Jump to content

Ankerdram oppskrifter


dorry gutten

Recommended Posts

Rom har da vært foretrukket blandt sjøfolk siden 1740 eller deromkring - ser ingen grunn til å slutte med det.

 

Med en "dram" mener man vel oftest et lite glass med brennevin, så da er jo oppskriften grei:

Brun rom i glasset og tilfredshet over å være trygt i havn ved siden av.

En ypperlig blanding!

 

Finner ikke smilien "cheers - booze"...

 

 

Ei lenger Ferskvannspiraten

-tilbake på de salte bølger

Link to post
Rom har da vært foretrukket blandt sjøfolk siden 1740 eller deromkring - ser ingen grunn til å slutte med det.

 

Med en "dram" mener man vel oftest et lite glass med brennevin, så da er jo oppskriften grei:

Brun rom i glasset og tilfredshet over å være trygt i havn ved siden av.

En ypperlig blanding!

 

Finner ikke smilien "cheers - booze"...

 

Ikke glem å blande med Cola. Rom og coca cola...

Link to post

1232630880000_3568951029_2377409298x510r.jpg

 

" Den inneholder oppskrifter på dram og likør av 30 vekster. Både bær, blad og blomster inngår i oppskriftene. Boken gir en praktisk veiledning i hvordan man skal gå fram for å lage dram av naturens råstoffer."

 

 

 

stikk innom bibliotek eller en bokhandel og lån / kjøp denne :smiley: her tror jeg er mye godt, og mye mindre godt

:drink:

Link to post
1232630880000_3568951029_2377409298x510r.jpg

 

" Den inneholder oppskrifter på dram og likør av 30 vekster. Både bær, blad og blomster inngår i oppskriftene. Boken gir en praktisk veiledning i hvordan man skal gå fram for å lage dram av naturens råstoffer."

 

 

 

stikk innom bibliotek eller en bokhandel og lån / kjøp denne :smiley: her tror jeg er mye godt, og mye mindre godt

:drink:

 

 

vet du om den finnes på nett?

Link to post
Svart (redigert)

er det noe folk har rik tilgang til så er det løvetann....fant denne nå

 

LØVETANNDRAM

 

Det er kun friske blomster som skal plukkes. Bruk nyutsprungne eller nesten

nyutsprungne blomster. Ta de gjerne forholdsvis tidlig på dagen, før solen

blir for sterk. Skyll dem lett i vann, og tørk dem et par timer i skyggen.

Så kommer jobben.... det er kun det gule som skal brukes! Ta en skarp

kniv og del bolmsten slik at det er enkelt å ta ut de gule (og hvite)

bladene. Du trenger ca. 1 liter av dette. Det er ikke nødvendig å trykke

dem så tett sammen. Hell over sprit til det dekker; 35-38% alkohol.

 

En oppskrift sier at massen nå skal stå et døgn og så filtreres. Det blir ikke

så sterk smak på dette konsentratet, så speing i området 1:3 kan være

et utgangspunkt. Noen foretrekker å ikke spe den i det hele tatt.

 

Eller du kan la massen stå og trekke i 10 dager. Dette skal gi en litt mer

fyldig snaps. Begynn her med blandingsforhold 1:5. Som alltid er det best

å spe litt forsiktig til å begynne med, smake litt, og evt. tilsette mer

essens.

 

Løvetannbrennevin vinner ikke mye på å lagres, så denne kan mer eller

mindre nytes med en gang. Du kan imidlertid lage flere omganger i løpet av

sommeren. Legg merke til at den ikke egner seg særlig til mat, heller

inntil kaffe eller øl. Men smaken er som baken...

 

Så neste gang du klipper plenen, klipper du rundt denne "nytteveksten"

Redigert av dorry gutten (see edit history)
Link to post

Jeg kjøpte en flaske Ankerdram (navnet var Ankerdram) i Skagen for et par år siden. Den var på 50% og varmet skikkelig etter en kald dag på havet. Jeg har funnet ut at det er brukt litt anis, perikum og et konsentrat som minner om Jægermeister. Alt dette fikk jeg kjøpt på Norsk Krydderfabrikk i Trondheim. De kunne gi meg mange gode råd, hvordan en burde blande en velsmakende drikk. Siden har jeg selvlaget Ankerdram 50% med ombord, og den smaker.

