Jump to content

solid presenning til vinteropplag - valgets kvaler


Framtia

Recommended Posts

Her planer om å tilpasse ny opplagspresenning til min båt. Båtens lengde er 12 meter, og i forhold til mast og annet ser jeg at det vil passe godt å kjøpe 3 stk presenninger a 5x8 meter. Disse skal være i PVC, og glatte slik at de slipper snøen lett. De vil bli klippet til, og påsatt borrelåser og maljer. Både Norena og OB.Viik har noen fine modeller som jeg tenker å hente inspirasjon fra.

 

Har gjort en kjapp sjekk av priser nå, og finner ut at disse spriker ganske mye. Noen eksempler:

 

OB. Wiik, (450 g/m2), 5x8 meter, hvit (spesialbestilles): 3250 per stk (totalt 9750)

OB. Wiik, (450 g/m2), 6x8 meter, grønn: 2580 per stk:(totalt 7740)

OB. Wiik, (650 g/m2), 6x8 meter, grønn: 3180 (totalt 9540)

http://www.obwiik.no...e_2011_salg.pdf

 

Maritim, (450 g/m2), 6x8 meter, grønn, 1698 (totalt 5094)

http://www.maritim.n...8m-450-gr-gronn

 

Wee Caravan, (600 g/m2), mellomgrå, 2000 (totalt 6000).

http://www.weecarava...s/tarpaulin.asp

 

Nautisk handel, Helly Hansen, (400 g/m2), 6x8 meter, 3700 kr/stk (totalt 11100)

http://www.nautiskha...nt.php?pid=2594

 

Seatronic, 460 g/m2, oliven, 6x8 meter, 2295 kr/stk (totalt 6885)

http://www.seatronic...g-460g-m2-p-854

 

Malfix; (600 g/m2), 6 x 8 meter, hvit eller grønn), 2490 kr/stk (totalt 7470)

http://www.malfix.no/innhold.pdf (s 15)

 

Ideelt sett vil jeg helst ha hvit presenning for å gjøre det litt lysere å være innvendig. Vektmessig frister det med dukvekt rundt 450 g/m2, men velger gjerne 600 dersom det trengs. Presenningen må altså tåle å bli klippet og i tillegg være glatt i overflaten.

 

Så da lurer jeg på om noen har erfaringer med noen av disse produktene som kan være til hjelp i valget?.

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

 

Ideelt sett vil jeg helst ha hvit presenning for å gjøre det litt lysere å være innvendig.

 

 

Med mørkere presenning, får du mer hjelp av sola til å bli kvitt snø og is på den.

Frostrøyk ved sjøen som fryser, fryser gjerne også på glatt presenning og den glatte presenningen er ikke lengre så glatt.

Er det litt vind der du holder til, vil bevegelsene i presenningen selvfølgelig gjøre at det islaget sprekker opp og at du blir kvitt snøen temmelig kjapt med en glatt presenning.

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Jeg har hatt Malfix sine 650 grams. Grønn på forrige båt, og hvit på nåværende. Kjempeflotte. Ikke røket en eneste malje ennå. Veldig fornøyd med hvite, men det skle lettere av den grønne. Om det skyldes fargeforskjellen og sola, eller at nåværende båt er bredere vet jeg ikke.

Link to post
Share on other sites

Guest Avmønstret#

Biltema har en 650 g/m2 PVC presenning på 5X7 til 1399 - har ikke erfaring med denne presenningen, men prisen var hvertfall ikke gal.

http://www.biltema.s...esenning-14477/

 

Brukte en sånn for å dekke til i byggeperioden på huset. Solid og god, ingen rift eller hull etter en hel høst med vind og hvor den ble tatt av/på hver dag av snekkerene. Noe tung blir den jo men det er jo på en måte meningen.

 

Har nå blitt konvertert til damduk for hagedam og holder fortsatt tett.

Link to post
Share on other sites

Kan ikke påberope meg noen langtidstest ettersom jeg la på preseningen forrige helg, men den 450 g/m2 varianten fra Maritim var iallefall fin og fleksibel å jobbe med og jeg kan ikke se for meg at jeg ønsker noe tyngere enn denne.

 

Om du handler presening til over 10.000 kr så ville jeg like gjerne vurdert en fassongsydd fra en seilmaker.

Link to post
Share on other sites

Jeg hadde en gang for maaange år siden en presenning der maljene var vulkaniserte forsterkninger i selve presenningen. Disse var uslitelige, men har ikke sett presenninger med slikt lenger. Jeg mener å huske at presenningen var av type Monark, og kjøpt hos Malfix i Oslo. Noen som har vært borti noe slikt nå til dags?

 

malje.gif

Lars H. Helgesen, "Kapteinen" på Trudelutt (Saga27) med hjemmehavn i Son, Oslofjorden

Nettsteder jeg drifter: trudelutt.com oljepionerene.no Skipshunden vår

Som Paschuan i Soten sa på 1920-tallet: Ja, inte är jag mätt, men törstig är jag.

Link to post
Share on other sites

OB.Wiik bruker slike maljer, og det tror jeg er noe av det beste man får.

 

obwiik.jpg

 

Jeg skal som nevnt klippe til presenningen etterpå, og skulle gjerne fått satt på maljer i etterkant der det trengs. Så om noen har tips til alternativer her er det velkomment. Har forresten prøvd slike løse klemmer på den presenningen jeg har nå, og det har fungert veldig bra.

