Jump to content

Brettseiling


glennløvdal

Recommended Posts

Hei.

 

lurer på å starte med brettseiling, er dette brettet noen å sattse på som begynner brett? Starboard Formula 160.følger med ett 8m2 seil og et på 11m2.

 

Kom gjerne med noen råd og vink:)

Link to post

Hei, jeg har et seil på 7kvm, og jeg er forholdsvis tung. Så for meg er det seilet litt for lite. Kommer ikke i plan før vinden blåser ca 10 sekundmeter. Jeg har et brett som er litt større enn ditt. Så hvis du er normalvekt... dvs under 90.. så vil du nok oppleve at 8kvm seilet gir deg god fart.

Link to post

Formula er en egen konkurranseklasse innen brettseiling, brettene er laget mhp at man, i kombinasjon med kjempestore seil, skal kunne avholde konkurranser selv i lite vind.

Brettene er derfor ekstremt brede. Planer lett, men ulempen er dårlig kontroll og svingegenskaper. Jeg ville ikke satset på det som begynnerbrett.

 

Eksempel på forumla-brett:

 

formula_138.gif

 

 

Ville heller anbefalt det som i kalles 'freeride: http://www.star-board.com/2012/products/boards/index.php?id=carve

 

Størrelsen avhenger av kroppsvekt, det må ha nok volum til at det fint bærer deg mens du drar opp riggen.

Link to post

Formula-brettet kan benyttes av nybegynnere, men vet ikke helt om jeg ville anbefalt det. Regner med at det er dette du har sett på? :wink:

 

Hva har du av seilerfaring og bretterfaring fra før? Om du har litt peiling på prinsippene går det som regel greiere å starte med brett som har litt mindre volum. Mye bading blir det uansett :wink:

 

Selv hadde jeg testet det et par ganger (80-tallsbrett på div.hytter) og seilt mye jolle etc. tidligere, men valgte likevel en startpakke som jeg kjøpte på RÅ her i Oslo (min pakke het vel GO om ikke jeg husker feil, nesten likt brett) Har det fortsatt, i tillegg til et par andre brett, rigger og seil. Det var superenkelt å lære seg brettseiling med den pakka, og de som jobber der hjelper deg med brett- og seilstørrelse. Jeg valgte et brett som volummessig var litt lite for min vekt (90kg), men det var mest for at det skulle være gøy også etter jeg hadde fått "teken".

Link to post

Litt avhengig av hvor og hvordan du ønsker å seile vil jeg anbefale et brett med nedfellbar "kjøl/skegg", som f.eks. Rio, disse er langt lettere å ta høyde med, ergo lettere dersom du seiler blandt holmer og skjær, og ikke bare frem og tilbake på en strand.

 

Et brett med lavere volum er artigere når du får taket på det, men de moderne brettene vi har i dag kan gi god fart og mye moro selv med et større brett(sammenliknet med eldre brett), og det er jo mulighet for å kunne selge og oppgradere når du er mer selvsikker.

 

Brettvalget avhenger av din egen erfaring og hvor trygg du føler deg, noen "tar" det veldig lett selv med brett med lavt volum og stor rigg, andre er det litt tyngre for, erfaring fra andre typer brettsport eller andre "balansesporter" er ingen ulempe.

 

Lykke til med valg av brett, og lykke til med seilingen!

Link to post

Med stadig økende bensinpriser tror jeg windsurfing og kitesurfing kan øke betraktelig i populæritet i fremtiden. Har selv gått fra wakeboarding til windsurfing i år(vurderer å investere i kite-utstyr neste år) nettopp av den grunnen at jeg var dritt lei av å brenne masse fuel hver gang jeg ville ut å leke meg på vannet. Angrer på at jeg ikke har tatt dette steget før, for jeg liker veldig godt friheten ved å bruke vinden som fremdrift, og slippe å være avhengig av å måtte få med meg båtfører hver gang.

 

Noe av problemet er kanskje at det er litt mer krevende å lære seg windsurfing/kitesurfing, men da får man jo bare enda større mestringsfølelse når man endelig får det til.

 

Her står vimpelen vannrett ut fra stanga nå, ut å seile!

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...