Jump to content

VHF - tykkelse av strøm kabel for den?


kevin.glover@imr.no

Recommended Posts

Hei,

 

Har kjøpt en ICOM IC-M411 radio som skal installeres i båten min. Har noen spørsmål

 

1. Det stå at den bruke 5.5A TX high, og max audio 1.5A - betyr dette at apparatets max forbruk er 7A?

 

2. Når jeg ser på strøm tabellene for beregning av tykkelse av strøm kabler for maks 3% speening fall, noe som er anbefalt for VHF (?), ser jeg at den 2m kabel som kom med apparatet, som er helt sikkert riktig dimensjonert, er faktisk underdimensjonert i følge tabbelen min. 2m = 4m tur retur, x7A = 2,5-4mm i følge tabellen jeg ser på - men kabelen som følte med var kun 1,5mm "maks".

 

Grunnen til at jeg spørre er fordi jeg trenger å skjøyte på strøm kabel, og hadde tenkt å bruke 1,5mm2 for jobben men ser at 7m tur retur (som det blir fra bus-bar til apparatet) trenger 5-6mm2 kabel... Jeg ser ikke helt poenget av å ha 2m av kabelen på 1,5mm og den andre delen på 6mm, og jeg har ikke helt lyst til å kappe kabelen som går inn i apparatet. Hvor tykk kabler skal jeg bruke, og hvor skal jeg skjøyte dette på?

 

3. Er det best å koble direkte på bus bar eller skal den på et bryte panel i tillegg (som er i samme boks som bus bar befinne seg i.

 

Kevin

 

vhf_cable.jpg

Link to post
Share on other sites

Max audio, vil si at den trekker 1.5 A på mottak når du har skrudd opp volumet til max.

Den trekker max. 5.5 A på 25W sending. Kabelen som følger med er dimensjonert til å klare det. (5.5 A)

Du bør ikke forlenge den, med mindre du bruker en kabel som er tykkere.

 

Geir :seeya:

Geir :seeya:     oviklogo2.jpg

Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Betyr det at jeg må erstatte hele kabelen fram til apparatet fordi det rekker ikke bus bar med 2m kabel (3,5m avstand er det)? Må jeg da bruke 6mm hele veien som tabbelen vise til?

 

Ellers blir jeg en smule forvirret/skeptisk med kabel diameter anbefalinger - jeg brukte nettop (ikke spør hvorfor men jeg prøvde likevel) en 25m+ lang 1,5mm2 kabel (50m tur retur) for å få å teste et kartplotter som trekker 2A. I følge tabellen burde dette trengt en 10mm2 kabel (!). Kartplotteren viste 12,5v som batteri også viste. Hvor var spenningsfallet og problemet då?

 

Kevin

Link to post
Share on other sites

Hei. Du bør ikke bruke noe tynnere enn 2,5 mm2. Du trenger IKKE kappe den ledningen som er på VHF'en, bare lage skjøteplugger som passer. Helst bør du koble VHF'en direkte på batteriet (med egen sikring !), slik at den virker selv om det oppstår feil som medfører at du mister strømmen/må slå av hovedbryter.

Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Må legge til at som dere ser på bildet, er kabelen allerede kappet (jeg vet jeg vet :blush: ) , men det kommer med egen sikring som var tiltenkt plassert rett ved bus bar og ikke under tak platene som skal dekke kabrlen.

 

Bus bar er koblet direkte til batteriet (gjennom en hovedbryte) og det er enda lengre fram til batteriet (3m til tur/retur) - jeg kobler helst til bus bar...

 

Skal jeg bare koble på 6mm på det siste 30cm som dere ser på bildet og setter inn sikringen rett før det kobles til bus bar?

 

Takker for input så langt

 

Kevin

Link to post
Share on other sites

Hei,

 

Er det noen i dag som har evt. andre syspunkter her angående tykkelse?

 

Løsning kommer til å bli 6mm2 kabel fra bus bar fram til ca. 30cm vekk fra VHFen der jeg koble på den opprinelig 1,5mm ledning som dere ser på bildet (som pr i dag ligge "feil koblet" til en 1,5mm dobbel leder kabel).

 

Hvor tykk kabler har dere på VHFer?

 

Kevin

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...