Jump to content

Blåskjell indre oslofjord spiselige?


kjetillunde

Recommended Posts

De blåskjellene jeg spiser er stort sett alltid tatt like under overflaten, også de jeg har spist fra Indre Oslofjord og de har smakt aldeles utmerket. Velger å alltid følge blåskjellvarselet og har aldri blitt syk av blåskjell. Spiste også mye blåskjell i Kragerø-området før blåskjellvarselet ble etablert og ble faktisk aldri syk den gang heller.

Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and!

Link to post

[...]ville jeg absolutt ikke spist for bunndyr som blåskjell er vel giftigere enn f.eks. overflatefisk

Utenom de helt ekstreme giftene så må miljøgifter (bromerte flammehemmere, PCB, Hg, Pb, DDT, Cd, etc) akkumuleres (hopes opp) i en næringskjede for at det skal bli særlig farlig for mennesker. Blåskjell spiser plankton, dvs at de er ledd nr 2 og/eller 3 i kjeden (de spiser alger og/eller dyreplankton) fisk havner på 4 og 5 plass (de spiser blåskjell og krabber og slikt) stor fisk, sel og hval og menneske havner på 5,6,7 plass (i havet spiser alle alle). Som en sånn rask tilnærming kan man si at konsentrasjonen av kjipe ting øker med en faktor fra 2 til 10 for hvert ledd.

Resultatet er at tang og blåskjell og sånnt er relativt trygt å spise utenom ekstremt forurensede steder (indre havn i Horten, Vrengensundet, kanalen i Trondheim etc) mens f.eks hval og mennesker som har spist blåskjell og fisk fra områder som Indre Oslofjord hele livet er direkte helseskadelig å spise.

Redigert av millisivert (see edit history)
Link to post

mens f.eks hval og mennesker som har spist blåskjell og fisk fra områder som Indre Oslofjord hele livet er direkte helseskadelig å spise.

 

Faan... hva skal jeg gjøre med resten av kjærringa da.... Spesialavfall og helseskadelig å spise... grmf.... :puke:

 

Bortsett fra det, så er vel Indre Oslofjord temmelig frisk om kanskje litt oksygenfattig på dypet. Det er temmelig mye utskiftning av overflatevannet og renseanleggene er temmelig oppgående, så det er vel normalt mindre tarmbakterier her enn det er i andre fjordtarmer langs kysten. (Med unntak av dager med ekstreme nedbørsmengder, men da blir det varslet i det minste i badesesongen)

Nå er vel ikke tarmbakterier det helt store problemer med Blåskjell heller og det er som Mouche sier... Blåskjellene vi plukker selv, er som regel ikke nede i mudderet rett foran vippetangen, Sjursøya eller Bjørvika. Giftige alger er vel langt mer skummelt og de er det ikke flere av her enn andre steder langs kysten.

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post

Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene.

Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt.

 

Før var vi alltid påpasselige med og plukke skjellene langt ute der det var friskt vann.

 

Folk reagerer også forskellig på giften, noen tåler mye, mens andre tåler mindre.

Link to post

Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene.

Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt.

 

Tja. I følge blåskjellvarselet:

Algegiftene som forekommer langs norskekysten er hovedsaklig "Diarrhetic Shellfish Poisoning" (DSP) toksiner og "Paralytic Shellfish Poisoning" (PSP) toksiner. Disse giftstoffene gir henholdsvis diarésykdom og paralyse ved lammelser som påvirker nervesystemet. Algene som produserer DSP er av slekten Dinophysis spp., og PSP produseres av alger fra slekten Alexandrium spp. I tillegg ser man etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning (ASP) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap.

 

Lammelser og skader på hjerneceller hørs ikke så fristende ut for min del i alle fall. Det har sikkert alltid vært giftige alger, men økt gødsling av havområder fører til større konstentrasjoner enn det som er naturlig - og dessverre er det ofte algene komme sjøveien fra andre land. Mulig problemer er mindre nå enn det var på 80-tallet men...

Link to post

Her teller vel faktisk både vitenskapelige fakta og subjektiv matlyst.

 

Jeg mister apetitten bare ved tanken på blåskjell fra indre Oslofjord......selv om epler sikkert er mer gittig enn blåskjell pga sprøytemidler.

 

Blåskjell er uansett ikke så sentral del av mitt kosthold at det er problematisk å klare seg uten når det ikke er forhold for selvplukk.

Redigert av oslofjord (see edit history)
Link to post

Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene.

Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt.

 

I seilskutetiden rundt da Lord Nelson og Bonaparte forsøkte å bygge båter nesten like fort som de ble senket, var det vanlig at skipslegene kurerte sjømenns syfilis med kvikksølv.

Døde man etter mange år på sjøen, var det i hvertfall ikke kvikksølvet som hadde skylden, så man tålte nok mer før,

 

For ikke så snakke om det fantastiske nye isolasjonmaterialet aspest som kom i forrige århundre... Fantastisk materiale som vi hadde rundt oss på alle kanter.

Nå er vi blitt så svaklige at det brått er farlig.....

 

RSL

NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening

Link to post

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...