Jump to content

CQR anker ble slaktet i ny test


Enzo

Recommended Posts

Har forresten testet litt mer med dette ankeret og ved å legge ut mer enn jeg pleide så sitter det nå som et skudd på 1ste forsøk hele tiden i samme bunnforhold som der jeg ikke fikk det til å sitte.

Rocna planene legges da på is litt til.

Eneste jeg nå vurderer er å kjøpe et ekstra anker og da et lettere aluanker, enten fortress (er det det de heter de sandankrene) eller spade

Link to post
Share on other sites

Jeg pleier å gjøre motsatt, dvs slippe ut ekstra mye (gjerne 7 - 8 ggr dybden) før jeg setter ankeret. Etter at ankeret sitter, korter jeg inn til ca 5 ggr. dybden dersom jeg har begrenset med svingeplass. Jeg har forresten stusset på at 2 - 3 ganger dybden ser ut til å være vanlig praksis blant båtfolk i Norge når det gjelder hvor mye ankerkjetting som slippes ut. På kurs som arrangeres her i USA (f.eks av US Boating, American Salng Association etc) blir det alltid sagt at man skal bruke 7:1 hvis man ankrer for natta, 5:1 er Ok for en "lunch hook". Innser selvfølgelig at på en overfylt ankringsplass må man moderere seg noe for å begrense svingeradiusen, men tror ikke jeg hadde sovet spesielt godt om natta dersom jeg hadde bare 2-3 ggr dybden ute.

 

Er det store forskjeller på tidevannet, som er skyld i en annen praksis i USA?

I Norge er det jo ikke noe forskjell på tidevannet i sør-Norge.

Redigert av Tutti Frutti (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Er det store forskjeller på tidevannet, som er skyld i en annen praksis i USA?

Her hvor jeg holder til er det vel 2 - 2.5 meter forskjell mellom flo og fjære på det meste. Men jeg tror ikke forskjellen i praksis mellom USA og Norge skyldes dette.

 

Dersom man har nok plass, ser jeg ikke noen grunn til ikke å ha 5 - 7 ganger dybden ute, belastningen på ankeret blir mer parallell med bunnen og det er mindre sjanse for at ankeret løsner. Men som pettersand skriver, er det mange faktorer som spiller inn, og noen ganger er det rett og slett ikke plass til å bevilge seg en svaieradius på 50 m.

 

Uansett mener jeg at det er viktig å "sette" ankeret skikkelig, ikke bare lempe det overbord og satse på at ankerets tyngde holder båten. Slipp ut masse kjetting/tau (min. 7 ggr dybden), og gi litt motorkraft bakover. Når det ser ut til at ankeret sitter gir man mye motorkraft for å våre sikker på at det sitter. Selv bruker jeg å gi full pinne i revers, men så har jeg da bare 15hk med foldepropell. Etter at man har satt ankeret, kan lengden kortes inn dersom forholdene tilsier dette.

Link to post
Share on other sites

  • 5 måneder senere...

Har studert mange tester og brukt mange ankere. Det merkelige er at den billige Brucekopien fra Biltema, aldri har sviktet meg. Kan det ha med bunnforholdene her oppe å gjøre? Leire og gjørme. Har dårlig erfaring med Delta, CQR og Danford.

Spade vinner alle tester og er kanskje det beste ankeret - men veldig dyrt. Tror jeg går for Kobra som er mye rimeligere og tester bra. Kutter ut elektrisk ankervinsj som er behagelig, men dyrt. Manuell kraft med tau pluss 4 m grov kjetting holder.

Link to post
Share on other sites

Det kommer ikke så veldig godt frem hvor ditt "her oppe" er davicy. Har svært gode erfaringer med brucekopi selv fra lysekil til kragerø, det må innrømmes at jeg har fått problemer med å få det opp igjen ved tre anledninger, da er det kjekt å ha en sjakkel som er stor nok til å skli helt ned til rota på ankeret festet i et snøre for å trekke det opp feil vel. Det hevdes av noen at bruceankeret kan sette seg fast i stenbunn, det kan jeg bekrefte, videre er det glimrende til å fiske sjøkabel med, med den egenskapen har vel i grunn de fleste ankere. Kan ikke annet en å varmt anbefale brucekopi men trenger jeg nytt en gang så kan det godt tenkes at det blir kobra neste gang.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...