Jump to content

Fisketuristene stiller med topp utstyr


Pelle Parafin

Recommended Posts

En god venn av meg holder på med å avslutte sin doktorgrad i marinbiologi. Spesialiteten hans er fiskeadferd, men han vet jo mye annet rart om livet i havet, eller snarere mangelen på. Det han forteller er ganske skremmende. I Skagerrak gyter ikke lenger torsken. Man kan fortsatt fange torsk der, men den stammer fra yngel som har drevet inn fra andre havområder. Situasjonen langs resten av kysten er også ganske dyster. Kysttorsken, som er stedegne stammer, er i ferd med å bli utryddet mange steder.

 

Han fortalte at han ble spesielt sjokkert en gang de skulle sjekke noe vitenskapelig redskap. Redskapen var satt ut på et sted som man visste var et gyteområde for torsk. Han sa at de nesten ikke kom til redskapen de skulle sjekke, på grunn av alle fangstredskapene som sto i sjøen rundt denne grunnen. Det var kanskje mulig for en torsk å komme levende frem til gyteområdet, sa han, men ikke snakk om at den kom seg ut igjen.

 

Han kan videre fortelle at den eneste bærekraftige torskebestanden som er igjen i verden er Barentshavtorsken. Dvs. den som vokser seg stor og feit i Barentshavet, og så trekker ned til Lofoten for å gyte. Grunnen til at denne stammen fortsatt klarer seg er primært at den beveger seg innenfor norsk og russisk økonomisk sone, og samarbeidet mellom Norge og Russland på dette området faktisk er ganske bra. Dette gjør det mulig å håndheve en streng regulering av fisket. Dernest at beiteområdene i Barentshavet rett og slett ikke er tilgjengelig for hobby- og fritidsfiskere. For å komme til torsken i Barentshavet trenger man havgående fartøy, og så langt har turistfisket heldigvis ennå ikke kommet.

 

Denne karen er vel den mest ihuga sportsfiskeren jeg noen gang har møtt, skjønt det stort sett er laks og sjøørret som er hans 'greie'. Men han innrømmer, en smule beskjemmet, at sports-, fritids- og turistfiske sannsynligvis har hovedskylden for at fisken har forsvunnet mange steder.

 

Slik det fungerer, eller snarere ikke fungerer, i dag så er det jo tilnærmet fritt frem for organisert miljøkriminalitet langs hele kysten. Og det er vanskelig å kalle det som skjer for noe annet enn miljøkriminalitet. Grensen på 15 kg filet pr fisker er det forsåvidt ingen ting i veien med, men det er på tide at denne regelen håndheves i større grad enn noen symbolske grensekontroller i ny og ne. Det må også innføres mye strengere sanksjoner. I graverende tilfeller må det tas beslag i redskap og kjøretøy samt saftige bøter - gjerne i 100 000 kroners klassen. Kanskje man kunne, i de tilfellene hvor et selskap beviselig organiserte ulovlig storfiske, også bøtlegge selskapet.

 

Fisket langs kysten er alt for verdifullt til at vi kan la det ødelegges fordi noen få hytteeiere drar inn noen kroner på å leie ut husvære og en båt. Det vi er vitne til nå er vel 'tragedy of the commons' atter en gang. :headbang:

Bundin er bátleysur maður

Link to post

Nå har man jo egentlig visst lenge at torsken er "borte" fra kysten av norge i store områder... Snakket med noen som har hytte på akkurat sørøya igår og de kunne også fortelle at de merker stor nedgang fra år til år..

Men hvis man ser litt på hjemmnligere trakter som f.eks oslofjorden som tidligere hadde endel arter å "skryte" av som f.eks vasssild... den er så og si borte fra indreoslofjord... det er fremdeles en stamme med sei igjen der men hvem veit hvor lenge den blir der sånn som det blir lagt garn rundt i drøbak området... jeg er medlem i en havfiske klubb som 1 gang i mnd fra sept til april drar på fiske i drøbaksundet (resten av året får seien hvile for oss:)) vi snakket med en fisker som drev å dro garn der inne og han fortalte at han ved levering kun fikk litt over 1kr kiloen for seien altså ikke engang nok til å dekke diesel utgiftene... og ettersom diesel var såpass dyr nå lønte det seg ikke å dra lenger ut..

 

Og ang diesel priser som igjen medfører at fiskerne ikke har "råd" til å kjøe lenger ut for å fiske så er jeg vel ikke aleine om å mene at noe er spik spenna gæernt med de prisene vi har for drivstoff her i landet... Norge pumper tross alt opp dette selv og burde tatt seg "råd" til å kutte ned på avgiftene de tar i forbindelse med drivstoff sånn at man ikke fisket tom hver eneste fjordarm i dette landet.

