kjetillunde Startet 20.November.2012 Del på Facebook Startet 20.November.2012 (redigert) Dersom blåskjellvarselet viser "kan spise" i Asker og Bærum, kan de da spises i indre oslofjord? Redigert 20.November.2012 av kjetillunde (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
Free Lillehammer Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 I blåskjell er det opphopningen av algegifter som måles. Antar belastningen er like stor ved målingen for Asker/Bærum som for andre deler av indre Oslofjord. Sitér dette innlegget Link to post
kjetillunde Svart 20.November.2012 Emnestarter Del på Facebook Svart 20.November.2012 Hva med annen forurensing i indre oslofjord? Sitér dette innlegget Link to post
Big Horn Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 Både ved Vollen og Vallø (Tønsberg) har mattilsynet avsluttet målingene for sesongen, men både på Hvaler og i Stavern er det varselet: Ikke spis skjell! Dersom de ikke fortsetter målingen i indre oslofjord hadde jeg i hvert fall ventet til skjellene er friskmeldt lenger ut i fjorden. Sitér dette innlegget Link to post
Krimart Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 Hvis man ser på varselet så kan man IKKE spise skjell fra Høkeliholemn på Hvaler men KAN spise fra Nordre Sandøy? Trodde disse var rett ved siden av hverandre? Unasett: som det står i varselet så er algeoppblomstring lokalt, og man er ikke sikker. det er nok lurt å lese gjennom info-sidene på blåsjkellvarselet. Sitér dette innlegget Link to post
oslofjord Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 Det er jo mye tungmetaller og annen gift i mudderet i Oslo og omegn og ute ved Asker (VEAS) får man vel ikke fjernet all guffa som industri og private sender i kloakken....så blåskjell innenfor Drøbak ville jeg absolutt ikke spist for bunndyr som blåskjell er vel giftigere enn f.eks. overflatefisk Sitér dette innlegget Link to post
Mouche Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 De blåskjellene jeg spiser er stort sett alltid tatt like under overflaten, også de jeg har spist fra Indre Oslofjord og de har smakt aldeles utmerket. Velger å alltid følge blåskjellvarselet og har aldri blitt syk av blåskjell. Spiste også mye blåskjell i Kragerø-området før blåskjellvarselet ble etablert og ble faktisk aldri syk den gang heller. Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
millisivert Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 (redigert) [...]ville jeg absolutt ikke spist for bunndyr som blåskjell er vel giftigere enn f.eks. overflatefisk Utenom de helt ekstreme giftene så må miljøgifter (bromerte flammehemmere, PCB, Hg, Pb, DDT, Cd, etc) akkumuleres (hopes opp) i en næringskjede for at det skal bli særlig farlig for mennesker. Blåskjell spiser plankton, dvs at de er ledd nr 2 og/eller 3 i kjeden (de spiser alger og/eller dyreplankton) fisk havner på 4 og 5 plass (de spiser blåskjell og krabber og slikt) stor fisk, sel og hval og menneske havner på 5,6,7 plass (i havet spiser alle alle). Som en sånn rask tilnærming kan man si at konsentrasjonen av kjipe ting øker med en faktor fra 2 til 10 for hvert ledd. Resultatet er at tang og blåskjell og sånnt er relativt trygt å spise utenom ekstremt forurensede steder (indre havn i Horten, Vrengensundet, kanalen i Trondheim etc) mens f.eks hval og mennesker som har spist blåskjell og fisk fra områder som Indre Oslofjord hele livet er direkte helseskadelig å spise. Redigert 20.November.2012 av millisivert (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
RSL Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 mens f.eks hval og mennesker som har spist blåskjell og fisk fra områder som Indre Oslofjord hele livet er direkte helseskadelig å spise. Faan... hva skal jeg gjøre med resten av kjærringa da.... Spesialavfall og helseskadelig å spise... grmf.... Bortsett fra det, så er vel Indre Oslofjord temmelig frisk om kanskje litt oksygenfattig på dypet. Det er temmelig mye utskiftning av overflatevannet og renseanleggene er temmelig oppgående, så det er vel normalt mindre tarmbakterier her enn det er i andre fjordtarmer langs kysten. (Med unntak av dager med ekstreme nedbørsmengder, men da blir det varslet i det minste i badesesongen) Nå er vel ikke tarmbakterier det helt store problemer med Blåskjell heller og det er som Mouche sier... Blåskjellene vi plukker selv, er som regel ikke nede i mudderet rett foran vippetangen, Sjursøya eller Bjørvika. Giftige alger er vel langt mer skummelt og de er det ikke flere av her enn andre steder langs kysten. RSL Sitér dette innlegget NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening Link to post
