Jump to content

måle jording


bayliners

Recommended Posts

Er du i tvil om det er forskriftsmessig jord på stikkontakten som du tar strøm fra, ville jeg fått en elektriker til å måle dette. Det du selv kan gjøre som et strakstiltak, er å sjekke at du har jord i skjøteledningen, at du har riktige kontakter i begge ender, og at de er riktig koblet. Er du i tvil om hvordan dette skal gjøres, bør du ta kontakt med en som har peiling på dette.

Link to post
Share on other sites

Det spørs jo om du mener i det elektriske annlegget ombord eller annlegget på land.

Kort fortalt skal det i strømuttaket på land være ca 115V mellom hver av fasene mot jord. (Måles med voltmeter ved å måle fra jord mot en av fasene og så den andre)

Om det gjelder annlegget i båten, trenger du en "megger" (MOhm-meter). Et instrument som sender en høy spenning og måler om det er kontakt mellom. Det skal da være brudd mellom hver av fasene over mot jord.

Når jordfeilbryteren i havna hos oss utløses, blir landstrømskabelen på en og en båt bortover dratt ut og målt med en megger.

Er det lekkasje mellom en fase mot jord, blir båteier informert om at han har jordfeil ombord og må selv utbedre dette før han får koble seg til landstrømsannlegget igjen.

 

Mulig dette var litt klønete forklart, men det er tross alt freddan.

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Heter å måle Jordingskontinuitet. Skal være så liten som mulig. Ligger på godt under 1 ohm. Men du må huske å ta av spenninga. Da er er det viktig at du lager en forbindelse mellom fase og jord, letteste er å ha et støpsel der man har tvinnet de 3 ledningen sammen

Megginga skal være etter forskriftene over 1 Mohm, Men vanligvis ligger på mellom 500-1000 Mohm etter litt forskjellige instrumenter. Altså Tett

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...