Jump to content

Hvordan få mer fisk. Forklaringen på haill. Viktig å vite......


glalaksen

Recommended Posts

Fant denne forklaringen på haill og har forstått at det finnes folk der ute som ikke har skjønt hvor viktig det er med skikkelige forberedelser når man skal på fisketur.

 

Forstå begrepet "HAILL"

 

Uttrykket "haill" er et nord-norsk uttrykk som nok har sin opprinnelse i kvinnens utspeklurte sinn. I riktig gamle dager hadde mange sin jobb på havet, som fisker. Gubben var ute på havet i lange perioder. I mellomtiden slet kjærringa i heimen med å stille sine ustyrlige lyster, samtidig som mistanken om at mannen var utro gnagde i bakhodet.

 

Den slu og utspekulerte kjærringa passet derfor på å "få seg" før gubben dro på havet. Hun overbeviste gubben om at han ikke kom til å få fisk, uten først og "fått seg haill". Gubben forlot kaia med et smil om munnen, med kurs mot de store skrei-feltene. I det de vinket farvel til hverandre, ropte kjærringa til gubben: "Husk no på at du ikkje får så mykje som en skreipinn om du har dæ kveithaill!!!". Underforstått betydde det at om han hadde seg "fremmed" (med et annet kvinnfolk...), så skulle han ikke få noe annet enn kveite!

 

FERSKT HAILL

I gamle dager var det ikke noe annet enn haill. I nyere tid har det vært forsket mye på haill av deltagerne på gutteturene. Konklusjonen er klar: Det er flere nyanser av haill. Ferskt haill er definitivt best! Jo ferskere, jo bedre! Ferskt haill er definert som haill mellom 0 og 48 timer gammelt.

 

PS! Dersom du vasker deg etter å ha ferskt haill, mister du effekten!

 

MELLOMHAILL

Mellomhaill er mellom 48 og 72 timer gammelt. Det er selvfølgelig en utfordring når man drar på langhelg-turer, eller ukesturer. Det kan derfor være nødvendig med påfyll med alternativt haill. Det kan du lese mer om i det videre...

 

GAMMELHAILL

Deltagerne på de mange gutteturene synes å være noe delt i sitt syn på gammelhaill. En del av deltagerne mener gammelhaill er når man har seg med noen som er 20 år eldre enn deg selv. Den andre delen er klar på at gammelhaill er haill som er mer enn 72 timer gammelt. Dette har provosert en del av de andre, hvorpå de hevder at det er skryt at man har seg oftere enn hver 72. time. Med andre ord, så er forskningen ikke helt entydig på dette området.

 

KVEITHAILL

Som tidligere nevnt er opphavet til kveithaill en trussel fra kjærringa om at dersom gubben hadde seg fremmed når han var ute på fiske, så ville han kun ende opp med kveite i fangsten. Deltagerne på gutteturene hevder hardnakket å ikke ha egne erfaringer på dette området. Imidlertid er det flere som mener å kjenne "noen" som har erfaringer på området. Disse erfaringene synes å være i tråd med trusselen som kjærringa i gamle dager framsatte. For fiske i ferskvann er det noe usikkert på om trusselen kan oppfattes som reell...

 

Er du imildertid ute etter å fiske kveite, så...

 

HANDHAILL

Etter hvert som de slue kjærringene hadde klart å overbevise gubben om at de måtte ha haill for å få fangst, men likevel ikke stilte opp, måtte gubben "ta saken i egne hender". Handhaill har av flere blitt framholdt som ypperlig til sitt bruk. På denne måten kan haillet holdes ferskt over lang tid...

 

RØDHAILL

For de med litt fantasi, så trengs ingen ytterligere utdypning på hva begrepet innebærer. Må man, så må man... Rødhaill har vist seg å ha god effekt på røye - påstås det...

 

MUNNHAILLMunnhaill er et godt alternativ til rødhaill, og kanskje spesielt til brunhaill. Dersom du ikke liker andre mannfolk, eller har spesielle lyster, da... Det er ingen tydelig forskning på resultatet av munnhaill. Det kan kanskje lede til en konklusjon om at det er et godt "allround" haill? Dessuten er det (ved siden av brunhaill, handhaill og drømmehaill) en sikker måte å unngå uønsket tilvekst av skrikerunger som spiser av den dyrebare fisketiden...

 

DRØMMEHAILL

En av deltagerne på gutteturene har i nyere tid innført begrepet drømmehaill. Det er såkalte erotiske drømmer, som medfører de samme fysiske reaksjoner (sluttilstand) som ved vanlig haill. Siden dette begrepet er helt nytt, stilles det spørsmål om også resultatene av drømmehaill forblir i drømmene.

 

BRUNHAILL

Brunhaill trenger vel ikke annen forklaring enn at du har "fisket i feil høl". Om det er med overlegg at dette skjer, skal være usagt. Det man imildertid må være klar over, er at forskning viser at andelen av lake (ved innlandsfiske) og brosme og lange (ved havfiske), synes å være betydelig i forhold til andre fiskeslag.....

Link to post

Mulig at den hører hjemme i OT? :smiley:

Kan ikke se hvorfor? Vi er i båtforumet og mye fiske gjøres fra båt og da er det greit å ha fakta på plass hvor folk leser om båt :smiley:

Link to post

Jon kåre. jeg venter i spenning på forklaringen på glatthaill.