Link to post

Blåbær- og kanelsnaps:

 

 

Ikke bare er dette trolig den beste hjemmelagde snapsen, den er også et

morsomt eksempel på hvordan forskjellige smaker oppfører seg ulikt på

tunga. Blåbærsmaken kommer byksende inn i munnen, men den mister

intensiteten ganske fort. Med kanelen er det motsatt: Den sniker seg

langsomt fram, men er helt bestemt på å nå over hele tunga di før den

gir seg. Det er ikke akkurat blåbærsesong, men det går helt fint å bruke

frosne bær. Amerikanske blåbær, som er hvite inni og nesten ikke

smaker noe, er bare tullball. Kanelstanga utvider seg en hel del, så hvis

du skal bruke den samme flaska til det ferdige resultatet, bør du vurdere

å la smaksprosessen finne sted i et gammelt syltetøyglass. Du bør ikke

bruke kanelpulver.

 

750 ml blank sprit

3-4 ss blåbær

1 kanelstang

 

Ha blåbærene oppi spritflaska. Knus noen av dem litt, så gir de fra seg

mer farge. Ha oppi kanelstanga. Er den veldig tjukk, bør du dele den i to

på langs og bare bruke den ene halvparten. La trekke inntil du synes

smaken er passe sterk. Sil vekk kanel og blåbær og hell snapsen over på

ei fin flaske.

Link to post

Spansk kjørvel

Myrrhis odorata

Beskrivelse

Spansk kjørvel kan man ikke regne med å finne vill. Ikke her på østlandet i hvert fall, men jeg har hørt den skal være vanligere på vestlandet. Ellers er det beste å dyrke den.

 

Den er temmelig lik hundekjeks, men kan ikke forveksles når man lukter på den.

 

Dette er en klassiker i drammeglasset og trolig en velkjent smak for mange. Den minner om en slags hostesaft jeg fikk som liten, men ikke misforstå, det er en svært god dram. Både blader, frukter (frø) og rota kan brukes. Jeg har laget snaps av blader og frø, og endte til slutt opp med å blande dem sammen til en uovertruffen lakrisdram.

 

Hver for seg synes jeg nok frø er hakket bedre enn blad.

 

Metode

Grønne frø (de er avlange og ganske store) kan plukkes i slutten av juni til midten av juli. Bladene kan plukkes i hele sesongen Legg det på glass og dekk det med sprit.

 

Trekketid

Frøene kan trekke ca. en uke. Bladene 3-4 dager.

 

Tynning

Frøene har jeg tynet ca. 1:8, bladene 1:6

 

Lagring

Den vinner ikke nødvendigvis så mye på lagring

 

denne har jeg faktisk smakt masse av da en venn av meg pleier å lage denne til hjertøyseilasen..og den smaker som sambokka uten den klissete effekten på fingrene

Link to post

Kan jo alltids svare med en veldig god likør jeg har laget. Lett å lage er det også, må bare ha litt tålmod, og det er det jo mye av på sjøen :fishing:

 

Få tak i noen gode bringebær, aller helst fra egen hage, det blir noe eget med selvplukk.

 

Rens de og skyll godt, ha så mye at du får fylt opp godt i ett Norgesglass. Ha en del sukker i bunnen, fyll på med bær, strø enda mer sukker på topp.

 

Fyll opp med 60% fra polet.

 

Finn en mørk og ikke så varm plass og la stå, og stå, og stå.

 

Etter en stund vil det bli litt fin farge, ta det ut og lukt og kjenn. Kan muligens være tid for å ta litt mer sukker på, men ikke overdriv. Nå skal det siles og ordnes. Finn ett annet norgesglass gjerne, hell gjennom ett kaffefilter slik at grums forsvinner, klar likør er klar til lagring. Man kan sile til man blir blå, men det forsvinner jo litt hver gang, så vær forsiktig :drink:

 

Det er også mulig å prøvesmake, litt.

 

Hvis denne vidunderlige saken får stå og kose seg i en kjeller noen måneder så har man en kanon likør. Nøyaktig samme fremgansmåte brukes til verdens beste plommelikør.

 

 

Beklager om det er rotete skrevet, men som en eksklusiv hjemmelaget likør så blir dette fantastisk :flag:

Link to post

Her var det jo noen gode tips! :cheers: Jeg synes fisherman er godt. Det har visst byttet navn! Fisherman Men denne kan enkelt lages selv med en flaske sprit og en pose fishermans-friend, jeg synes den blir best med den orginale med sukker!

Link to post
Ikke glem å blande med Cola. Rom og coca cola...

:eek: :eek: Man ødelegger da ikke god Brun Rom med det Cola greiene.

brun Rom nytes temperert som den er.

 

Cola kan brukes i Bacardi eller annen søle rom

MEDLEM I KNBF

VP41a. I love "Smoke on the water". Song performed by Deep Purple. Smoke produced by VP

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...