 

Så det at politikerne virker tildels "blinde" når det kommer til at fisken forsvinner er vel egentlig ikke så rart ettersom de på sin måte legger opp til det med avgiftene osv.

 

Dette var en liten avsporing fra tråden men kunne rett og slett ikke la være...

 

Må vel kanskje nevne i samme slengen at vi iløpet av Høsten 08 og våren 09 har dratt opp og ødelagt mellom 20-30 UMERKEDE garn som har blitt satt ut etter sjø ørreten.(dette er garn som har stått helt inne på grunna i overflaten og som hverken var merklet med navn eller tlf nummer...noen av de var fulle av ørret som var på vei opp i elva for å gyte.)kommer sikkert til å få masse pes pga det her inne nåp men det tåler jeg get:)

Link to post
Guest Avmønstret#

Er mektig lei av de som uavlatelig prøver å legge skylda på turistfiske ifht. nedgangen i bestander. For det første, hvor mange tyskere kan fordeles på en sjark-kvote? Det er ikke få. Sjarker og trålere feier opp tonn på tonn på tonn hver eneste dag. Tyskerfisket er ett musepiss i forhold.

 

Så er det verdiskapningen da. Så ett regnestykke som beregnet at ett kilo fisk fra en sjark ga 100,- kroner i verdiskapning. Ett kilo tyskerfisk gir 700,- kr i verdiskapning.

 

"Nå fisker tyskertan fjora tomme" er propaganda fra en gjennomsubsidiert, avlegs, utdøende og bakstrebersk kystfiskeflåte som gjør alt hva de kan for å stikke kjepper i hjulene på en næring som kunne fått stor betydning ifht. arbeidsplasser og inntekter langs hele kystnorge, nemlig turistfisket.

 

Staten burde fjerne subsidiene fra kystfisket og brukt pengene og ressursene til å bygge opp turistfiske som en solid og sterk næring langs kysten. Da blir det arbeidsplasser, penger og lys i vinduene langs kysten.

 

Å holde liv i sjarkfisket er å hindre steder langs kysten i å omstille seg til næringer og inntektskilder som har en fremtid. Næringsinteressene har klart å sette en latterlig kvote for hvor mye en tysker kan ta med seg over grensa ut av Norge.

 

15 kilo, det er helt latterlig! Det er så latterlig lavt at det fremstår som rene sabotasjen fra fiskerinæringa for å ta kverken på turistfiske en gang for alle. 15 kilo er ikke en dags fiske engang.

 

Om overfiske i kystnære områder blir ett problem så må reduksjonen taes der det monner, i kvotene til sjarkene.

Link to post

Turistfisket alene har selvfølgelig ikke skylden for at fisken forsvinner. Det er uansett et musepiss i havet i forhold til industrifisket.

 

MEN, fritidsfiske i sjøen i alle sine former, og dette inkluderer både fastboende og turister, må nok samlet ta en stor del av skylden for at lokale fiskestammer forsvinner, og da i særdeleshet torsken.

 

Jeg er ikke i tvil om at det må strengere reguleringer på plass hvis vi skal bevare de lokale fiskestammene, og dette gjelder både turister og fastboende. Slik som utviklingen er blitt, så er det vanskelig å se at også vårt tradisjonelle hjemmefiske kan bestå uendret. Men det er ikke i første rekke turistene som kommer hit for å fiske til eget forbruk og samtidig ha en flott naturopplevelse man skal til livs. Men de som kommer her med frysecontainere og driver et semi-industrielt fiske 24 timer og eksporterer store mengder fisk ut av landet er uønsket. Disse personene kan da umulig konsumere så enormt mye fisk i løpet av et år? Det er vel skjellig grunn til å tro at en stor del av denne fisken i praksis eksporteres for salg i hjemlandet, og da er det jo på alle måter ulovlig, og lovbruddet er vel i praksis dekket av eksisterende lovverk.. Problemet er jo selvfølgelig å etterforske og bevise at dette skjer. Da er det enklere å ha en maksimalkvote for eksport pr. utlending, og samtidig sørge for at denne faktisk blir håndhevet.

 

Ta en titt på de andre artiklene om turistfiske som ligger på den siten Pelle Parafin linker til. Det er ganske opplysende lesing.

Bundin er bátleysur maður

Link to post

Etter lang tids forskning på kysten av Telemark, på hvorfor sukkertaren forsvinner, har det nå fremkommet noen resultater (dokumentar i radioen).

De mener at avrenning fra land og landbruk medfører en overgjødsling av sjøen og at det legger seg et belegg på sukkrtaren og dreper denne.

Dermed mister fiskeyngel sine skjulesteder og oppvekstområder.

