Jump to content

Sjømerket Nødingen ved Brekkestø rehabiliteres


Trondwi

Recommended Posts

Sjømerket Nødingen på den yderste nøgne ø ved Brekkestø har stort sett stått der i omtrentlig samme form siden 1825. Gårsdagens utgave måtte bygges opp på 1980-tallet fra scratch, etter en brann noen år før.

 

NdingenV13_tegningmerkene1825.jpg

 

Dessverre var materialvalget noe uheldig og denne utgave av sjømerket var gjennområttent etter bare 25 år.

 

Ndingen021.jpg

Ndingen019.jpg

 

Brekkestø Vel påtok seg oppgaven med å rehabilitere sjømerket med noe økonomisk støtte fra Kystverket og dette arbeidet er nå godt i gang. Den "nye" utgaven av sjømerket vil ligne noe mer på det opprinnelige, med et likesidet kors og uten "hattebrem". Det er også lagt betydelig arbeide i materialvalg og konstruksjon for at den nye utgaven skal tåle vær og vind vesentlig lenger enn det som var forholdet med forrige utgave.

 

IMG_1036.jpg

 

Rehabiliteringen er, som nevnt, støttet av Kystverket. Endel av medlemmene i Brekkestø Vel har også bidratt med økonomisk eller materiell støtte, men denne påkostede konstruksjonen er kostbar, det hjelper heller ikke på prisen at arbeidet skulle gjennomføres godt utenom sommersesongen - godværssesongen.

 

IMG_1031.jpg

 

Brekkestø Vel har også planer om bl.a. å rehabilitere og oppfriske de gamle fortøyningsmerkene og -jernene fra seilskutetiden i området samt bedre kai- og bryggeforhold for båtfolket i 2012, men det betinger at det blir økonomi til det. Som situasjonen er nå, vil det mangle kr 50-60 000 til gjennomføringen av bygget på Nødingen - mye penger for et lite vel med et par hundre medlemmer som allerede har lagt endel i potten for å få det gjennomført. Dersom også du synes at tiltaket er viktig, mottas gjerne støttebeløp til konto 2850 63 24388, Brekkestø Vel. Beløpet velger du selvfølgelig selv.

Link to post
Share on other sites

Da Nødingen brant i sin tid, erstattet Kystverket den med en slags trekant, rødmalt såvidt jeg husker. Argumentet var at den opprinnelige versjonen ville vært for dyr å sette opp igjen. Også den gang var det Brekkestø Vel som tok initiativet til å få gjenoppført noe i likhet med den opprinnelige, men materialvalg og takkonstruksjon var dessverre langt fra vellykket. Det er også Brekkestø Vel som har tatt hånd om løpende vedlikehold frem til det var så råttent at det var farlig å gå opp på taket etc.

 

Ndingen012.jpg

 

Bildet viser f.eks. at deler av korset rett og slett har ramlet av.

 

Den nye versjonen har vegger i kjerneved, taket blir av marinefinér dekket av loddete sinkplater med innvendige takrenner etc. Håpet er at den "nye" Nødingen skal kunne stå i minst 50-60 år med et minimum av vedlikehold. Det er utrolig værhardt på Nødingen. Og det koster! Som nevnt, støttebeløp til konto 2850 63 24388, Brekkestø Vel hadde hjulpet.

Link to post
Share on other sites

Denne burde vel heller være under kirkedepartementet enn kystverket. Da den ikke har noe med sikkerhet på sjøen å gjøre, samt at folk skjønner ikke det at de må betale mer skatt viss kystverket skal betalt for vær minste lille ting folk finner fin

Eier av både Sjekte og Wesling 16HT

Jobber som elektriker i Kystverket

Link to post
Share on other sites

Kystverket er nok villige til å betale for et sjømerke, men ikke for kostnaden med å bygge opp noe i likhet med det opprinnelige igjen. Da hadde det vel nok en gang blitt en rød trekant eller noe lignende som ikke kostet all verden.

 

Jeg har en viss sympati for at folk som aldri opplever vår fantastiske sørlandskyst ikke skal være med på å betale for sjømerker her over skatteseddelen, men hva med oss andre, vi som bruker og nyder sørlandskysten? Er vi villige til å gi en skjerv? Bankgironummer i tidligere innlegg...

Link to post
Share on other sites

Et flott tiltak dere har satt igang og jeg synes så absolutt det offentlige burde bidratt i større grad her, minst med å dekke alle utgifter og så kan frivilligheten stille med, ja nettop frivillighet (sin tid og arbeidskraft). En pengeinnsamling for å få gjennomført dette prosjektet blir på et vis å sende feil signaler til de bevilgende myndigheter, men nå er vi igang med en politisk debatt igjen. :rolleyes:

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post
Share on other sites

Kystverket antydet opp til kr 100 000, men rehabiliteringen kommer på langt over kr 200 000. Kystverket gir dermed en betydelig støtte, men det er et godt stykke igjen. Når det gjelder de gamle fortøyningsmerkene, betalte Kystverket, etter hva jeg har forstått, malingen forrige gang de ble malt opp(de sorte og hvite blinken på fjellet). Brekkestø Vel betalte for jobben. Denne gang er det også tenkt å rehabilitere fortøyningsjernene, her er det foreløpig ikke søkt om midler da det ikke er foretatt noen kostnadsberegning.

Link to post
Share on other sites

Uansett hvem man mener at burde betale, er virkelighetens verden at det er Brekkestø Vel som blir sittende med restregningen for rehabiliteringen og her mangler det fortsatt kr 60-70 000 - om det ikke er kommet inn mer midler de siste dagene.

 

Det bærende taket er nå også på plass, de eneste to tingene som mangler er de sinkbelagte, loddete platene med innvendige takrenner på taket samt ett malingsstrøk til på bygget og tre strøk på korset.

 

NdingenMk2.jpg

 

Synes du at tiltaket er viktig og er villig til å støtte det, mottas gjerne støttebeløp til konto 2850 63 24388, Brekkestø Vel. Beløpet velger du selvfølgelig selv. Selv noen hundrelapper hjelper!

Link to post
Share on other sites

  • 1 måned senere...

Dermed var sjømerketet på Nødingen ferdig restaurert og Brekkestø Vel er (foreløpig) et par hundre tusen kroner fattigere. Det var dessverre tett ertesuppe tåke den dagen, som løftet litt akkurat da dette bildet ble tatt:

 

img_1305.jpg

 

Det er nedlagt betydelige midler i å finne en løsning som skal vare i mange, mange år, her er en detalje fra sinkplatene på taket og takrennen. Avløpsvannet skal ledes ned til bakken i innvendige rør.

 

img_1309.jpg

 

Jeg trodde jeg virkelig var lommekjent i Brekkestø skjærgården, men med den ertesuppen det ble, klart jeg å komme nesten 45 grader ut av kurs. Tåke er skremmende i liten båt uten gps når det bare er 20-30 m "skimtesikt"!

 

Igjen, dersom noen er villige til å støtte opp om dette tiltaket - konto 2850 63 24388, Brekkestø Vel.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...