Jump to content

Trafo/strøm, samt strømkabler i vann, kan disse lekke strøm?


Verrie

Recommended Posts

Fra tid til annen dukker der opp diskusjon om der kan lekke strøm ut i vann fra steder hvor strømkabler er ført ned i vann, samt jordingsskinner fra trafo på stolper.

 

Jeg har personlig lite tro på at der kan være fare for strømlekkasje, men har ingen kunnskap om dette. Imidlertid har jeg møtt et par stykker som påberoper seg noe kunnskap om dette og de forteller at de konsekvent ikke legger seg i nærheten av strømkabler i vann, ei heller i nærheten av jordskinner hvor dette eventuelt finnes i forbindelse med trafoer.

 

Merk, jeg spør ikke om strømkabler til eks båt kan lekke strøm, men tilførsler.

 

Noen som kan avkrefte/bekrefte ?

Link to post
Share on other sites

Joda, kabler kan "lekke" strøm, til andre faser eller til jord. De fleste steder har man imidlertid jordfeilbeskyttelse, som kobler ut strømmen hvis jordfeilen overstiger en gitt grense. Har man imidlertid en liten jordfeil som er under denne grensen, løser ikke jordfeilvernet ut, kan man få en bestående jordfeil som f. eks. kan forårsake tæringer på båt.

Link to post
Share on other sites

Som sagt over. Et kjent problem. Jordfeil kan forekomme på tilførselskabler i vann evt. nedgravde tilførsler.

Mange har 100 mA jorfeilbryter på tilførsler og 30 mA på kursene. Noen har kun jordfeilvarsling på hovedkursene. I vår havn har vi hatt en del offshorekabler av typen "Mud Resistent Protection" som tilførsler. Disse har ligget på bunnen av havna i 20 år uten problemer, men nå begynner disse å lekke jorfeil. Etter utskiftingene ligger nå nesten alle kabler tørt. Men det ble laget en bukt / sløyfe på kablene til hver brygge som stikker ned i vannet. Vi prøver etter hvert å få disse tilførselskablene til bryggene opp av sjøen og forlagt på gangbroene. Problemet med det er at gangbroene beveger seg, så kablene må sikres med ekspansjonssløyfe og beskyttes mot mekanisk påvirkning.

Men, ja! Jordfeil fra slike tilførsler er et kjent problem i mange båthavner og tas ikke alltid på alvor av havneledelsen.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...