Krimart Svart 20.November.2012 Del på Facebook Svart 20.November.2012 Spiste også mye blåskjell i Kragerø-området før blåskjellvarselet ble etablert og ble faktisk aldri syk den gang heller. Samme her, men dessverre er giftge alger noe som har kommet de senere årene, før var det trygt uansett. Det er nok dumt å ignorerere blåskjellvarlset i dag dessverre. Sitér dette innlegget Link to post
hanto1 Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene. Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt. Før var vi alltid påpasselige med og plukke skjellene langt ute der det var friskt vann. Folk reagerer også forskellig på giften, noen tåler mye, mens andre tåler mindre. Sitér dette innlegget Link to post
Mouche Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Før var vi alltid påpasselige med og plukke skjellene langt ute der det var friskt vann. Sånn er det naturlig å tenke, men siden man ikke kan se algene og disse beveger seg over store (hav)områder så gir (ga) vel det egentlig bare en falsk trygghet? Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
Free Lillehammer Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Det finnes en del områder i Norge der det foreligger en generell fraråding om bruk av bunnfisk og skaldyr. Meg bekjent er ikke indre Oslofjord i den gruppen. Ellers er det slik at giftalgene lever i frie vannmasser og det har derfor liten hensikt å ta blåskjell langt ute i "friskt" vann. Sitér dette innlegget Link to post
Krimart Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene. Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt. Tja. I følge blåskjellvarselet: Algegiftene som forekommer langs norskekysten er hovedsaklig "Diarrhetic Shellfish Poisoning" (DSP) toksiner og "Paralytic Shellfish Poisoning" (PSP) toksiner. Disse giftstoffene gir henholdsvis diarésykdom og paralyse ved lammelser som påvirker nervesystemet. Algene som produserer DSP er av slekten Dinophysis spp., og PSP produseres av alger fra slekten Alexandrium spp. I tillegg ser man etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning (ASP) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap. Lammelser og skader på hjerneceller hørs ikke så fristende ut for min del i alle fall. Det har sikkert alltid vært giftige alger, men økt gødsling av havområder fører til større konstentrasjoner enn det som er naturlig - og dessverre er det ofte algene komme sjøveien fra andre land. Mulig problemer er mindre nå enn det var på 80-tallet men... Sitér dette innlegget Link to post
Oystein Ny Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 (redigert) Har hørt at man putte de i teine så senke denne ned til dypere enn 20 meter så vil blåskjella rense seg sjøl etter 1 døgn. Redigert 21.November.2012 av Oystein Ny (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
Mouche Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Det kan gå bra og du kan dø av å benytte denne "metoden" - your call! Sitér dette innlegget Ser frem til den dagen Corona er en øl og Donald er en and! Link to post
oslofjord Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 (redigert) Her teller vel faktisk både vitenskapelige fakta og subjektiv matlyst. Jeg mister apetitten bare ved tanken på blåskjell fra indre Oslofjord......selv om epler sikkert er mer gittig enn blåskjell pga sprøytemidler. Blåskjell er uansett ikke så sentral del av mitt kosthold at det er problematisk å klare seg uten når det ikke er forhold for selvplukk. Redigert 21.November.2012 av oslofjord (see edit history) Sitér dette innlegget Link to post
RSL Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Giftige alger har det alltid vært. Før fikk man magesjau av en eller annen uviss grunn. I dag vet vi at express turene på ramma skyldes blåskjellene. Det er påfallende ofte at man ikke kan spise skjell, dette skyldes at grenseverdiene på "giften" er satt svært lavt. I seilskutetiden rundt da Lord Nelson og Bonaparte forsøkte å bygge båter nesten like fort som de ble senket, var det vanlig at skipslegene kurerte sjømenns syfilis med kvikksølv. Døde man etter mange år på sjøen, var det i hvertfall ikke kvikksølvet som hadde skylden, så man tålte nok mer før, For ikke så snakke om det fantastiske nye isolasjonmaterialet aspest som kom i forrige århundre... Fantastisk materiale som vi hadde rundt oss på alle kanter. Nå er vi blitt så svaklige at det brått er farlig..... RSL Sitér dette innlegget NestBest - Bestway 40, Oppegård båtforening Link to post
Krimart Svart 21.November.2012 Del på Facebook Svart 21.November.2012 Døde man etter mange år på sjøen, var det i hvertfall ikke kvikksølvet som hadde skylden, så man tålte nok mer før, Vel, gjennomsnittlig levealder på 1750-tallet var 35-40 år. Sitér dette innlegget Link to post
Recommended Posts
Delta i diskusjonen
Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.