Jump to content

Naudsynt med forsikring på langtur?


S/Y Emma

Recommended Posts

I ein diskusjon over ein kaffikopp i dag kom teamet inn på forsikring når ein er på reise i utlandet. Spesielt dette med redningsaksjonar vart diskutert som noko som kostar mykje pengar. Då kom spørsmålet; kven er det som tek rekninga for ein eventuell redningsaksjon i utlandet? Eg planlegg ein langtur i seglbåt om eit par år, men har i utgangspunktet ikkje tenkt å forsikre båten medan eg er på tur (forsikringsprisane for fleire år i utlandet er svært stive). Mange anbefalar at ein ikkje forsikrar båten i det heile teke dersom han kostar under ein halv million kroner, noko min gjer.

Men sett at eg kjem ut for eit forlis t.d. i Stillehavet, løyser ut EPIRBen og set i gang eit stort redningsapparat - er det eg som då vert sittande att med rekninga? I så fall er det jo heilt naudsynt å teikne forsikring.

 

Synspunkt på dette?

Link to post

Nå har jeg "bare" vært en tur til Egeerhavet med min gamle motorbåt, men på turen ble jeg stoppet en del ganger og måtte vise fartøyets papirer, og da også forsikringspapirene. På returen, da vi lå i Fiumicino like ved Roma, så ble vi sjekket av kystvakten. Vi hadde papirer på at forsikringen gjaldt i hele Europa. Dette var ikke nok for disse karene, for som de sa: - det står ikke noe om at den gjelder i Middelhavet.

Jeg måtte få sendt en faks fra Norge der det sto eksplisitt at forsikringen også omfattet Middelhavet.

Nå var ikke dette svar på ditt spørsmål ,for ærlig talt så vet jeg ikke om man MÅ ha forsikring. Allikevel leser man jo av og til om fartøy forliser f.eks i Bicsaya hvor man da sitter tomhendt tilbake etter at skuta har gått ned. Selv om man ikke nødvendigvis skulle måtte betale for redningsaksjonen, så vli det nok svi kraftig allikevel.

Mitt synspunkt:

Jeg tror ikke at jeg hadde seilt avgårde uten forsikring....

Link to post

Sjølve båten eg reiser i er ikkje så dyr. Han har eg råd å tape i verste fall. I eit forlis er ikkje akkurat det største problemet uansett.

Forsikring som dekkjer helse er truleg lurt å ha, men svært dyrt når forsikringa skal dekkje heile verda - i tre år. Eg har aldri hatt bruk for ei slik forsikring tidlegare, sjølv om eg har reist mykje (bank i bordet!). Uansett må ein jo tenkje på kor mykje legebehandling ein faktisk kan få for prisen av ei slik forsikring..

Redigert av Steinsvik (see edit history)
Link to post
Sjølve båten eg reiser i er ikkje så dyr.

At du har råd til å tape båten er sikker ok. :lol: Men, og det er et stort men, og det er at de fleste uhell med sunket båt skjer i havner og dette kan bli mange ganger dyrere å rydde opp i en hva en forsikring koster. Ja selv nært land kan det bli krevd at du hever "vraket" og det kan bli enda dyrere.

 

En annen ting som er nevnt av Pelle er dette med påkrevd forsikring for å få lov å anløpe en havn. Italiensk kystvakt for holde seg til sitt område og ikke fortsette å tro at de disponerer hele Middelhavet :wink:. Stillehavet, øyer og atoller, hvor det er veldig dypt forsvinner jo båten ut av synet bokstavelig talt. Selv her må du fortsatt (tror jeg) ha forsikring for å anløpe disse. Pannama forlanger forsikring for gjennomgang av kanalen men kan ordnes på havnekontoret i begge ender av kanalen.

 

Og det kan jo være kjekt å kunne erstatte riggen dersom denne fyker over bord. Kjekt å kunne seile videre fra en atoll i huttaheiti. Om du velger å være selvassurandør for båten bør du vurdere en bankgaranti for eventuelle uhell. Og det er heller ikke så dyrt i lengden. Du vet hvor du har tenkt deg og litt planlegging med hensyn på forsikring / bankgaranti så kan du slippe rimelig unna det meste. Finnes mange villige assurandører som kan ta dette steg for steg ettersom turen siger framover. Nettet - www - er fult av disse og de fleste er rimelige og gjør opp for seg når du trenger disse. Norsk assurandør slipper du tak i når du forlater 12 mils sonen og en ny en overtar.

 

Forsikring som dekkjer helse er truleg lurt å ha...

