Jump to content

Seil til hjemmelagd flåte?


NuLLeT

Recommended Posts

Jeg og noen kompisser driver for tiden med et prosjekt der vi skal lage en flåte. Vi er nå i planleggingsfasen, og etter mye tenking har vi kommet in på tanken om å gjøre den seilbar. (istede for bare motor dreven)og lurer på om dette er noe vits i det hele tatt.

 

For å fordype litt:

"Flåta" er bygd opp som 7*4m flytebrygge (tyve 200liters plastfat som holder den helt flate grunnkonstruksjonen over vannet) målet er ikke bra sjøegenskaper, men et sted for å kose seg og feste på vannet om sommeren. tanken bak seil-delen er at flere av vi som er med har seilt før, og syntes det er veldig moro. I tillegg er det jo mer økonomisk enn å makse påhengsmotoren for å nå en hastighet på 2 knop, og det ser ganske mye stiligere ut. Vi prøver samtidig å holde utgiftene på et ganske lavt nivå, så brukte gamle seil er et must.

 

dermed kommer jeg til spørsmalet.

Tror dere at det er noen vits i å tenke videre på seil ideen, eller burde vi holde oss til påhengsmotoren?

Jeg hadde også satt stor pris på om det er noen har noen kloke ideer inspill eller tips til oss når det gjelder flåteprosjektet generelt, ettersom vi ikke har bygd en flåte før :)

 

Bildet er av en idee til hvordan vi skal ha seilene. Altså, der er IKKE slik flåten vil bli seende ut!

Håper dere skjønner tegninga

flaate_seil_eks_5.jpg

Flåte

Link to post
Share on other sites

Vi var en gjeng som bygde en stor flåte / husbåt for en god del år tilbake. Flåten var bygd som en katamaran, store isporblokker sikret oppdriften og en 40 hk påhenger sto for fremdriften. Flåten gjorde vel ca. 5 knop i marsjfart, men den var vel ikke akkurat veldig sjødyktig- kun ment for godværsdager.

 

Hvis dere skal sette seil på flåten deres må dere ha en eller annen form for kjøl. Skal den bygges med ett skrog må kjølen ha ballast slik at dere ikke risikerer å kullseile. Bygger dere den med to skrog trenger dere to mindre kjøler for at båten skal seile fremover og ikke bare sideveis.

 

Dere må selvfølgelig også ha et eller to ror avhengig av antall skrog.

 

Regner med at dere ikke har ambisjoner om å bygge en regattabåt, men plassering av mast og seilarealet er viktig for å sikre fremdrift. Det samme er plassering av kjøl og ror, samt profilen på disse.

 

Jeg anbefaler dere å søke litt rundt på nettet for å se om dere finner noe om konstruksjon av seilbåter.

 

Det er nok mye enklere å bygge flåten kun for motordrift, men klarer dere å bygge en med seil som virkelig kan seile, så er nok det enda morsommere :yesnod:

 

Lykke til med prosjektet- med eller uten seil :thumbsup:

Redigert av bc45 (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Dere kan jo leke dere med et "crab claw" seil. Enkel og grei konstruksjon, en presenning og et par lange rajer. Det ser primitivt ut, men er et meget effektivt seil, spesielt på slør. Dere kommer vel uansett ikke til å krysse så mye med den farkosten...

 

 

Mer info:

http://www.google.co...=crab+claw+sail

Redigert av Smurph (see edit history)

Bundin er bátleysur maður

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...