Jump to content

Trenger jeg sikring ved tilkopling av lensepumpe til batteriene?


fanntomas

Recommended Posts

Har montert elektrisk lensepumpe, med Seaworld bryterpanel.

Her kan jeg veksle mellom automatisk, (har montert Rule nivåbryter), manuell og AV.

I bryterpanelet sitter det en 15 amp. sikring.

 

Dette er kopplet rett på batteriene, slik at det er konstant strøm, selv om jeg slår av hovedbryteren, som går til alt annet.

Har 2 stk. 110amp, 12 volt.

Meningen med det er når båten ligger i havn, med strøm av, så skal det fremdeles være strøm til denne hvis noe skulle skje.

Men må jeg har sikring mellom bryterpanelet og batteriene, eller holder det med den innebygde i bryterpanelet???

Det er 2 lys i dette panelet som lyser konstant når den står innstilt på Automatisk.

Tapper dette fort ned batteriene?? Hvis båten blir liggende 2 uker feks??

 

img_0121.jpg

Link to post
Share on other sites

Det skulle holde med sikringen som sitter i panelet. Selv, i min trabåt, som er helt avhengig av lensepumpe, har jeg ikke sikring i det heletatt på pumpeanlegget. dette forde at om den skulle ryke så står jeg uten pumpe. Det kan selvklart sies noe usikkert med tanke på brann men det blir å veie for og i mot. Enten brann eller synking. Jeg mener det faktisk ikke er påbudt med sikring i nødlensesystemer. men nøye ettersyn av systemet for å forhindre kortsluttning er viktig.

Når det gjelder lampene på panelet så er dette lysdioder som trekker maks 15mA i timen. det vil si: nesten ingen ting. 2 uker merkes ikke i det heletatt på batteriene om de er sunne og friske. på 2 uker klarer de å forbruke maks noen få ampere av batteribanken din som sikkert er på minst 60Ampere.

Link to post
Share on other sites

Ja, du må ha sikring nær/på batteriet for å sikre kabelen som går til bryterpanelet.

 

Om lampene i panelet er lysdioder trekker de omlag 20-30 mA hver. F.eks. om de to tilsammen trekker 50mA så bruker de 1.2Ah/døgn.

Mine kjøretøy pr i dag: "NittiNitti": -90 Land Rover 90, "Bimbo": -93 BMW R1100RS, "Helmut": -08 Knaus Sunliner 808

Grunnet intensiv sensur og shadowbanning har jeg forlatt Fakebook, Insta og Twitter for godt, dere finner meg på https://mewe.com/i/sveinhauge og Telegram

If we grew our own food, we wouldn't waste a third of it as we do today. If we made our own tables and chairs, we wouldn't throw them out the moment we changed the interior decor. If we had to clean our own drinking water, we probably wouldn't contaminate it. Mark Boyle.

Link to post
Share on other sites

Bäst är väl att sätta en säkringsdosa direkt vid batterierna där Du sätter säkringar för de olika förbrukare som skall ha ström oberoende av huvudströmbrytaren, t ex kylskåp, värmare, larm radiominne, länspump mm.

Det kanske finns en sådan säkringsdosa redan, eller så finns den tillsammnas med övriga säkringar i en separat grupp i båtens säkringscentral.

 

För de /osäkrade/ ledningarna fram till denna säkringsdosa så får man försöka arrangera dom 'kortslutningssäkert' dvs dra dom så att dom svårligen kan ge uppphov till kortslutning.

T ex genom att dra dom i separata skyddsrör eller klammade med säkerhetsavstånd sinsemellan och till andra kablar och ledande föremål.

 

Beträffande kontrollamporna så ser det ut att vara fråga om lysdioder (vilket numera är vanligast) och då behöver Du inte bry Dig om deras strömförbrukning, den är närmast försumbar.

Link to post
Share on other sites

Da får jeg nok legge inn en ekstra sikring nær batteriene, alle sikringsholderene ellers i båten går via hovedstrømsbryteren, så de vil jeg ikke kopple meg inn på, i og med at jeg vil ha konstant strøm. Så satser jeg på at lysene ikke stjeler noen stor mengde med strøm,,, liten sjans for at det går 2 uker uten at jeg bruker båten hvertfall :wink:

 

Strømpanelet er med lys og lydalarm, men verken lys eller lyden har jeg fått til å virke.. Vet ikke hvordan lysalarmen skal fungere men...

Trodde lydalarmen slo inn når nivåbryteren aktiverte pumpa, men det gjør den ikke.

Må kansje kjøpe noe tilbehør til dette??

Noen som vet???

Redigert av fanntomas (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Hvis du føler deg 110% sikker på kabler, trenger du nødvendigvis ikke sikring, så lenge det er en i panelet. Det er en LED i bryteren, som ikke trekker så veldig mye strøm, men du kan sikkert la den stå på i to uker med batteriene hvis noe annet ikke er på...En led trekker ca 30mAh, så du kan regne det ut.

Sollux 24 uten AC Sabb Diesel, Mitsubishi M4.140 33 spreke hester

Eberspächer D3LCC

Link to post
Share on other sites

Hvis du føler deg 110% sikker på kabler, trenger du nødvendigvis ikke sikring, så lenge det er en i panelet. ....

 

Sikringer beregnes ikke ut fra følelser, men ut fra ampere og kortslutningsstrømmer :saint::saint:

Gjør som SveinHa beskriver; han kan nemlig det som har med strøm, kabler og sikringer å gjøre!