Så var det din egen tilstand / helse. Her kan du anvende en vanlig norsk reiseforsikring (les små skriften) som dekker verden. Alternativet er å handle av utenlandske assurandører. Men hvor effektive disse er med oppgjør vet jeg ikke. Men har hørt av andre som har hadd behovet og disse har vært fornøyd med servicen. Vårt eget blåkort (får dette hos NAV - vist du kommer fram til en saksbehandler) dekker jo det meste av behandling.

 

En vesentlig faktor som du som skipper må ha i bakhode er at alle (du) ombord må kunne stille garanti for at mannskapet har økonomi til å forlate landet / øygruppen etter endt lovlig opphold. Så pass deg for disse haikerne som bare skal forflytte seg fra øy til øy - du har jo erfaring med disse :lol:.

 

Glemte en sak som du nevnte. Har du forlis langt og lengre fra land er du prisgitt Kong Neptun og hans mannskap så du trenger ikke bekymre deg for eventuelle kostnader.

Redigert av jawik (see edit history)

The old don't have to worry about avoiding temptation. When you're old temptation avoids you.

Link to post
Men sett at eg kjem ut for eit forlis t.d. i Stillehavet, løyser ut EPIRBen og set i gang eit stort redningsapparat - er det eg som då vert sittande att med rekninga?

 

Dersom du er i reell, uforskyldt, nød får du ingen regning.

 

Vet ikke hvor langt du har tenkt deg, men vanlig båtforsikring dekker det meste av seilas i Europa i sommer halvåret.

 

De fleste som stikker over Atlanteren har vel forsikring hos Pantaenius.

Link to post

Som Pellefant var inne på kommer du neppe utenom forsikring i svært mange Europeiske land. Dvs dette er knapt en frivillig sak. Jeg tror det samme gjelder USA. Hvordan det er i land utenfor Europa vet jeg ikke, men skulle du være uheldig å bli en smule misslikt av noen myndighetspersoner, kan manglende forsikring være en måte at ta deg på ...obs verden er skummel :nonod:

Link to post

Det ansvarsforsikring somme land krev. Ikkje kasko.

 

Mange langturseglarar har personlege forsikringar i Gouda.

 

Dersom du har til hensikt å vera borte frå Noreg i meir enn eit år så opphøyrer medlemskapet i folketrygda ved utreise.

Dersom du ikkje har til hensikt å vera borte meir enn eit år så opphøyrer ikkje medlemskapet i folketrygda ikkje før du har vore borte fra Noreg i eit år.

Som kjent så kan personlege hensikter endra seg over tid....

 

 

Ask

Link to post

En kan ikke gå den engelske kanal uten ansvarsforsikring i alle fall.. greit at ikke din båt utgjør noen verdi.. men hva om din båt ødelegger en yacht til 10 mill?? og de finner ut at du har opptrådd uaktsomt..? hvem har reginga? jo du.

Ved hjemkjøing av båt fra uk så må en ha ansvar på minimum 1,5 -2 mill eur(mener jeg og huske. Dette får man et skriv på fra forsikringen som må vises ved kontroll.. Blir du stoppet av kystvakta uten denne forsikring så blir du pent eskortert til land. Kystvakta er meget oppmerksomme på netopp Norske båter da de vet at her stilles det ikke krav til forsikring.

Tomt for Diesel nå igjen!!

Link to post

Når du innklarerer i utenlandske havn (det pleier å være mye mer enn et Strömstad-opplegg) må du vanligvis dokumentere forsikringen, helst et selskap som er kjent internasjonalt. Dokumentene bør kunne forståes av myndighetene der (engelsk) og forsikringen må f eks også dekke opprydding etter forlis - uansett om du kan tåle tap av båten.

 

trikola - nettopp tilbake fra D5LA-eksamen hvor dette er tema

Link to post

Takk for mange gode svar!

 

Worldwide ansvarsforsikring hos Pantaenius koster nesten ingenting, mener å huske at det er under 1000,- kr.

 

Takk for tipset. Skal sjekke litt hos dei.

Ser på price request-sida deira at ein kan velje tre kategoriar forsikring:

 

* Yacht Hull Insurance (Marine Legal Cover included)

* Yacht Third Party Liability Insurance

* Yacht Personal Accident

 

Går ut i frå hull insurance er forsikring for sjølve båten, men er det third party liability insurance eller personal accident som er ansvarsforsikring?

Link to post

Det tror jeg også. Dette står å lese på hjemmesiden til NAV (Folketrygden):

 

Jeg skal reise jorden rundt i 18 måneder. Er jeg å anse som bosatt i Norge i denne perioden, slik at jeg beholder mitt pliktige medlemskap i folketrygden?

Svar: Nei, ditt pliktige medlemskap i folketrygden opphører. Det gjelder ved opphold i utlandet som varer, eller er ment å vare, utover tolv måneder. Du kan heller ikke søke om frivillig medlemskap.

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...