Jump to content

Vestlendinger på seiltur i Oslofjorden ønsker gode råd.


Ra Balder

Recommended Posts

Vi er en vestlandsfamilie som har bestemt oss for at årets sydentur skal foregå i Oslofjorden :flag: , i en 40 fot seilkatamaran :cool: , og har invitert med familie og venner på tur ei uke.. :cheers: ... :discuss: ... :boxing: ... :cryin:

Eneste erfaring vi har fra Oslofjorden er som mannskap i Færderseilasen for noen år siden.

 

Båten tar naturlig nok mye plass, så vi ønsker å unngå de trangeste/travleste havnene. Vi har mange barn med, så aktiviteter for de er selvsagt ønskelig, samtidig som vi ønsker å unngå de mest "festlige" plassene. Vi liker også fine fotturer til severdige plasser.

 

Er det noen som kan hjelpe med gode tips til havner/uthavner som passer eller bør unngås utover i Oslofjorden?

Redigert av Edmund (see edit history)

Edmund.Larsen, Hardanger.

Link to post
Share on other sites

Oscarsborg festnig bør dere få med dere.

Muligheter for omvisning eller bare å gå og kikke på egenhånd.

Er nok greit med plass på gjeste brygga der nå.

 

Priser: 6 kroner pr. fot for overnatting

Dagsbesøk: 10,- pr time for båter under 25 fot (+ 50,- i depositum) og 20,- pr time for båter over 25 fot (+ 100,- i depositum). Da kan man fortøye til bryggen hele dagen frem til kl 23:00.Inkludert i havneleien er ubegrenset med strøm, vann, toaletter, avfallshåndtering og muligheter for internett.

 

Opphevelser på Oscarsborg

 

Historie: Guidede turer på festningen med festningsmuseets kunnskapsrike guider. Festningsmuseet viser Oscarsborgs dramatiske historie fra 1848 til nedleggelsen av festningen som operativ enhet 150 år senere.

 

Barnas Oscarsborg: For barna byr vi på den populære og spennende tunnelsafarien. Ikledd hjelm, jakke og med lommelykt blir barna tatt med på en opplevelsesrik ekspedisjon ned i Oscarsborgs hemmelige tunneler. Denne aktiviteten passer best for de mellom 4 og 10 år

 

Bare pass på å ikke treffe jetén på vei inn, følg med på kartet og følg merkingen.

Link to post
Share on other sites

Når dere er i nærheten: Sætre er en koselig plass med bunkers, båtbutikk, dagligvare og lang og enkel flytebrygge. Skikkelig vennlige folk der også.

I must go down to the seas again, to the lonely sea and the sky,

And all I ask is a tall ship and a star to steer her by,

And the wheel's kick and the wind's song and the white sail's shaking,

And a grey mist on the sea's face, and a grey dawn breaking.

Link to post
Share on other sites

Foreslår at du legger båten f. eks i Asker og tar hurtigbåt eller bussen inn til sentrum hvis du skal til byen, hvis du skal besøke et av kjøpesentrene så er det mulig å ligge rett ved både Holmensenteret og Sandvika Storsenter. Skal barna på Tusenfryd er kanskje Son eller et sted i Bunnefjorden aktuelt.

Ellers vil jeg anbefale Holmsbu i Drammensfjorden som et sted vel vært å besøke.På Steilene og i Vollen i Asker er det også gjestehavner, ellers så går det sikkert an å snakke med nattevaktene i de forskjellige havnene for å kunne fortøye båten en stund. Lengre sydover i fjorden er det jo drøssevis av steder å besøke, hele Tjøme/ Tønsbergområdet er jo flott og Hvaler/Fredrikstad på andre siden. Gjestehavnen i Fredrikstad sentrum er fin med kort vei til Gamlebyen. Horten med marinemuseet er også vel verdt et besøk.

