Andboats Posted June 2, 2014 Share Posted June 2, 2014 (edited) Hei. Har kjøpt meg en røykovn og har tenkt å røyke fisk. Noen som vet hvor lang tid en fisk avhengig av vekten skal røykes på ovn som går på rødsprit? Edited June 2, 2014 by Andboats (see edit history) Link to post
znick Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Er det en tilsvarende denne? Da legger jeg fisken i, gjerne to fileter, fyller opp skålen med rødsprit, og lar den brenne opp. Tar ca 20 minutter, og da er fisken ferdig varmrøykt og kjempegod. Link to post
larss Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Hei Prøv deg litt frem, det kommer litt ann på hvor tykke fiskestykkene er. Bare ett tips på veien, prøv deg også frem med sponet. Det er en ufattelig forskjell på smaken de forskjellige spontypene gir. Jeg har nå en type spon som er utrolig god, problemet mitt er at jeg ikke husker hvor jeg kjøpte det, så jeg må ta med posen til forskjellige butikker å se hvem som solgte det jeg har. Har også en plan om å lage mitt eget spon, hadde væt gøy å fått laget en sammensetning som er god, selv om det ikke koster mange kronene og kjøpe. Lykke til :) larss Link to post
Hafrsfjord Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 ................... Har også en plan om å lage mitt eget spon, hadde væt gøy å fått laget en sammensetning som er god, selv om det ikke koster mange kronene og kjøpe. Lykke til :) larss Jeg leste at hvis en i tillegg til spon også legger litt fersk einer ilag med sponen, så vil det gi en ekstra god smak på fisken. Har ikke fått testet dette enda, men har tenkt å forsøke. Ett annet spørsmål.... hvordan saltes fisken? Strø på og rett i ovnen, eller ligger den noen timer med salt før røyking? Link to post
znick Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Her er en god artikkel vedr. varmrøyking av fisk. Den gir tips vedr. salting og røyketid. http://artikkel.ut.no/1.7257161 Link to post
Andboats Posted June 3, 2014 Author Share Posted June 3, 2014 (edited) Har også tenkt til å lage egen spon fra et einertre. Det stemmer, er en sånn røykovn jeg har.. Tusen takk for noen kloke svar Edited June 3, 2014 by Andboats (see edit history) Link to post
Erik Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Røyketid kommer litt ann på. Men min erfaring basert på sånne små varmrøykere som skissert over og makrell som råvare er : Kort salting (timer), og rask fortæring (spise varme rett fra røyka) : minst 15 Min , gjerne opp mot 20. Lang salting (ett døgn +) og spising etter en dag eller 2 (altså speke litt etter røykinga også) Ca 10 Min. Pass på å skjerme for vinden hvis det blåser, eller beregn endel ekstra minutter. Ekstra stor fisk : Litt ekstra tid. Jeg foretrekker den siste metoden. Da blir den nesten som kaldrøykt. Men da er ikke fisken ferdig før etter 1 døgn i kjøleskapet etter at den er røyka altså, så skal du nyte nyfisket røyke makrell ute på skjæret samme kveld må du røyke lenger. Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
Honduras Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Har Abu-røk på hytta, og vi bruker 15 minutter på vanlig "pir". Sjelden de rekker å bli kalde eller nærme seg kjøleskapet... * Prosjekt Glen-L Squirt * Prosjekt Lagringsstativ påhengsmotor * Prosjekt 4 fot vugge Link to post
Andboats Posted June 3, 2014 Author Share Posted June 3, 2014 Hva er egentlig den store forskjellen på varm og kald røykt ? Link to post
VannTro Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 (edited) Her er en liten artikkel om røyking av fisk, varmrøyking: http://artikkel.ut.no/1.7257161 Her står også en del om kaldrøyking: http://www.kjell.gilje.org/royking.htm Edited June 3, 2014 by VannTro (see edit history) Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk. Link to post
Andboats Posted June 3, 2014 Author Share Posted June 3, 2014 Takk, Takk Noen som har laget eget spon før ? Link to post
VannTro Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Nei, men det er vel einer som "einer" seg best Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk. Link to post
Erik Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Einer gir sterk smak. Max 10% einerspon er anbefalt dosering på kjøpe-einer-sponen min. Sometimes I think of how it used to be... R.I.P. Lemmy ,Phil & Eddie Link to post
VannTro Posted June 3, 2014 Share Posted June 3, 2014 Jeg tenkte på som innblanding i ferdig spon så kan man benytte einer (ikke ren einer) Medlem av: KNBF - RS - Holmestrand Båtforening - Holmen Motorbåtforening - Norsk Trawler Klubb - Clipper Klubben Båthistorikk fra 1975: Pioner 11(med rør-ramme) - 3hk Evinrude Yachtwin / 1979 Pioner 8 - 4 hk Johnson / 1983 With 300 Dromedille - 35hk Evinrude / 1979 Viksund 27 Columbi - Yanmar 3QM30 30hk / 1977 Marex 23 DC - Mercruiser 319D 180hk / 2005 Askeladden 525 Excel - Mariner 90 2-takt / 1987 Fjord 880 AC - FordSabb 2728T / 2011 Clipper 36 Sedan - Cummins QSB 5.9 230hk. Link to post
Andboats Posted June 3, 2014 Author Share Posted June 3, 2014 Hørt at einer i en grei mengde skal gi svært god smak Link to post
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
For Norwegians: Hvis du leser dette så er engelsk forumspråk aktivt, du kan endre dette til norsk med "System Language" knappen nederst på alle sider
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now