Jump to content

Vedlikehold av trebåt og forsterkning av akterende til bruk av påhengsmotor


Rannveig

Recommended Posts

1. Vi har overtatt en eldre trebåt. Se bilde under. Den har etter vår kunnskap ikke vært vedlikeholdt de siste 20 årene, men ligget tørt i naust. Vi har nå brukt den to sesonger uten å gjøre noe med den. Den trutner fort og er tett og fin, men regner med at vi bør sette den inn med noe. Kan noen ut fra bildet si hva som vil være nødvendig behandling for vår båt? Vi har ingen erfaring med trebåter.

 

2. Den siste sesongen har vi hatt motor på den. En 9.9 hk. Da vi tok motoren av i høst oppdaget vi store sprekker på tvers av akterenden. Båten har tydeligvis ikke tålt motoren så godt. Er det noen som vet om det er mulig å forsterke akterenden på noe vis? Med tre- eller metallbeslag? Vi har hittil kilt en treplanke under festeskruene for å ikke legge så mye press i båtens treverk, men det kan virke som om kreftene/vekten av motoren blir for mye for båten. Er det mulig å sikre akterenden på noe vis? 

 

image.png.811c2d5f3e9e993efb1f517d8b15cda9.png

Redigert av Rannveig (see edit history)
Link to post
Share on other sites

til ikke å ha sett vedlikehold på så mange år så ser den jo fin ut i treverket vil jeg si.  Dersom det ikke er avflassede partier så kan jo det tyde på at båten er oljet og ikke lakket.     

 

Ser ut som en 4-taks motor?  Det blir jo fort godt og vel 40 kg.  Er det en planende båt eller går det mest i putrefart?    

 

Som alfaalfa skriver, er endel krefter ute å går her så vær forsiktig  Kan sikkert hjelpe på med forsterkningsplater (feks kryssfiner) ut- og innvendig for å få fordelt belastninga best mulig

Lurøy / Svalbard. Båter: Gromling 15/60 Yamaha / Wesling 490 m/80 Yamaha / Yamarin 5940 m/ F115 Yamaha / Achilles LS4 (RIP) Aquaquick MS265 West Commando 270 m/ 4hk Yamaha

Link to post
Share on other sites

Det er en 4-takter ja, så den er ganske tung, men kun 9.9 hk, og vi kjører kun sakte «putrefart». Likevel er det tydelig at kraften blir for stor. Tenkte litt på om hele akterspeilet kan ramle av..?? (Det er ikke slik det ser ut med sprekkene, men sånn teoretisk sett?) Havet er kaldt her nord, så sikkerheten må settes høyt. 

 

Tror den kan være oljet. I såfall - er det bare å olje et nytt lag, eller må det pusses først?

Link to post
Share on other sites

"kun" 9,9 hk kan være mye det når båten er bygd for kanskje 4-5 hk og halve motorvekta.  men putrefart bør jo gå greit. - da er det ikke mange hestene i aksjon

 

med olje så skal det gå fint å legge på nytt uten å skrape og pusse.    Er jo vanskelig å tippe hva som er brukt før, men jeg vil tro Owatrol D1 kan funke greit.  Evt kan du sikkert spørre på den lokale båtsjappa der de selger slikt . 

Lurøy / Svalbard. Båter: Gromling 15/60 Yamaha / Wesling 490 m/80 Yamaha / Yamarin 5940 m/ F115 Yamaha / Achilles LS4 (RIP) Aquaquick MS265 West Commando 270 m/ 4hk Yamaha

Link to post
Share on other sites

Delta i diskusjonen

Du kan skrive innlegget nå, det vil bli postet etter at du har registrert deg. Logg inn hvis du allerede er registrert.

Guest
Svar på dette emnet

×   Du har postet formatert tekst..   Fjern formattering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Innholdet du linket til er satt inn i innlegget..   Klikk her for å vise kun linken.

×   Det du skrev har blitt lagret.   Slett lagret

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...