Jump to content

Magnetisk avskjerming av høyttalere?


39fotern

Recommended Posts

Skal installere nytt musikk anlegg i båten.
 

Leser at noen marine høytallere har en lukket magnetisk krets for å ikke forstyrre autopilot, kompass etc.

             -Lurer på hvor stor grad dette forstyrrer, eller om det nærmest er et "salgstriks" ?

Spørsmål nr 2.

Hvor viktig er det å ha marine høytallere innvendig i båten? Har en seilbåt av stål på¨39 fot. Og fukt inne i båten skal ikke bli noe tema. Hvor stor påvirkning har da saltvanns duften på høytallerne?


Spørsmål 3. 

Noen som vet om det er mye magnetisme i forsterkere?

         -Om det da evt. går ann å bruke marine høytallere og vanlig bil forsterker? 

Takk for svar 

Link to post
Share on other sites

Det er nok mulig å skjerme magnetfeltet fra høyttalere, men selv om det er sterke magneter, så vil uansett virkrningen på kompass ol være veldig lokal, kanskje opp til rundt omkring en meter. Det er jo bare teste ut på forhånd med et vanlig kompass.

 

Jeg har brukt vanlige bil- høyttalere og forsterker i Fjordgrynt - "utvendig" - riktignok i ly av kapellet i regnvær, men allikevel utsatt. Og det var vanlige bilhøyttalere forrige eier også hadde montert der - ser litt sjabby ut, litt rust i grillen osv. men virker som bare juling ennå, og fungerer nå som musikkanlegg i garasjen. Tidligere var membranene i høyttalere som regel laget av papp - i dag stort sett av plast, så de tåler litt fukt. Om man bruker en vanlig bilforsterker eller en fancy "marinisert" forsterker til 10x prisen, bryr ikke høyttalerene seg om. Og omvendt - en vanlig bilforsterker til mariniserte høyttalere - nema problema.

 

En bilforsterker inneholder ikke noe som skulle skape problemer for hverken kompass eller elektronisk utrustning forøvrig. Plassering av VHF-antennen, eller hvor man legger fra seg mobilen,  er langt viktigere i så måte.

 

 

Kan bli støy av strømkablene til forsterker☺ har og vanlig bilstereo i båt. Ingen problem ☺

 

 

Det er sterke magneter i høytalere. Fluksen avtar med kvadratet av avstanden. Altså, dobbel avstand, kvart magnetisk påvirkning. Forøvrig er det jo en avveining hva man priorirerer, høy musikk, eller nøyaktig kompass.

 

 

"En lukket magnetisk kreds" lyder som noget pseoduvidenskabeligt hokus-pokus; det er i praksis nærmest umuligt at afskærme et magnetisk felt.

Jeg har monteret to almindelige autohøjttalere i cockpitet, ca 2,5m fra kompasset og jeg har ingen målelig deviation på mit kompas.

Takker for svar. 

 

Konkluderer med at å bruke bilhøytallere ikke er så dum idè om man plasserer de nogelunde skjermet. Og magnetisme er det bare å ikke plassere høytallerne eller kablene rett ved siden av autopilot og kompass.  :smiley:

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...