Jump to content

Seilinstrument blir påvirket av ekkolodd


Lbjordal

Recommended Posts

Har nylig instalert ny kartplotter (C-120w) sammen med ekkolodd (DSM300) og Tacktick tridata (dybde, temp og fart

 

Problemet er at når kartplotter blir brukt viser plutselig dybdemåler helt ville tall. :headbang:

 

Ekkoloddgiveren er montert ca 25cm fra dybdemåleren.

spørsmålet er derfor hvor stor avstand må det vere mellom desse?

 

mvh

-L-

Link to post
Share on other sites

Ifølge regelverk/forskrifter skal alt elektrisk og elektronisk utstyr være bygget etter EMC-direktivet. Dette er krav til støyutsendelse og immunitet som har til hensikt å beskytte mot slike virkninger som tråden tar opp. Dvs. at et instrument skal ikke kunne interferere med et annet slik at forstyrrende signaler trenger gjennom. Elektriske og magnetiske felt (E-felt og B-felt) skal skjermes. Instrumentene skal altså være konstruert og skjermet mot både utsendelse og mottak av uønsket støy slik at det ikke overstiger et nivå der de kan forstyrre radio- og telekommunikasjonsapparater, osv. Det skal foreligge dokumentasjon (samsvarserklæring) på at apparatene tilfredsstiller EMC-kravene.

Dersom dette ikke er tilfelle kan det være en reklamasjonsgrunn.

Mulige tiltak:

I noen tilfeller kan ekstra skjerming av elektrisk eller magnetisk ledende metall hjelpe på interferens, og noen ganger hjelper det å gjøre avstanden mellom apparatene større (Men vanskelig å si noe eksakt her). Det bør benyttes skjermede kabler til instrumentene. Hold apparatenes kabler mest mulig adskilt fra sterkstrømskabler og båtens øvrige kabler hvis det er mulig. Prøv gjerne å legge en av kablene en helt annen ruting eller på andre siden av båten der dette er mulig. (Vet jo hvor vanskelig dette er i båter).

Link to post
Share on other sites

Dybdemåleren på tridata'en er jo også et ekkolodd, dvs. begge sender ut lydsignaler og måler dybden ved å registere ekkoet. Dvs. de blir påvirket av hverandres lydsignaler og målingene blir feil (ekkoet fra lydsignal sendt den andre enheten "misforstås" som sitt eget).

 

Antar den beste løsningen er rett og slett å unngå å bruke begge samtidig (som jo uansett er flesk på smør) ved f.eks. å sette en bryter på giveren til dybdemåleren.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...