Jump to content

Hvor tynt ankertau kan man bruke ?


Guest Balder..

Recommended Posts

Guest Balder..

Har kjøpt en elektrisk ankervinsj m/trådløs styring for å raskt kunne ankre opp ved fiske med agn, denne er levert med 30m ankertau, synes dette er litt lite og lurer på hvor tynt tau som kan brukes hvis bruk av beste kvalitet...å hva er det sterkeste og tynneste tauet ?

Båten er 19" .

Link to post
Share on other sites

4 mm? Når du er ombord kan du gå mye ned i dimmensjon. Ryker det er det helt greit. Usikker på om visjen takler så tynt. I praksis er hansker en fordel på 6 mm, 8 mm er greit å dra for hånd. Sammenlign gjerne med teinetau. Litt tungt å dra opp, men greit. Mener det er 6 mm. Det holder mye, men ikke alt. 

Link to post
Share on other sites

Guest Balder..

Det er vel også noe det må tas hensyn til ja.

Får vel se litt rundt, skulle gjerne klare meg med 4mm tau, hadde da fått på oppunder 40m som hadde vært nok til mitt bruksområde.

Dette ankret/vinsjen skal kun brukes til oppankring i kortere perioder under agnfiske.

Link to post
Share on other sites

Du kan få  3 mm. Dyneema med styrke opp til 1000 Kg (10 000 N). For oppankring for fiske, som du nevner burde det holde? Som andre nevner er Dyneema veldig stivt, men er det lite bølger og du legger ut et langt tau burde det gå greit. Det værste som kan skje er at du røsker løs ankeret, og det er jo ingen krise når du ligger og fisker (være hvis du ligger på svai om natten for å sove). Men 3 - 4 mm. er tynt og utsatt for  å skrapes/skæres av mot stener e.l. med skarpe kanter på bunnen. Ville vel derfor ikke investert i et kjempedyrt rustfritt anker.... 

Redigert av Krimart (see edit history)
Link to post
Share on other sites

Ser at Dynema leveres som ankertau, da bør det fungere. Sikkert en annen fletting som flekser litt. Uegnet i store dønninger på grunnt vann. Tror det skal mye til å få over 100 kg drag, så en trenger ikke så mye. På så liten båt klarer en å holde dreggtauet, så bør ikke komme over 100 kg. Problemet oppstår hvis dreggen setter seg fast, og en kjører den løs.

Link to post
Share on other sites

Vi bruker endel 4-5mm line når vi legger ut bøyer ifm regattaer. Hvis man ikke er litt forsiktig når man bruker tauene de første gangen så kan man lett få "tvisteknuter" på tauet hvis det ikke er skikkelig rettet ut før bruk, Hver tvisteknute blir et svakt punkt hvor fibrene maler og gnager mot hverandre, og tauet kan ryke ved disse knutene. Vi har mistet endel anker på den måten hvis man er litt for kjapp når man senker ankrene ned - tauet kommer opp med oppfliset ende ved en slik tvisteknute.

SY Almara - 2005-modell Dufour 385 GL

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...