Jump to content

Plastlegging av trebåt


sprattus

Recommended Posts

Er sjarken kravellbygget? Det vil gi bedre resultat, og ikke minst, det gjør jobben mye lettere enn om båten er klinkbygget. Klinkbygde båter blir sjelden bra med plasting, vanskelig å få duken til å henge skikkelig i knekkene langs bordene. Skal du plastlegge kan det være en fordel å bruke epoksylim. Polyester er langt billigere, men slik blir resultatet også, i alle fall på sikt. Epoksy har den egenskapen at den hefter vesenlig bedre på molekylbasis tillegg til den mekaniske vedheften (molekylene i limen snur seg etter polariteten til molekylene i treet og hefter dermed også "magnetisk").

 

En god framgangsmåte er å slipe ned gammel olje/lakk først og så avfette flere ganger med aceton før påføring av første strøk med epoksy. Treet bør ha lav fuktighet, det gir bedre vedheft og du slipper at treet jobber mot limen og vil rive seg løs etter hvert som treet tørker. En fordel å ikke vente flere dager før første strøk da overflaten til treet brytes raskt ned i lys og luft. Eventuelt går det an å tildekke overflaten med mørk presenning om du må ta jobben over flere helger. Det er viktig å skape skikkelig god vedheft, først et strøk med ren epoksy som kan trenge inn i treet og så legging av duk i epoksy før det første laget har herdet. Herder limen skilles det ut et lag med voks på overflaten og den må vaskes før neste strøk. (gjelder de fleste epoksyer). Avhengig av hvor tung duk du får tak i bør du ha minst to lag for styrkens skyld. Epoksy er ikke UV-stabil og må overlakkeres med lakk med UV-filter eller maling. Det finnes også UV-filter du kan blande ut i selve limen, men en god overflatebehandling er bedre på lang sikt. Som Geir sier, oljing på innsiden er lurt. Maling er mer diffusjonstett og kapsler fuktighet inne. Etter epoksyen er skikkelig herdet kan du påføre f.eks. linoljeblanding på innsiden. Det er ikke om og men å mette treet så mye at olja trekker helt gjennom bordene, det viktigste er å få et godt impregnert skjikt på innsiden for å hindre for mye uttørking og verre; oppsamling av fuktighet i treet (alt avhengig av hvor lite lekkasjer det er i overbygget)..

Link to post
Share on other sites

De fleste plastrede båter råtner fort opp pga lekkasje i overbygget slik at plastringen holder like mye vann inne som ute... :lipseal:

 

10 kvadrat med 3 lag 600 gr duk og 30 ltr polyester m herder koster ca 2000kr hos verft.

Det er kanskje 1/3 meir duk en du trenger, kanskje det er nok med 2 lag 600 duk? , så da klarer du regne om selv?

4000kr for 30 kvadrat m 2 lag 600 duk feks.

Yanmar 6LYA-STP 340hk

Link to post
Share on other sites

Kjenner til to båter på desse kanter som vart plastbelagt, begge var klinka båter.

Den eine var ein gammel rogavl som vart plastbelagt og lagt sjølvlensande dekk i, dette er 30 år sidan, vart brukt til yrkesfiske.Den er i bruk ennå som hobbyfiskebåt og er i god stand.

Den andre er ei Skorgenes snekke, den vart plasbelagt for 15 år sidan og lever i beste velgåande.

Så moralen er sett i gang og støp, berre husk på å gjer godt grunnarbeid. Lukke til. :thumbsup:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...