 

La den inn her siden jeg mener dette er helt essensielt for de som driver med fiske fra båten sin. Burde vel egentlig vært pensum til båtførerprøven. Nesten.

Link to post

Er også litt nyskjerrig på denne glatthaill'en :smiley: ser jo at Jon-Kåre holder til sør for meg, så kanskje ikke uttrykket er rukket frem hit med nordavinden, men kan vell være navneendringer underveis som er problemet.

 

Du har heller ikke med "kjøpshaill" eller hva det nå heter. Er vell selvforklarende, og kan føre til "kveitehaill" for noen og bør medregnes i "lotten". "lotten" blir større med ferskt hall, men om dette kan sees som en investering vet jeg ikke :smiley:

Link to post

Lite. Jeg driver og undersøker rundt det å bli gruppe2 fisker og jeg er rimelig sikker på at kjøpshaill er fradragberettiget.

 

Mulig at glatthail rett og slett er en barbert utgave.

 

Hvor holder du til?

Link to post

Skulle abselutt tro kjøphail blir fradragsberettiget om du kommer på blad A eller B. Bare husk og samle på kvitteringer og dokumentasjon på at transkasjonen kan settes i sammenheng med en kveiteleveranse.

Link to post

He he

 

Det finnes jo også en regel om at man kan søke om å få utgiftsført investering tre år bak i tid i forbindelse med oppstart. Blir det for drøyt å komme med så gamle bilag på haill kanskje?

Link to post

Ok Det har jeg prøvd og det kan anbefales. Funker som bare det.

 

Kan med stort hell medbringes og oppdateres underveis.

 

Her snakker vi ferskvare for best mulig utbytte....

Link to post

Hehe :smiley:

Jeg er i Troms :smiley:

 

Det skal også videre nevnes at det ikke bestandig er best å fiske med "ferskt haill", da det i noen sammenhenger skal fiskes med x antall dager gammelt haill for best fangst...

Link to post

Det skal også videre nevnes at det ikke bestandig er best å fiske med "ferskt haill", da det i noen sammenhenger skal fiskes med x antall dager gammelt haill for best fangst...

Skjønner at jeg ikke får fisk jeg da... hvordan kan en får ett haill til å bli x antall dager gammelt... sliter nok med med å få det til å en halv dag gammelt her i heimen..

Link to post

Røl,røl.. :lol: Lurer på hvilket haill som er best for de forskjellige fangsttypene? Reketrål,snurrevad, ringnot, line, garn og pilking.Hekktråling er vel sidestilt med brunhaill. Det er jo nevt forskjellige fiskesorter utifra haillet, er heldigvis ikke plaget med brøsme og lange på kroken. :smiley:

Link to post

Skjønner at jeg ikke får fisk jeg da... hvordan kan en får ett haill til å bli x antall dager gammelt... sliter nok med med å få det til å en halv dag gammelt her i heimen..

Da bør du prøve la hånda hvile, å heller gjøre noe fornuftig(som å fiske) :giggle:

Link to post

Hehe

 

Mange kreative sjeler her ser jeg. Regner med at innboksen til Sydvesten har gått full av meldinger fra folk som ønsker hybel .....

 

cosmo: De båttypene du ramser opp så husker jeg fra min sommerjobb på en stamsundtråler at der var det velidg mye haill på film og ellers fløt det over av inspirasjon i papirform. Personlig så klarte jeg aldri helt å forstå settingen med x antall menn langt ute på havet som satt og så pornofilm i plenum. Ble litt for spesiell for en enkel førstereisgutt fra byen....

Link to post

Tror nok ikke det funker dessverre. Skulle ikke vært annet enn solskinn og tropenetter he da....

Årsaken til det ikke funker er nok fordi det mest sannsynlig er Handhaill... Selv har jeg og kona bodd under solen i 7 år, og konstant ferskt haill er nok årsaken til finværet... Og i Norge så bor vi selvsagt på solkysten.

Link to post

Rekehaill har jeg heldigvis ikke vært borti.

 

Hehe sydvesten på seg selv kjenner man andre...

 

 

En fisker kom en dag inn på fiskebruket mitt med dobbelt så mye fisk som han hadde levert de foregående dagene. Og jeg med sleivkjeften min spurte om kjerringa var bortreist? Ja hvordan visste jeg det spurte han. Jo du har jo så mye fisk at dette må være tatt med nabokjerringhaill sa jeg. Og da ble den sindige fiskeren sprut rød.

 

Er over ti år siden, men husker situasjonen godt.....

Link to post

Så vidt meg bekjent brukes ikke betegnelsen "haill" her på Møre. Men vi beskyldes for å fiske for mye og for effektivt, og jeg husker at vi var lite populære blant den mannlige befolkningen på finnmarkskysten når vi hadde landligge. Vi har et annet uttrykk på samme aktiviteten, nemlig å "gjøre seg sjøklar".

Jeg vil anta at sunnmøringer stort sett dro til sjøs med kategorien "ferskhaill, og ofte "ferskt nabokjerringhaill" ...og det forklarer vel både det gode fisket og sinna finnmarksgubber på land :lol:

Link to post

Create an account or sign in to comment

For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Det anbefales å skru av annonseblokkering for denne siden i nettleseren.