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

[...] Har forresten prøvd slike løse klemmer på den presenningen jeg har nå, og det har fungert veldig bra.

 

[...] Hva med "strong grip", noen som har prøvd dem?

 

Jeg har litt tro på de variantene som baserer seg på press mot presenning, gjerne kombinert med en fortykning som det klemmes mot/rundt.

 

Hvilke typer som fungerer og ikke fungerer avhenger nok i noen grad med presenningen hvor man skal bruke det. Ettersom presenninger finnes i alle former og fasonger (tykke, tynne, støpte, laminerte, myke, stive osv) antar jeg at noen produkter fungerer bedre på enkelte presenninger enn på andre. Har sloss litt med billige plastmaljer som skulle slås gjennom presenningen og lage sitt eget hull i prosessen, men de klarte ikke tygge gjennom selv det tynneste materiale og ble ødelagt på vei gjennom. Enkelte av de man slår gjennom selv presser ikke hardt nok på presenningen (ingen friksjon mellom malje og presenning), så de river opp presenningen når det kommer litt last på dem. Tilsvarende tipper jeg denne designen (fra Biltema eller andre) neppe fungerer på tykkere presenning.

 

Undring: Finnes det noen typer forsterkning som man selv kan smelte på presenningen ala de støpte maljene på O.B.Wiig sine presenninger? Det hadde vært veldig kjekt om man kunne f.eks. stryke eller lime på forsterkninger som man så kunne banke hull gjennom. (OK, man kan jo bare brette inn en kant og lime denne)

 

Bonus: Var og hentet presenning og stativ til min båt hos forrige eier i går kveld, og oppdaget at det var en tredelt, formsydd, tykk og fin sak. Frykten var tynn billig-presenning fra Biltema, men dette var skikkelige saker. Denne var ikke nevnt i kontrakten, så av og til får man en positiv overraskelse. :-)

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Det går kanskje å lage en fals nederst på presenningen med et 10mm tau inni.

(som et akterlik men med tykkere tau)

Om man limer eller syr denne falsen, spiller antagelig ingen stor rolle om man bruker skikkelig lim/sveis/søm.

 

Om falsen er stor nok, får du kanskje plass til maljene der det er dobbel duk også, pluss at slike "strong-grip"-løsninger allerede har det motholdet de trenger.

Et siste pluss, er jo om tauet ikke er limt fast inni bretten, kan du jo også "snurpe" presenningen der det evt er ønskelig.

 

Bare en tanke.... har ikke forsøkt dette i praksis, da min båt kom med ferdig formsydd "burka" som veier omtrent dobblet så mye som jeg har lyst å løfte.

(redd for brokk hvert år....)

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Jeg har lagt merke til at om man har en godt tilpasset formsydd presenning der vinden ikke så lett får tak innunder, så skal det lite til for å holde den på plass. Så jeg tenker å bruke slike clips nå i vinter, og så ser jeg det an om jeg må få satt på noen skikkelige maljer til neste vinter. Forøvrig har jeg lagt av presenninger hos Malfix, så nå skal det bare kontrollmåles før jeg handler. Om resultatet bilr vellykket kan det være at jeg legger inn noen bilder av prosjektet her også...

Framtia på AIS

 

Seiling - den dyreste måten å reise gratis....

Link to post
Share on other sites

26-768_l.jpg

 

http://www.biltema.no/no/Fritid/Hage/Presenning-og-overtrekk/Maljer-4-stk-26768/

 

Om du har tilstrekkelig fall og solide maljer holder det lenge med billigste type presenning. Jeg er på åttende året med presenning til under 200kr fra Europris og maljer som vist på link.

 

Ved bruk av denne type maljer er det viktig og knyte i hullet, ikke i kroken. Burde være opplagt, men man vet jo aldri.

baatplassen.no

Din kommunistiske hjemmehavn på nettet!

Link to post
Share on other sites

Fysj og fy.... Ref bildet til RSL så er jeg glad jeg bor på vestlandet hvor sjøen ikke fryser.

 

Det er 15 meter dypt der jeg står og tar bildet.... sukk.... Jeg er forferdelig missunnelig på dere som har båtplass i golfstrømmen...... men så har vi litt varmere somre når de først kommer da...

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Den så bra ut. Er mønehøyden lik bommen, eller har du stativ som gjør den enda høyere? Jeg tenker å ha stativ som hever den ytterligere 80 cm.

 

Det ligger plank som er heftet sammen med noen skinnlapper som henger over bommen. Foran, er det spribommen det ligger på.

Ytterkanten ligger bare løst oppå manntauet. (knyttet fast i manntauet).

 

Meget enkelt laget, men funker perfekt til den formsydde presenningen. Kunne tenkt meg litt mer høyde innunder, da jeg skal bo i båten i vinter, men siden den er formsydd til den høyden og det er laget hull til fortøyninger og lommer til lanternene, er det nok ikke bare/bare å heve den, så det blir med ønsket.

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post
Share on other sites

Ref disse forsterkningene som Lars nevner: for 10-12 år siden hadde jeg en obwiik presenning. Den hadde noen skikkelige maljeforsterkninger som jeg husker ligner ganske mye på det som er tegnet. Det var en fantastisk presenning. Men den var fantastisk dyr også.

 

Sjekket på finn.no? Det er jo stadig ok presenninger til salgs, dog er det vel kanskje ikke det beste utvalget akkurat på denne tiden.

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...