåre krever en spesiell teknikk hvor årebladet beveges utover og vekk fra skrogsiden for å genere maks løft.

Jeg synes den er vrien å sculle(vrikke) med, dvs føre åren frem og tilbake i vannet for å bevege deg sidelengs og å ta støttetak med. Årsaken er at krummingen ikke er symmetrisk på tvers av årebladet ala flyvinge, noe som fører til at den gjerne skjærer seg ned om du fører den "gale" veien.

 

Formen på bladet i åras lengderetning gir også forskjellige generelle egenskaper avhengig om du padler mest med høy eller lav åreføring. Tenk lav åreføring = laid back padling i kosefart, høy åreføring = mer aggressiv padling, bølger,surfing, lek og elvepadling etc. Du blir fortere sliten og risikerer skader om du velger for store årer. Noen årer kommer med sk. bentshaft, dvs at åra har et rør bøyd på forskjellige steder passende håndplasseringen. Jeg syns det gir meg bedre kontroll på vridningen av bladet, men det er en individuell greie. GP-åra som jeg jo bruker mest fungerer aldeles utmerket uten disse krummingene..

 

Veldig mange er fornøyd med Werner Shuna som generell åre så den er kanskje å anbefale at du kikker på og prøver en tur.

 

Jeg bruker en 210cm Grønlandsåre fra kajakkentusiasten.no som mest, og padler med den en times tid til/fra jobb hver dag. Skal jeg leke i bølger og gjøre meg våt har jeg med en 205cm Werner Ikelos og GP'n som reserve. Jeg har også en Werner Skagit som utlånsåre og som det ellers ikke er så nøye med. Sjelden jeg padler med den selv.. Jeg foretrekker lette og korte årer, dvs helst under 800g og betaler gjerne mer for å få det.

Jeg har brukt Ikelos'n i løp iår, neste år tror jeg nok det blir grønlandsåre også i konkurranse, dess lengre løp dess lettere åre om denne kroppen skal virke noen år til.

 

Hadde jeg vært deg ville jeg tatt meg en tur innom en padlesjappe og prata litt med noen der, prøvesittet et par båter, kanskje prøvepadlet noen og prøvd litt forskjellige årer før du bruker penger. utinaturen.no ligger vel på dine trakter.

En padleklubb er også en god ide om du er sosialt anlagt.

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...