Med vennlig hilsen POSEIDON

Link to post
Share on other sites

Uannsett utstyr skal det alltid sikres med en sikring, sikringens oppgave er og enten sikre kabel eller tilkoblet utstyr mot kortsluttning og overbelastning samt verne om liv og eiendom. Som regel har el-utstyr i båter i dag egen sikring for å beskytte sin egen elektriske krets, ikke båtens. Vi MÅ (ikke om vi vil) sikre at kabelen vi strekker er riktig ift strøm, spenningstap, forlegningsmåte (om den ligger sammen med andre kabler f,eks også i båt ikke bare i hus). Noen sa "veie for og imot om brann eller synking", beklager men total skive bom her. Om nå båten skulle begynne å brenne av en elektrisk feil i lensepumpen eller dens tilhørende kabler mens båten ligger fortøyd i egen havn eller ute i en gjestehavn sammen med mange andre båter og uten tilsyn 24/7 så kan jo scenarioet tenkes, kanskje bedre om den sank da. Sikre ALLTID ALT av elektrisk utstyr ombord i en båt.

Link to post
Share on other sites

Har også montert (innlegg 52) denne alarmsaken fra maritim. Har brukt en nivågiver som er til lavstrøm men er veldig solid og i syrefast. Denne gir signal til alarmpanelet. På utgangen som er til pumpa har jeg koblet dette over et rele pga i mitt stod det kun en 4A sikring. Pumpa trekker 15A.

 

Hyler ikke ditt?? Mitt hylte og startet pumpa når jeg aktiverte nivågiver. Koblet dette selfølgelig over en 20A sikring Ved batteri. Noe av det værste jeg ser er lange fete ledninger usikret gjennom en hel båt....lagd av meget brennbar plast......

 

Ankervinsjen min hadde sikringen helt ved hovedreleet og ikke ved batteri. Denne ble selvfølgelig flyttet..

 

Målte forbruket til lysdioden.....den trekker 9mA, såp dette er ikke noe å være redd for. Skjønte ikke helt vitsen med å ha en autostilling på bryter da pumpa/alarmen starter uansett hvordan bryteren står. Ekstra sikkerhet stod det i manualen.

Link to post
Share on other sites

Ja, sikring monterer jeg nær batteriet,,, så er det avgjort :-)

Men kan jeg koble ledningene som går til pumpa sammen med ledningene som går til alarmen på panelet??

Slik at når pumpa får strøm, så gir den strøm til alarmen???

 

Eller må jeg kjøpe en egen nivåmåler for å få det til å¨funke??

Link to post
Share on other sites

Jeg har trebåt og har ikke sikring, men etter en opplevelse med at ledningene brant gikk jeg opp til ganske stort kvadrat på kablene.

Som skrevet tidligere i tråden er det valget mellom brann eller synking, benyttes større kvadrat på kablene vil man iallefall begrense brannfella noe.

AC

Link to post
Share on other sites

Hæ? Hvorfor øker brannfaren med større kvadrat?!
Fordi brann i elekstrisk anlegg starter på det svakeste punkt. Når ikke kabelen brenner av så tar det fyr et annet sted, kobling, selve pumpa eller bryter. Jeg forstod det slik at kabelen til rulle 1 brant opp uten at det tok fyr og det er jo bare flaks.

 

Det er altså ingen oppfordring til å bruke tynne kabler, men å bruke sikring.

Redigert av hegra (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Jeg vurdererå montere sikring i trebåten min. Men da skal jeg samtidig montere en ekstra lensepumpe med ett helt eget batteri og flotør og i tillegg en gsm-sender som sender meg en tekstmelding når det er for mye vann i båten.

 

En tynnkabel vil rtt og slett fungere som en sikring. Batteriene er så kraftig at de brenner av kabelen fort som bare det. Men selvklart er det brannfarlig. Ps. Båten min ligger ikke sammen andre båter. å er jeg i gjestehavn er jeg også der så da benyttes en annen lensepumpe som går etter hovedstrømsbryter og har sikring. Den uten sikring er kunn når båten ikke er under oppsyn.

Link to post
Share on other sites

Jeg begriper ikke hva som er problemet med å bruke sikring. Så lenge pumpa fungerer ryker ikke sikring. Skulle noe sette seg fast i pumpa slik at den stopper, ja, så ryker sikring noe den altså skal gjøre. Pumpa virker jo ikke likevel så lenge noe står fast i den. Og tilføre strøm til ei pumpe som står fast uten sikring er brannfarlig, og om det ikke begynner og brenne, så er batteriet tomt og ødelagt når du kommer i båten, men det er vel kanskje enklere og kjøpe nytt batteri enn sikring.

Link to post
Share on other sites

Det er noe som heter selektivitet, og ikke alle har skjønt at det er billigere, bedre og sikrere på alle måter å ha selektiviteten i orden.

At noen ønsker å gå stikk imot strømmen fordi de har dannet seg et feil bilde av hvordan ting virker er jo også årsaken til at ting tar fyr, synker og så videre.

 

Nok en gang et bevis på at problemet ikke er det vi vet, men det vi trodde vi visste som viste seg å være feil. :yesnod:

Redigert av Ole Petter (see edit history)
Link to post
Share on other sites

  • 1 år senere...

Ja, sikring monterer jeg nær batteriet,,, så er det avgjort :-)

Men kan jeg koble ledningene som går til pumpa sammen med ledningene som går til alarmen på panelet??

Slik at når pumpa får strøm, så gir den strøm til alarmen???

 

Eller må jeg kjøpe en egen nivåmåler for å få det til å¨funke??

 

Hei!

 

Jeg skal også montere dette panelet fra Maritim.

Har du fått alt til å fungere? Lys og lyd alarm?

 

Hvordan koblet du det?

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...