Jump to content

Belastning på innrullingsline til rullegenoa


Captain John

Recommended Posts

Hei!

 

Er det noen som har ett oppsett på hvordan man kan finne ut av hvilken belastning innrullingslinen på rullegenoaen kan utsettes for`?

 

Årsak til spørsmål er uhell i Biscaya i sommer.

Det blåste liten kuling, hadde 2 av 3 rev i storseilet, og ca 40% av genoaen ute.Genoa ca 90m2 (Hadde ikke cutterstag eller stormseil)

Plutselig ryker innrullingslinen med de problemer dette medfører.

Linen var dyneema av nyere dato 10mm. Dette er line som skal tåle en del. Leser flere påstander her, at det er veldig liten belastning på innrullingslinen. Dette kan umulig stemme, da den ved feks 50% genoareduksjon skal holde seilet på plass.

 

Noen som har mere utfyllende kunnskap om dette?

 

 

Capt. John :flag:

Link to post
Share on other sites

Min erfaring er at furlinglinen ryker på grunn av slitasje, og ikke fordi den overbelastes. Du bør derfor se mer på motstandsdyktighet mot skamfiling, fremfor bruddstyrke og minimalt strekk. Det kan lønne seg å bruke litt tid på å sørge for at eventuelle blokker og hemper som linen går gjennom er riktig montert og uten noen skarpe kanter.

Når du seiler ett døgn eller to med innrullet seil, står tauet og pumper litt frem og tilbake, og det skal ikke store graden/kanten til før slitasjen kommer.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can write a topic or comment now, it will be posted after you have registered. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...