Jump to content

Fiske med kobberdorg - en ny erfaring


Eppa

Recommended Posts

En kamerat fisker mye med kobberdorg og fortalte meg at han fikk mer fisk på denne enn med tradisjonell dorg. Jeg måtte som sant var si at kobberdorg hadde jeg aldri hørt om engang.

 

Så var jeg en tur til Haugesund i begynnelsen av uken. Var innom Baardsen på kaien. Og hva var det første jeg fant. Jo, nettopp en kobberdorg. Kostet i underkant av kr. 150,-. Fant ut at dette måtte jeg teste. For de som ikke vet hva en kobberdorg er så er senen fra båten og ned til svirvelen foran kroksettet byttet ut men en myk kobbertråd. Det er ingen søkke på dorgen. Det er vekten av kobbertråden som sørger for at kroksettet kommer noe ned i vannet. Dorgefarten avgjør hvor dypt.

 

Har nå testet dorgen to kvelder på rad og har da dorget helt inn til land med meget liten fart. Hadde kobberdorg på ene siden og vanlig dorg på andre siden av båten. Kobberdorgen fisket vesentlig bedre. Pleier normalt å få masse makrell på dorg, men nå fikk jeg også lyr. Og det er det jeg egentlig vil ha.

 

Må si at dette var en positiv overraskelse. Er det andre som har erfaringer med kobberdorg?

Link to post

Det er barndomsminne at lokale fiskere tok makrell med denne type dorg, konkret i Kragerø/Bamble-området. Bambusstenger ut på hver side, kobbertråd med kroker og sakte fart fjorden rundt. Selv jobber vi snøret aktivt når vi dorger etter makrell, dette for å finne dybden hvor fisken står, og det gir resultater. Og selvfølgelig sorte kroker!

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post

Til makrell er det lurt å feste loddet foran kroksettet, ikke bak! Da får krokene en livlig gange som makrellen trives utmerket med! Jeg bruker 4cm rustfrie kroker med rød gummimakk og kort ende på gummien, da biter makrellen ekstra godt! Makrellen er såpass kort i bittet at de vanlige gummimakkene er i lengste laget for dem.

 

Ellers er kobberdorg sikkert helt utmerket, jeg husker at min bestefar sverget til disse. Selv har jeg aldri prøvd, men du skal ikke se bort fra at jeg tar meg en tur til Baardsen og skaffer meg en...

"First they ignore you, then they ridicule you, then they fight you, then you win." - Mahatma Gandhi
Link to post

Jo, men innpå grunna om våren, så står jo torsken der.

 

Klar over det. SÅ vidt jeg vet så går både torsken og sjøørreten inn på grunn for å ta børstemarken så har hørt om mange som har tatt torsk på flue.

 

Torsk er slettes ikke uvanlig å få på grunna når en " dørjer " med sittertråden ( kobbertråd ). Som oftest er det mindre torsk.

 

Hvor grunt er det på "grunna"? Når jeg dorger så er det stort sett alltid på dybt vann, gjerne utaskjærs. Småtorsken lar jeg gjerne vente til den har blitt stor før jeg oppsøker den.

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post

Hei

Jeg har for noen år tilbake hatt noen år som yrkesfisker tråling og Makrell dorging i august og utover ett par mnd, litt avhengig av fangst.

I de årene jeg var på båt som hadde makrell kvote var jeg nok med å fanget 5-600 tonn makrell på dorg. Eletriske maskiner som dro snørene med krok gjennom en avriver som dro fisken av kroken. Fisken sklei så gjennom rør til lasteromet som da var fylt med is slush. Vi hadde 5 maskiner med 30 til 50 krok, avhengig av hvor maskinene var plasert ombord.

Vi brukte blanke krok (no7, om jeg ikke husker feil) og røde mark. Marken var ca 20mm lang og tredd på kroken. Når jeg nå er ute og fisker til husbruk bruker jeg fremdeles blanke kroker og rød "mark", og synest dette er det som fisker best, men det er jo som kjent like mange meninger om dette som fisk i havet :giggle:

 

Lars

Link to post

Hvor grunt er det på "grunna"? Når jeg dorger så er det stort sett alltid på dybt vann, gjerne utaskjærs. Småtorsken lar jeg gjerne vente til den har blitt stor før jeg oppsøker den.

 

I Rakkebåane er det mange som bruker sittertråd ved dørjing. Her varierer vel dybden sånn mellom 0 og 20 meter, store områder med 5-6 meter. Dessverre så er jo torskebestanden temmelig redusert etter hvert, men har ikke inntrykk av at det bare er småtorsk som går etter børstemarken. Den er nok et delikatesse for de fleste torsker.

 

mvh tuffff

Link to post

[...]Hvor grunt er det på "grunna"? [...] Småtorsken lar jeg gjerne vente til den har blitt stor før jeg oppsøker den.

"Grunna" er 2-10m, typisk så nært land som man tør uten å få kroken i bunn og/eller sette jolla i steinene. Om dette er redskap for småtorsk eller storfisk kommer litt an på hva man mener med "småtorsk". Vanlig størrelse vel fisk sånn rundt 1,5 kg til 3 kg, noen kaller det småfisk andre kaller de kokefisk og noen kaller det den perfekte størrelsen. Børstemarkspisende Oslofjordtorsk kan av og til opptre i store stimer helt inne på grunna og av og til slumper det storfisk (10kg +) også helt opp i fjæresteinene. Så vidt jeg husker er det vanlighvis den mørke fargevarianten "rødtorsk" (taretorsk?) man får på kobbertråd.

Link to post

Var utpå i går kveld også og gikk glipp av bronsefinalen i fotball VM. Årsaken var at det er lenge siden jeg har hatt det så morsomt på fisketur.

 

Måtte teste ut kobberdorgen litt mer og før jeg tok kvelden hadde jeg 29 flotte lyr i stampen. Fikk i tillegg minst like mange småtasser på 20-25 cm som gikk forsiktig tilbake i det våte element. Det er 4 makker på dorgen og av og til var det fisk på alle 4 krokene. Jeg aner ikke hva styrken på kobbertråden er, men det virker som den er mer enn sterk nok.

 

I fjorden jeg dorger er det stupbratte fjell og jeg kan gå med båten tett inntil land. Var vel sånn ca. en god årelengde fra land og farten var i rusletempo. Motoren gikk på tomgang. På enkelte steder snudde jeg båten og dorget forbi samme stedet flere ganger. Og det bet hver gang. Tilslutt ble jeg "litt lei" og dorget videre.

 

Var vel utpå i drøye 2 timer, og slapp på toppen av alt den evindelige makrellen!

Link to post

Det er ikke torsk i Oslofjordområdet og sørvestover, bare småmort. Derfor bør en glemme alle former for redskap og la den være i fred i minst 2-3 år i dette området. Jeg testet forholdene i Kragerøsjærgården med ett lite garn for ca en uke siden. Kun småpilt og berggylt. Berggylten er for øvrig utmerket matfisk ..skjær fileer, melblanding av salt, mel og krydder, grilles med skinnsiden ned. Å fiske etter den til kun agnbruk (hummerteiner)er forkastelig.

Redigert av pettersand (see edit history)
Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...