(Dette trodde jeg ville utgjøre milliarder av fisk og ikke at fritidsfiske kan redusere bestanden i nærheten av dette )

Betydelig reduksjon av begge deler hadde vel vert det beste?

Redigert av Jonas (see edit history)
Link to post
Guest Avmønstret#

Jeg mener da, logisk nok, at man bør kutte der tapet er minst (dvs der verdiskapningen er minst). Dvs i kystnært yrkesfiske.

 

Så bør det satses der fortjenesten er størst, dvs turistfiske.

----------------

 

Den latterlige grensen på 15 kg fisk for eksport må fjernes fort som fa... da den jo umiddelbart gjør enhver turistfisker til spekulant i hvordan man skal få fisken (ulovlig) hjem. Turistfiskere kommer jo ikke hit på dagstur, de ligger over flere dager og fisker selvfølgelig over 15 kg.

 

Grensen er dessuten kunstig da den er satt politisk for å værne fiskeriinteresser.

------------------

 

Yrkesfiskere bør kunne selge sine kvoter til turistfiskere slik at campinger og anlegg for turistfiske kan kjøpe kvoter som selges til turistfiskere. Da kommer turistfisket under ordnede former og "inn i regnskapet" ifht. hvor mye som fanges. Det totale uttaket av fisk blir da likt.

 

Om en tysker da kjøper seg 10 kg kvote, eller 100kg kvote så må den kunne eksporteres til privat bruk. Kanskje greit å sette en øvre grense ifht. privat bruk, 250 kg kanskje?

 

 

Problem løst. :cool:

Link to post
ER det slik at norske sportsfiskere bruker dårligt utstyr?

Hva mener du med det? Tviler på at det er sportsfiskerne som utrydder fiskesortene. :cool:

 

Norsk oppdrettsnæring gir økt press på ville fiskebestander

 

 

Fiskefôr inneholder store mengder fiskeolje og fiskemel laget av villfisk.

© WWF-Canon / Jo BENNLes mer om bruk av marint råstoff i fiskefôr

Global overview on the use of fish meal and fish oil in Aqaculture (2008)

Status report on fish feed - WWF Salmon Aquaculture Dialogue(2005)

IFFO (International Fishmeal and Fish oil Organisation)

Vitenskapelige råd fra HI om fiskebestander som brukes til fiskefôr

Alle de viktigste fiskeartene som går til fiskefôr er allerede fullt utnyttet eller i nedgang – og dessuten svært viktige i sine økosystem. Norsk oppdrettsnæring bidrar til press på ville fiskebestander ved å være en stor forbruker av fiskeolje og fiskemel.

Laks og ørret er fiskespisende fiskeslag. Fôret som brukes til denne type oppdrett, inneholder store mengder fiskeolje og fiskemel. Råstoffet kommer stort sett fra fiskerier utenfor Chile og Peru eller fra fiskebestander i Nordøst-Atlanteren. 30 millioner tonn fisk brukes årlig til å produsere mel og olje.

Norsk oppdrett forbruker i dag ca 2.8 millioner tonn villfisk til fiskefôr for å produsere ca 800.000 tonn laks og ørret og årlig.

Redigert av Pelle Parafin (see edit history)
Link to post

Oppdrettsanleggene burde forbys, i hvertfall i gode fiskefjorder. Her i fjorden har vi 4 oppdrettsanlegg som nesten har ødelagt en god, fiskerik fjord. :nonod: Har hatt garn i vinter ca. 200 meter fra et slikt anlegg, og fisk var der ikke. Fikk bare en urmasse sjøstjerner og kråkeboller. Garnene var også så skitne at det ikke lignet grisen.

I tillegg for et par år siden, ville selskapet som eier disse anleggene her i fjorden ha et ekstra anlegg, midt i det beste reketrålfeltet. Snakk om galskap! :eek:

De burde tenke litt på fremtidens fiskeri før de plasserer slike oppdrettsanlegg. Noen skal faktisk ha noe å leve av i fremtiden også.

Redigert av Sjarkens venn (see edit history)
Link to post
Hvem skal fiske for til oppdrettsanleggene,hvis yrkesfiske skal forbys? :cool:

Det er vel ikke sterile fisk i anleggene.

 

Men det kan jo hende at jeg misforstår og at det er fiskbåtene leverer fisken som selges fra anlegget.

 

Sorry, det var fòr du mente.

 

Det er noe annet.

 

Kan fiskefòr kun lages av fisk?

Redigert av 2nd Trikker'n (see edit history)
Link to post
Kan fiskefòr kun lages av fisk?

Det vet jeg ikke,men her det snakk om store fiskemengder som går til for uansett.