Link to post
Share on other sites

Vestfjorden i Bærum er verd et besøk. Borøya og Middagsbukta er populære steder. Lengre ut i fjorden er Tønsberg by og øyene utenfor er absolutt verdt et besøk. studer kartet, og du finner mange fine uthavner. Slottsfjellet med dets historie er fint. Husk broåpningstidene, eller gå inn Vestfjorden. Stauper, Svenner og Tallakshavn er også Vakre, spesielle plasser.

Moss får du bare problemer med. der tror jeg det blir veldig trangt.

Båthistorikk fra 1959: Tresnekke, 20 fot, Penta 2 sylinder, bensin. Trebåt, klinkbygget, 16 fot, Johnson 5.5 HK. Mørebas 16 fot, Johnson 25 HK. Trifoil 15 fot, Mercury 35 HK. Trifoil 17 fot, Mercury 65 HK. Myra 21, Volvo MD2B. Furuholmen 30, Farrymann 30HK. Skarpnes 30, Volvo MD40B. Broom 37 Ocean, 2x Perkins 6.356 HM. GibSea 522 Master, genoa, 96 kvm, storseil, 54 kvm, Perkins 4.236, 80 HK.

Link to post
Share on other sites

Sandspollen er jo en meget fin naturhavn verdt et besøk, og en trygg ankringshavn ved behov. Oslo Fjordens friluftsråd har en bøye utenfor Dragsund (H-Øya) - med lettbåt inn i Dragsund er jo det et flott sted for barn.

 

En trygg ankringshavn er også Hallangspollen (litt trang innseiling før det blir bredere igjen) - men det er lite aktiviteter for barn. Men ly for været er det om slikt behov oppstår. Og Oslo Fjordens friluftsråd har en bøye der også.

 

Oscarsborg er allerede nevnt; det er absolutt verdt et besøk for store og små.

 

Hvis dere er lengre ut i fjorden så er jo Fredrikstad gjestehavn midt i sentrum - med noen få skritt til gågate, kino etc. Noen broer begrenser dere en del - men det er vel fremdeles mulig å legge seg på gjestebryggens ende og fremdeles være utenfor den første brua? Nå lån det mange seilbåter lengre inne, men usikker på om det var bro-trøbbel for dem.

Link to post
Share on other sites

  • 2 uker senere...

Da er "sydenturen" vel unnagjort, en flott tur i en kjempebåt, i slettes ikke så verst vær, om enn noe nedbør sist lørdag..... Oscarsborg ble behørig besøkt etter tips herfra (stor suksess for ungene), deretter Son, Engelsviken, Åsgardstrand osv.

Å seile en så stor seilkatamaran var stort sett en positiv opplevelse, enda mer positivt var opplevelsen av stabilitet, og følelsen av å ha enormt mye plass. Toppfart oppnådd: 10,6 knop i 9-10 m/s på tvers.

 

Ellers er nok båtlivet generellt i Oslo-området stort sett som på vestlandet, kanskje med ett unntak: Det er tydeligvis ikke vanlig å helpe til ta imot fortøyninger fra båter som ønsker å legge til, slik jeg er vant til fra vestlandet? Det skjedde iallefall ikke en eneste gang på hele turen, og de gangene jeg meldte meg for å hjelpe andre, ble folk tydelig overrasket.

 

Men bortsett fra det var båtfolket minst like hyggelige og blide østpå som de du treffer vestpå! :cheers_wine:

Redigert av Edmund (see edit history)

Edmund.Larsen, Hardanger.

Link to post
Share on other sites

Jeg har båten i en innsjø til vanlig, her er vi hjelpsomme. Etter 3 sommerferier på fjorden så er jeg enig med deg angående hjelp ved kaia. Folk ser på og lurer på om han klarer det FØR noen løfter en finger!

 

Jeg har jo veldig liten båt da, så de fleste tar det sikkert som en selvfølge at jeg håndterer den, men prøv den som vil, å bakke med ei snekke der det er mange båter rundt. Umulig! :diving:

Bygdetulling med båtførerbevis!

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...