 

Fiskefôr inneholder store mengder fiskeolje og fiskemel laget av villfisk.

© WWF-Canon / Jo BENNLes mer om bruk av marint råstoff i fiskefôr

Global overview on the use of fish meal and fish oil in Aqaculture (2008)

Status report on fish feed - WWF Salmon Aquaculture Dialogue(2005)

IFFO (International Fishmeal and Fish oil Organisation)

Vitenskapelige råd fra HI om fiskebestander som brukes til fiskefôr

Alle de viktigste fiskeartene som går til fiskefôr er allerede fullt utnyttet eller i nedgang – og dessuten svært viktige i sine økosystem. Norsk oppdrettsnæring bidrar til press på ville fiskebestander ved å være en stor forbruker av fiskeolje og fiskemel.

Laks og ørret er fiskespisende fiskeslag. Fôret som brukes til denne type oppdrett, inneholder store mengder fiskeolje og fiskemel. Råstoffet kommer stort sett fra fiskerier utenfor Chile og Peru eller fra fiskebestander i Nordøst-Atlanteren. 30 millioner tonn fisk brukes årlig til å produsere mel og olje.

Norsk oppdrett forbruker i dag ca 2.8 millioner tonn villfisk til fiskefôr for å produsere ca 800.000 tonn laks og ørret og årlig.

Link to post
Er mektig lei av de som uavlatelig prøver å legge skylda på turistfiske ifht. nedgangen i bestander. For det første, hvor mange tyskere kan fordeles på en sjark-kvote? Det er ikke få. Sjarker og trålere feier opp tonn på tonn på tonn hver eneste dag. Tyskerfisket er ett musepiss i forhold.

 

Så er det verdiskapningen da. Så ett regnestykke som beregnet at ett kilo fisk fra en sjark ga 100,- kroner i verdiskapning. Ett kilo tyskerfisk gir 700,- kr i verdiskapning.

 

"Nå fisker tyskertan fjora tomme" er propaganda fra en gjennomsubsidiert, avlegs, utdøende og bakstrebersk kystfiskeflåte som gjør alt hva de kan for å stikke kjepper i hjulene på en næring som kunne fått stor betydning ifht. arbeidsplasser og inntekter langs hele kystnorge, nemlig turistfisket.

 

Staten burde fjerne subsidiene fra kystfisket og brukt pengene og ressursene til å bygge opp turistfiske som en solid og sterk næring langs kysten. Da blir det arbeidsplasser, penger og lys i vinduene langs kysten.

 

Å holde liv i sjarkfisket er å hindre steder langs kysten i å omstille seg til næringer og inntektskilder som har en fremtid. Næringsinteressene har klart å sette en latterlig kvote for hvor mye en tysker kan ta med seg over grensa ut av Norge.

 

15 kilo, det er helt latterlig! Det er så latterlig lavt at det fremstår som rene sabotasjen fra fiskerinæringa for å ta kverken på turistfiske en gang for alle. 15 kilo er ikke en dags fiske engang.

 

Om overfiske i kystnære områder blir ett problem så må reduksjonen taes der det monner, i kvotene til sjarkene.

 

Så du det du prøver å si er at slike frysetrailere er helt ok og at det heller bør gjøres noe med kvotene til sjarkene? Og hvis det siste ikke blir gjort så er det heller ingen grunn til å sette spørsmålstegn med det første?

 

Hvis resonnementet ditt er slik og det trekkes paralleller til andre problemstillinger i samfunnet, ja da tror jeg vi kan få mange negative forhold som det ikke vil bli tatt tak i.

 

Og når jeg leser innlegget ditt får jeg en viss følelse av at du har en grad av egeninteresse i at dette såkalte ”turistfiske” blir opprettholdt, og kanskje helst utvidet.

 

I så fall så er jeg særdeles uenig med deg. Å operere med slike frysetrailere har unektelig et snev av kommers over seg og da blir begrepet turisme meningsløst å bruke i denne sammenhengen.

Link to post

viser til første inlegg

 

Det blir feil når "turister" kommer hit og driver egen næring på den måten med å smugle fisk ut av landet. Enten får de få lov å konkurere med fritidsfiskerne og fiskere om sin kvote og omsette den på vanlig måte. Hvis det ikke er politisk stemning for det får de heller ete den selv til det tyter ut av ørene. Eller så får de flytte til norge bli norske statsborgere og registrere seg i fiskermantallet og ha dette som yrke.

 

15 kg? Synes ikke de skal ta med seg noe, jeg. De kan ete den, greit. Men trives de ikke som turister uten å ta med seg fisk over grensa får det heller bare være. Og det er alværdens muligheter til å drive turistvirksomhet uten at det skal gå frysevogner med turistfisk til utlandet.

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...